Amnesty International vsako leto v marcu pripravi letno poročilo, ki podrobno opiše stanje na področju človekovih pravic v preteklem letu po vsem svetu. Vključuje 155 držav, med njimi je tudi Slovenija.

 

Dvojna merila glede človekovih pravic

Leto 2022 je usodno zaznamovala vojna v Ukrajini. Ruska agresija ni povzročila le množičnega razseljevanja, vojnih zločinov ter globalne energetske in prehrambene krize, temveč nam je srhljivo približala tudi grožnjo jedrske vojne.

Odziv Zahoda je bil hiter. Uvedel je gospodarske sankcije proti Moskvi, Kijevu poslal vojaško pomoč, Mednarodno kazensko sodišče je začelo preiskavo vojnih zločinov v Ukrajini, Generalna skupščina ZN pa je glasovala za obsodbo ruske invazije kot dejanja agresije.

Oster odziv smo pozdravili, a ob tem opozorili na dvojna merila ukrepanja mednarodne skupnosti. Odzivi na konflikte na primer v Etiopiji in Mjanmarju so ob sprejetih ukrepih glede Rusije vredni pomilovanja.

 

Letno poročilo Amnesty International 2022

Neusmiljeno zatiranje drugače mislečih

Oblasti širom sveta so v letu 2022 grobo zatirale kritične glasove, s tem pa ogrozile svobodo izražanja.

V Rusiji so novinarji_ke in aktivisti_ke pristali_e v zapore zgolj zaradi omembe vojne v Ukrajini. Medijski delavci_ke so bili zaprti tudi v Afganistanu, Etiopiji, Mjanmaru, Rusiji, Belorusiji in na desetinah drugih držav po svetu, kjer so divjali konflikti.

V Avstraliji, Indiji, Indoneziji in Združenem kraljestvu so oblasti sprejele novo zakonodajo, ki uvaja omejitve demonstracij, medtem ko je Šrilanka uporabila izredna pooblastila, da bi omejila množične proteste proti naraščajoči gospodarski krizi.

 

Letno poročilo Amnesty International 2022

 

Največje breme še vedno nosijo ženske

Ženske po vsem svetu so še vedno tarča diskriminatornih zakonov in restriktivnih politik.

Lani nas je pretresla odločitev vrhovnega sodišča ZDA, ki je milijonom žensk odvzela pravico do varnega splava. V Iranu je moralna policija septembra ubila Mahso Amini, kar je sprožilo množične proteste po vsej državi. Posebnemu poslabšanju pravic žensk in deklet pa smo priča tudi v Afganistanu. To so le nekateri izmed primerov, ki so del našega poročila.

 

Letno poročilo Amnesty International 2022

 

PODPRITE NAŠE DELO IN DONIRAJTE SLOVENSKI AMNESTY