Tedensko obvestilo o pravnih novostih
September 2022, številka 39 / letnik XX.
>> Ob razmahu ljudske zakonodajne iniciative
V Sloveniji smo v drugi polovici letošnjega leta priče povečani uporabi ustavno določene pravice pet tisoč volivcev, da predlagajo zakon v sprejem Državnemu zboru. Na tej podlagi so poslanci že na začetku mandatnega obdobja 2022-2026 sprejeli zakon, ki naj odpravi več zakonskih ukrepov vlade iz predhodnega mandata. Teorija poimenuje to pravico s sintagmo ljudska zakonodajna iniciativa in jo povezuje z intenzivnimi procesi dopolnjevanja predstavniške demokracije s prvinami t. i. participativne oziroma deliberativne demokracije.
V dosedanji zakonodajni dejavnosti Državnega zbora je bilo sprejetih le nekaj zakonov oziroma njihovih novel na osnovi ljudske zakonodajne iniciative. Na ta način so bile sprejete novele zakonov o dohodnini, o minimalni plači, o povračilih stroškov v zvezi z delom in o urejanju trga dela. Predlogi, ki pa niso bili sprejeti, so zadevali na primer področja družinskih razmerij, volitev, štipendiranja, poštnih storitev, kmetijskih zemljišč.

V DANAŠNJEM TEDNIKU:
› Novosti
› Aktualno
› Pregled slovenske zakonodaje
› IUS kolumna
› Strokovni članki
› Izbrano iz sodne prakse
› Dobro je vedeti
NE SPREGLEJTE
Predlog novele Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina
AKTUALNO – POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA
>> Poslanci potrdili rebalans proračuna z najvišjo porabo doslej
DZ je včeraj glasoval o sprejetju rebalansa letošnjega državnega proračuna, s katerim se poraba povečuje za približno 600 milijonov evrov, in sicer na 14,6 milijarde evrov, kar je največ doslej. Predvsem zaradi večje porabe pa naj bi bili višji tudi prihodki.
>> Vlada zvišala mejo obdavčitve za normirance, davčni paket v državni zbor
Vlada je na dopisni seji sprejela predlog paketa davčnih sprememb, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance. Ta med drugim prinaša višjo obdavčitev normirancev, delno razveljavitev dohodninske reforme prejšnje vlade ter spremembe pri sofinanciranju goriva kmetom. Med drugim se vrača tudi obveznost izročanja računov kupcem, ki jo je prejšnja vlada odpravila. Zakonske spremembe morajo pred uveljavitvijo še skozi poslansko sito.
PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE – MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO
>> Sprejet je nov Zakon o elektronskih komunikacijah
Na včerajšnji redni seji v Državnem zboru so poslanci potrdili Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2). Nov zakon prinaša številne prednosti tako za gospodarstvo kot za potrošnike, saj spodbuja povezljivost in uporabo visokozmogljivih omrežij po vsej Sloveniji, potrošnikom olajšuje zamenjavo ponudnika storitev, ki bo odslej brezplačna in zagotavlja cenovno ugoden širokopasovni dostop do interneta, ki bo omogočal uporabo širokega nabora storitev za vse potrošnike, ne glede na njihovo lokacijo in dohodek.
>> Uredba o izvajanju Zakona o vesoljskih dejavnostih
24. septembra je začela veljati Uredba o izvajanju Zakona o vesoljskih dejavnostih, ki določa vsebino predloga upravljavca za izdajo dovoljenja za izvajanje vesoljske dejavnosti, izobrazbena, tehnična, finančna, varnostna in okoljska merila za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za izdajo dovoljenja za izvajanje vesoljske dejavnosti, dokazila, ki se priložijo predlogu, in način izdaje dovoljenja. Poleg tega Uredba podrobneje ureja način vodenja registra izstreljenih vesoljskih objektov Republike Slovenije.
>> Drugi novi predpisi: UL št. 122 – 123
STROKOVNI ČLANKI – IZBOR TEDNA
IZBRANO IZ SODNE PRAKSE
>> Prepoved odtujitve nepremičnine
Tožnik ni zatrjeval in še manj izkazal konkretnega aktivnega ravnanja toženke v smeri odtujitve stanovanja oziroma da bi toženka s svojim premoženjem razpolagala na način, ki bi verjetnostno potrjeval tožnikovo tezo, da bo uveljavitev tožnikove terjatve otežena oziroma onemogočena.

>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.