Pretresla nas je smrt Mahse Amini, iranske Kurdinje, ki jo je v Teheranu 13. septembra aretirala tako imenovana moralna policija – zgolj zato, ker las ni imela pokritih s šalom. Priče so videle, da so jo med aretacijo nasilno pretepli. Nekaj ur kasneje pa so jo v komi odpeljali v bolnišnico, kjer je 22-letnica tri dni kasneje umrla.

V Iranu velja diskriminatorna zakonodaja, ki ženskam in dekletom – to velja že za sedemletnice – zapoveduje, da imajo glavo (lase) pokrite. Iranska moralna policija rutinsko izvaja aretacije, pridržanja, tudi mučenje vseh, ki se temu ne podredijo. S tem imajo celotno žensko populacijo, preko 40 milijonov jih je, v celoti pod nadzorom.

Po tragični smrti Mahse se je po vsej državi začel val protestov proti prisilnemu zakrivanju, nezakonitim ubojem in razširjeni represiji. Iranske varnostne sile so se na proteste odzvale z zatiranjem. Amnesty je v 20 mestih zbrala dokaze o nezakonitem streljanju na protestnike_ce. Oblasti omejujejo dostop do interneta, s čimer želijo utišati glas protestov in prikriti svoje zločine.

 

Kliknite za podpis peticije

 

Kaj zahteva Amnesty?

  • Vzpostavitev neodvisnega mehanizma ZN za preiskavo in zagotavljanje odgovornosti za najhujše zločine po mednarodnem pravu v Iranu, vključno s smrtjo Mahse Amini.
  • Končati se mora kriza nekaznovanosti. Storilci kaznivih dejanj morajo za svoje zločine odgovarjati.

 

Zaščitite pravico do protesta in izbire, ki pripada vsem. Tudi ženskam v Iranu.

Oglejte si video Amnesty Slovenije v podporo protestom v Iranu. 

 

Donirajte Amnesty Slovenije in podprite našo borbo za boljši svet.

 

Lep pozdrav in zapomnite si: šele ko bodo osvobojene ženske, bo osvobojena celotna družba.
Taja Premk,
vodja programa komunikacij in organizacije dogodkov
Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia