»Koncert« je album »v živo« slovenskega kantavtorja Tomaža Pengova, na zgoščenki je bil prvič izdan pri založbi Dallas Records leta 2006.

Tomaž Pengov nas je zapustil mnogo prezgodaj, leta 2014.

Izdal je štiri studijske albume avtorskih pesmi: »Odpotovanja« (1973), »Pripovedi« (1988), »Rimska cesta« (1992) in »Biti tu« (1996). Leta 2006 je izdal izbor svojih najboljših pesmi na plošči ‘v živo’  “Koncert”, ki je zdaj izšla tudi v vinilni obliki, leta 2011 pa zvočno knjigo Drevo in zvezda.

Z Milanom Deklevo je ustanovil v 70. letih delujočo eksperimentalno glasbeno skupino Salamander. V njej so sodelovali: Bogdana HermanLado Jakša, Matjaž Krainer, Sašo Malahovsky, Jerko NovakBožidar Ogorevc, Meta Stare in Metka Zupančič.

 

Tomaž Pengov je prvi posnel veliko kantavtorsko ploščo “Odpotovanja”, a Tomaž Domicelj je že leta 1969 prvi v Sloveniji posnel kantavtorski EP, malo ploščo s štirimi pesmimi, leta 1972 pa pri Helidonu prav tako na mali plošči izdal zdaj že ponarodelo pesem Stara mama, oboje pred “Odpotovanji”. Poleg tega je v tistem obdobju sodeloval še na nekaterih kompilacijah.

 

Na promocijskem dogodku ob izidu dvojnega albuma na vinilu v klubu Daktari so se minuli četrtek zbrali Pengovovi glasbeni sopotniki in prijatelji – Milan Dekleva, Aco Razbornik, Jerko Novak, Boris A. Novak, Lado Jakša, pogovor z njimi je vodila Teja Klobčar, urednica radijske oddaje Pesem v žepu. Na dogodek so mdr. prišli mnogi Pengovovi sodobniki: Andrej Šifrer, Jani Kovačič, Jani Kenda, Dragan Bulič, Tomaž Domicelj, Peter Mlakar, Igor Vidmar.

Slišali smo ganljiva in tudi zelo osebna pričevanja o nepozabni dediščini velikega slovenskega kantavtorja. Teja Klobčar je uvodoma prebrala spremno besedo, ki jo je leta 2006 napisal Milan Dekleva ob izidu albuma Koncert:

»Tomaž Pengov še nikoli ni bil tako sam kot v Viteški dvorani Križank. Prišla je vrsta tistih, ki so bili Tomaževi uglasbeni poeziji zvesti od mladosti, nekateri v družbi svojih otrok. O drugi samoti govorim, o umetniški osamelosti. Tomaž Pengov si jo je izbral kot umetniško načelo, ne glede na tokove sodobne popularne glasbe. Ti so se razvili čez rob dobrega okusa, sledili so nareku brezobzirnega dobička. …V tem smislu je šel Pengov nazaj, proti toku, v prostore domišljije, kjer je v tišini domovala sila spomina

 

Vsi posnetki na dvojnem albumu KONCERT so nastali na koncertu, ki je potekal decembra 2005 v Viteški dvorani v ljubljanskih Križankah.

Avtor glasbe, pesmi in aranžmajev:Tomaž Pengov

Produkcija: Tomaž Pengov in Aco Razbornik.

Posnel: Aco Razbornik. Miksano v studiu Tivoli.

Mastering in postprodukcija: Aco Razbornik

Fotografija: Matevž Brecelj

SEZNAM SKLADB:

A1 PRIHOD

A2 CESTA

A3 VRNITEV

A4 NERODNA PESEM

A5 PRIŠLA JE TIHA

A6 RODOVNIK VINA

A7 ČRNA PEGA ČEZ OČI

B1 SARKOFAGI

B2 DREVO

B3 VANDROVČEK

B4 STAREC IN ZVEZDA

B5 GLAŽEK VINČKA

B6 KRATEK ODMOR

C1 NA NEKEM DALJNEM KOLODVORU

C2 MAŠKARE

C3 V NASMEHU NEKEGA DNEVA

D1 BILA SVA VSE

D2 ČAKAJOČ NASE

D3 STARI KLOVNI

D4 SILBA

D5 POMISLI

D6 ODHOD

 

www.dallas.si
shop.dallas.si