Valerie Wolf Gang: Simbioparazitika

16. 3.–7. 4. 2024
Muzej Schloss Fechenbach, Dieburg, Nemčija

Projekt Simbioparazitika bo premierno razstavljen v Nemčiji, v Muzeju Schloss Fechenbach, Dieburg, kot del razstave Digitalni gozdOdprtje razstave bo v soboto, 16. marca 2024, ob 15. uri, na ogled pa bo do 7. aprila 2024.

Začetek raziskovanja identitete subjekta, telesa in kože, največjega človeškega organa, ki deluje kot stiknica med notranjim in zunanjim svetom, izhaja iz osebne izkušnje intermedijske umetnice Valerie Wolf Gang. Zaradi zdravstvenih razlogov so ji morali odstraniti večji del kože, kar je sprožilo njen interes za to raziskovalno področje. S projektom “Antropomorfizacija topografije sveta” je umetnica začela virtualizirati in digitalno arhivirati okolja, v katerih se je znašla z njenim “novim” telesom.

V njenem najnovejšem umetniškem projektu Simbioparazitika Valerie Wolf Gang gre še korak dlje. Galerijski obiskovalec ni več le pasiven opazovalec; postane aktivni udeleženec v virtualni pokrajini, ki jo je umetnica ustvarila. Vsak njegov korak ali dejanje pušča sledi, ki trajno vplivajo na to pokrajino. Virtualni gozd, v katerega nas umetnica povabi, je tako enovit kot dinamičen, oddaljen, a hkrati prepoznaven. Ta prostor ni zgolj metafora za naravo, temveč tudi prostor, v katerem umetnica preživlja veliko časa v razmišljanju in raziskovanju.

Projekt Simbioparazitika obiskovalca umešča v virtualni prostor, kjer lahko z vsakim svojim korakom in dejanjem pušča sledi. Te sledi se manifestirajo kot rast organskih gmot, ki so oblikovane na podlagi človeške teksture kože. Podobno kot v realnem svetu tudi v tem virtualnem okolju človeška prisotnost pušča trajne posledice. Projekt se ukvarja z dinamiko med človekom in naravo, individualnim in kolektivnim, tehnologijo in okoljem. Simbioparazitika s tem odpira temeljna vprašanja o trajnosti, soodvisnosti in končni ranljivosti našega bivanja na Zemlji. Je odmeven pogled na to, kako smo ljudje del narave, in obenem nepovraten vpliv, ki ga imamo na okolje.

Več o razstavi: https://iwz.waldkunst.com/524-1-digitaler-wald-kunst-natur-wandel

 

Literarni sprehod v spomin Josipu Hutterju

19. 3. 2024 ob 17. uri
Začetek poti pri Prvi gimnaziji Maribor

Literarni sprehod je posvečen Josipu Hutterju, ki se je rodil 19. 3. 1889. V Mariboru je ustvaril pomembno industrijsko zgodbo, ki je številnim delavcem in njihovim družinam omogočila dostojno življenje. Na sprehodu se bomo ustavili na pomembnih literarnih točkah iz romana Krušni oče Orlanda Uršiča (Umetniški kabinet Primož Premzl, 2022) in predstavili literarni zemljevid Hutterjev Maribor Dijane Božić in Tonje Jelen (Združenje KODA MODRO, 2023). Začeli bomo pri Prvi gimnaziji Maribor.

Produkcija: Združenje KODA MODRO
Soorganizacija: KID KIBLA in Društvo za sodobno umetnost X-OP