Pred velikim koncertom na zagrebški Šalati napovedujemo težko pričakovan kompilacijski album skupine Let 3 – “ŠČ!”

Ob izidu dvojne vinilne izdaje ‘Jedine’ vam z veseljem predstavljamo novo priredbo izbranih uspešnic skupine Let 3. ‘Profesor Jakov’ je ena izmed njihovih legendarnih skladb, nepogrešljiva na koncertnih seznamih, leta 2023 pa tudi z novo podobo, ki sta mu jo dala Alen Vitasović in ženski pevski zbor Harmonija disonance.

Vsi, ki spremljate delo edinstvenih Rečanov, veste, da Letovci pripravljajo album priredb njihovih skladb, nekaj pa smo jih že imeli priložnost slišati, tako v živo – na zagrebškem festivalu AntiValentinovo, in na radiu.

Spomnimo, prva priredba, ki je prišla v javnost, je bila ‘Izgubljeni’, v kateri so gostili priljubljene Splitčane TBF in mariachi zasedbo El combo, za njo pa je prišel ‘Golub Vaso’, okrepljen s pevcem Vucom. Sledila je mogočna različica ‘Sam u vodi’, ki jo je s Prljo izvedla legenda hrvaške glasbene scene – Tereza Kesovija in o kateri je pisatelj Miljenko Jergović zapisal: “Bog je poslal to pesem na svet samo za to, da bi jo enkrat zapela Tereza Kesovija.” Z albuma ‘Jedina’ je bila obdelana tudi pesem ‘Drama’, po mnenju mnogih preroška pesem, katere novo različico je s svojim prepoznavnim vokalom odpela Alka Vuica.

 

‘Profesor Jakov’, antologijska skladba hrvaškega rocka, je leta 2001 prejela nagrado Crni Mačak za pesem leta, Let 3 pa so bili razglašeni za izvajalca leta. Originalni videospot je režiral Radislav Jovanov Gonzo, katerega posnetke so uporabili tudi v novem, uradnem YouTube vizualizatorju pesmi, pod katerega se je podpisal Arsen Pavešić, dolgoletni DJ, producent, glasbeni promotor in avtor remixa Mama “ŠČ!” (Element 33 Nona dub). Zabaven podatek, ki ga verjetno poznajo le redki, je, da so nekateri kadri uradnega videa nastali v stanovanju oziroma kopalnici njunega kolega in prijatelja z Reke – Nena Belana, ki je sodeloval tudi pri snemanju ‘Jedine’.

Čeprav govorimo o priredbah izbranih skladb iz zajetnega opusa Let 3, se na njihov novi album čaka že leta, zato je opoldne kot grški top odjeknila novica o njegovem končnem izidu! Priprava fizične izdaje albuma “ŠČ!” je v zadnji fazi realizacije, promocija pa bo na spektaklu, ki ga bodo Let 3 z gosti pripravili za vso populacijo 02.09. na zagrebškem letnem odru – Šalati.
‘Profesor Jakov’ je ena izmed najboljših pesmi Let 3, izvirno objavljena na njihovem šestem studijskem albumu ‘Jedina’, ki je po mnenju mnogih njihov najboljši album.

Takrat, natančneje leta 2000, je album sprožil številne polemike, predvsem zaradi dejstva, da je bil v javnosti predstavljen koncept popolnega posnetega albuma, ki diskografsko »ne obstaja«. Triindvajset let pozneje je ‘Jedina’ ponovno izšla, in sicer kot dvojna vinilna izdaja, saj so bile zbrane vse pesmi, ki so bile leta 2000 natisnjene na treh zgoščenkah (platnice so bile skoraj enake, ne pa popolnoma enake, na vsaki od teh treh različice so vsebovale del istih in nekaj različnih posnetkov), tako da jih je sedaj enaindvajset razporejenih na dve plošči.

www.dallas.si
shop.dallas.si