Javljamo se iz pisarne Inštituta, kjer dneve in noči skrbimo, da bi naše gibanje My Voice, My Choice (Moj glas, moja odločitev) za varen in dostopen splav v Evropi doseglo čim več ljudi.

Pri tem nam je ta teden pomagal tudi Mark Ruffalo, letos za Oskarja nominiran igralec, ki je na Oskarjih s simbolom srca podprl našo kampanjo My Voice, My Choice. Ob tem je zapisal:

“Danes na oskarjih podpiram #MyVoiceMyChoice, ki z gesto – simbolom srca – opozarjajo na PRAVICO DO IZBIRE.

V tem letu ključnih volitev so pravice žensk na glasovnicah po vsem svetu. Širimo torej ta simbol in pripeljimo volitve DO VSEH ŽENSK!”

Njegov poziv, ki se mu je pridružil igralec in režiser Ramy Youssef, je samo na Instagramu podprlo preko 730.000 ljudi. Kasneje pa se jima je s podporo pridružil tudi igralec Pedro Pascal. Vsak dan prejemamo sporočila krasnih ljudi, ki želijo na kakršenkoli način sodelovati in pomagati. Naša skupnost vsak dan raste in to nas zelo veseli. Ko bomo začeli z zbiranjem 1 milijona podpisov po celotni Evropi za varen in dostopen splav bomo potrebovali prav vsako podporo, vsako pomoč, vsak podpis. Čeprav je to velik izziv, imamo občutek, da nam lahko uspe.

Kot je v svoji objavi zapisal Mark Ruffalo: “Simbol srca simbolizira enotnost – prsta se združita v harmoniji. To je lep opomin, da ko solidarno presežemo medsebojne razkole, postanemo utripajoče jedro srca človeštva.”

Vse to še kako drži. Samo povezana in solidarna skupnost je lahko tista, ki lahko ustvari Evropo, kjer bodo vse ženske imele dostop do varnega splava ne glede na to, od kod so. Tudi ženske s Poljske in Malte, kjer je splav prepovedan, tudi ženske s Hrvaške ali Španije, kjer je splav pogosto nedostopen, tudi ženske v Nemčiji ali Avstriji, kjer je splav plačljiv. Vsak dan delamo za to, da bi se na ravni celotne Evrope stvari spremenile. Naša kampanja lahko spremeni življenja tisočev žensk v Evropi.Veseli nas, da podpora prihaja iz celotnega sveta.

Najbolj pa podporo potrebujemo doma. V Sloveniji, kjer imamo pravico do splava zapisano v Ustavi in kjer se je to gibanje začelo. <3

Pomagaj nam širiti našo skupnost, ter naše sporočilo. Naši kampanji se lahko pridružiš in jo podpreš na različne načine. Vsako še tako malo dejanje lahko spremeni veliko. Če se želiš kampanji prodružiti kot prostovoljec, lahko izpolniš ta obrazec.

Pomagaš nam lahko tudi z donacijo. Tvoj prispevek bomo porabili, da bomo glas o naših kampanjah lažje širili po svetu, za različne materiale: uhane, letake, plakate, značke in podobno. Z vsakim prispevekom je to lažje. Z vsakim prispevkom smo bližje našemu cilju!

Hvala vam!

Objem,

Inštitut 8. marec