26. 4.–25. 5. 2024
Odprtje razstave: petek, 26. april 2024, ob 18. uri
artKIT

 

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Vuka Ćosića Dragi Karl, ki bo v petek, 26. aprila 2024, ob 18. uri v razstavišču artKIT.

Na pobudo in s posredovanjem berlinske galerije Digital Art Museum je bilo leta 2011 vzpostavljeno avtorsko sodelovanje med Karlom Lagerfeldom in Vukom Ćosićem. Ob izidu knjige The Little Black Jacket je bilo načrtovano komplementarno spletno mesto, vendar je bil po prvih pripravah projekt ustavljen in nikoli objavljen.

Na tej razstavi prvič javno predstavljamo serijo štirinajstih podob, ki so nastale med tem sodelovanjem.

O podobah

Kreativna izmenjava je bila načrtovana na podlagi serije fotografij zvezdnikov iz sveta mode, glasbe in filma, ki nosijo Chanelovo ikonično La Veste, znane kot eden izmed najbolj kanonskih modnih dosežkov dvajsetega stoletja.

Ćosić je k tem fotografijam dodal kontrapunkt na podlagi takrat delujočega algoritma Google image, ki je deloval kot podlaga za asociativno dopolnjevanje izvirnih fotografij z vizualno in pomensko povezljivimi internetnimi fotografijami.

Tako nastale paralelne podobe so opazovalcu ponudile vpogled v t. i. Minotavrovo avtorsko sodelovanje med človekom in strojem, pri čemer se prepletata intelektualni in kreativni horizont obeh. Na videz preprosta in celo zabavna vizualna igra vsebuje tudi zgodnjo instanco danes vseprisotne kritike predsodkov, vsebovanih v rešitvah umetne inteligence.

Omejitev odgovornosti

Obiskovalci razstave so zavarovani pred morebitnimi kršitvami avtorskih pravic modnega Kaiserja. Ob varno zapakiranih fotografskih dupleksih so namreč predstavljeni njihovi substituti, kot jih je v obliki besedila interpretirala in opisala umetna inteligenca.

Biografija

Vuk Ćosić, rojen v Beogradu l. 1966, živi in dela v Ljubljani. Je mednarodno uveljavljeni klasik spletne umetnosti.

Z uporabo poetične medijske arheologije ustvarja razstave, videe, knjige in spomenike, ki raziskujejo družbene posledice odnosa med genezo medijskih tehnologij in umetnostjo.

 

Bralni krožek: Zvok, svetloba in robot

V okviru programa neformalnega izobraževanja z veseljem napovedujemo bralne krožke. Serijo desetih srečanj bosta moderirali kuratorka Nina Šardi in literarna kritičarka Tonja Jelen, srečevali pa se bomo od enkrat do dvakrat na mesec do konca leta 2024 v MMC KIBLA ali v razstavišču artKIT. Bralni krožek je zasnovan kot odprti prostor srečevanja, dialoga, pogovora in skupnega učenja o ekoloških, družbenopolitičnih in aktivističnih temah, ki jih bomo črpali iz KIBLINIH intermedijskih produkcij in vizualnega razstavnega programa. Namen skupnega branja izbranih besedil in kolektivne refleksije je spoznavanje širokega nabora umetniških del ter izmenjava znanj o aktualnih teorijah sodobnosti, razvoju tehnologije in družbenih, političnih in ekonomskih konceptov, ki diktirajo globalne premike in s tem pogojujejo naša vsakdanja življenja.

Vljudno vabljeni!

Bralni krožek je namenjen širšemu občinstvu, pri čemer se ne pričakuje strokovnega predznanja, ampak radovednost, želja po skupnem učenju in deljenju znanja. Vljudno sicer priporočamo, da predlagana besedila vnaprej preberete. Prosimo, da za registracijo udeležbe ter posredovanje določenih besedil, ki jih boste prejeli v pdf-formatu, pošljete e-mail na e-naslov tonja.jelen@kibla.org ali nina.sardi@kibla.org. Registracija je le informativnega značaja in ni obvezujoča.

  1. Zvok, svetloba in robot
    četrtek, 25. 4. 2024, 17.00
    KiBela

Na drugem srečanju se bomo ob instalaciji Katrin Hochschuh in Adama Donovana Vedoželjni tavtofon – ontologija tenzorskega polja posvetili zvoku, svetlobi in robotiki. Kako vse to zaznamuje intermedijsko umetnost in kako ta učinkuje na posameznika, bomo spregovorili na podlagi prebranega članka Uršule Berlot Prostor in svetloba v umetniških instalacijah 20. stoletja. Članek je prostodostopen v obliki pdf TUKAJ, več o njem:
RUL – Prostor in svetloba v umetniških instalacijah 20. stoletja (uni-lj.si).

Svet, ki nas prepreda, je poln zvokov in zaznavanja najrazličnejših spektrov svetlobe. Kako vse dojemamo in kje vse najdemo robote tudi zunaj umetnosti, so teme, ki ponujajo široko polje razglabljanj.

Več o razstavi:

http://www.kibla.org/dejavnost…

Bralni krožek je del podpornega programa neformalnega izobraževanja, ki ga sofinancirata Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Maribor.