Tokrat vam pišem z vabilom na otvoritev Parka izbrisanih, ki bo potekala v torek, 24. oktobra 2023ob 13. uri v Centru Rog. Na njej bomo razgrnili spominsko obeležje v obliki črke Ć, ki je nastalo po ideji Vuka Ćosića, Aleksandra Vujovića in Irene Woelle ter na pobudo Civilne iniciative izbrisanih aktivistov in slovenske Amnesty.

Seveda pa v Amnesty te dni, kot številni drugi v Sloveniji in širom sveta, s težkim srcem še naprej spremljamo prelivanje krvi v Gazi in Izraelu. Preveva nas bolečina, ko vidimo, kako civilno prebivalstvo znova plačuje najvišjo možno ceno.

Naša naloga je, da od vlad in oboroženih skupin zahtevamo spoštovanje človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava.

Miren pozdrav.

Črka Ć: vračanje v polje vidnega in ohranjanje spomina

Leta 1992 je bilo iz registra stalnih prebivalcev izbrisanih 25.671 ljudi, med njimi 5630 otrok. Zgodba izbrisa je tudi zgodba boja izbrisanih ter solidarnosti. Boj za svoje pravice in dostojanstvo so od leta 2006 do deložacije Avtonomne tovarne Rog leta 2021 organizirali v Socialnem centru Rog.

V poklon vsem je nastalo obeležje v obliki črke Ć, ki ponazarja, da so bili tarča nezakonitega brisanja ljudje, povezani z drugimi republikami nekdanje Jugoslavije, kjer poznajo črko ć in je pogosto tudi del priimkov.

Vabljeni, da se nam pridružite v torek, 24. 10., ob 13. uri v Centru Rog, kjer bo odprtje parka in razgrnitev obeležja s spremljevalnim programom.

 

 

  • Odpravi nezakonito blokado Gaze.
  • Omogoči dostop humanitarne pomoči.
  • Prekliče ukaz o umiku vseh civilistov s severnega dela Gaze, vključno z zdravstvenim osebjem in bolniki v bolnišnicah.
  • Začne spoštovati mednarodno humanitarno pravo in prekine napade na civiliste in civilne objekte ter ustavi kolektivno kaznovanje.

 

DOKAZI O UPORABI BELEGA FOSFORJA V GAZI

 

V slovenski Amnesty bi bili zelo veseli, če bi nam namenili 1 % svoje dohodnine . To vas nič ne stane, mi pa se bomo tako lažje borili za človekove pravice. Kliknite tukaj in izpolnite spletni obrazec, ki ga podpišete na telefonu ali računalniku. Hvala.

 

OBRAZEC ZA DONACIJO DOHODNINE