Tedensko obvestilo o pravnih novostih
November 2023, številka 45 / letnik XXI.
>> Umetna inteligenca lahko izboljša pravo
Med vsemi poklicnimi dejavnostmi je ravno pravo najprimernejše za intenzivnejšo in bolj temeljito uporabo najsodobnejših informacijskih tehnik, vključno z uvedbo modulov umetne inteligence. Načeloma naj bi bila vsa besedila (zakoni in drugi predpisi, uredbe, odločbe, sodbe, pogodbe in drugi akti) kar najbolj natančna, nedvoumna, primerna za preverjanje in ponavljanje.
V nekaterih najbolj razvitih okoljih sta digitalizacija in avtomatizacija administrativnih dejavnosti že tako napredovali, da sta dejansko usmerjeni v edini logični prihodnji razvojni trend: računalniško vsebinsko prepoznavanje pravnih pravil in dokumentov tudi glede na njihov pomen.

V DANAŠNJEM TEDNIKU:
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
OBVESTILO
>> 20 finalistov za 23. izbor najvplivnejših pravnikov
Na portalu IUS-INFO poteka tradicionalni, letos že 23. izbor 10 najvplivnejših pravnikov. Po prvem delu je že znano, kdo so finalisti. Med dvajsetimi pravnicami in pravniki, ki so bili predlagani največkrat, boste obiskovalci portala izbrali deset najvplivnejših v letu 2023.

V drugem delu izbora lahko vsak glasovalec odda svoj glas za eno oziroma enega izmed dvajsetih predlaganih pravnic in pravnikov, pri tem pa lahko doda tudi obrazložitev za izbranega kandidata, ki se bo upoštevala pri uvrstitvi med deseterico v primeru, da bi več kandidatov prejelo enako število glasov.

>> Drugi del izbora poteka do vključno 28. novembra.
AKTUALNO – POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA
>> DZ vnovič potrdil noveli o delovnih razmerjih in o tujcih
DZ je po vetu Državnega sveta spet potrdil noveli zakonov o delovnih razmerjih in o tujcih.
>> Novela Zakona o podpornem okolju za podjetništvo v javni obravnavi
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v javno obravnavo posredovalo predlog novele Zakona o podpornem okolju za podjetništvo (ZPOP-1). Z njo se med drugim podrobneje ureja postopek dodelitve sredstev za izvajanje nalog Javnega sklada Republike Slovenije za podjetništvo (SPS) ter spreminjajo nekatere omejitve glede kapitalskih naložb. Uvaja se še pravna podlago za financiranje na ravni EU predhodno ocenjenih projektov.
IZBRANO IZ SODNE PRAKSE
>> Trajanje najemne pogodbe
Pri najemni pogodbi, sklenjeni za določen čas, mora biti trajanje opredeljeno in s tem omejeno. Zaključek najemnega razmerja se lahko navezuje na nastop določenega dejstva, vendar mora iti za dejstvo, katerega nastop je za (obe) pogodbeni stranki gotov in nedvomen – za stranki je negotovo le, kdaj bo to dejstvo nastopilo. Če je dogovor o končnem roku nedokazan, se predpostavlja, da je bila najemna pogodba sklenjena za nedoločen čas.

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE – MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO
>> Drugi novi predpisi: UL št. 112
STROKOVNI ČLANKI – IZBOR TEDNA
Benjamin Strajnar, Nik Sadiković:
Avtorske pravice pri izdelku umetne inteligence
NOVI ZAKONI – OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS AlertZakonodajna sled ali Pravni kliping.
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.