Tedensko obvestilo o pravnih novostih
Avgust 2023, številka 33 / letnik XXI.
>> Sprejem priznanja krivde (tudi) v primeru predloga za izločitev dokazov
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku (ZKP-K) je uvedel možnost reševanja kazenskih postopkov z novima procesnima institutoma: sporazumom o priznanju krivde in priznanjem krivde. Eden od poglavitnih namenov novele je bilo zagotavljanje učinkovite in hitrejše izvedbe kazenskega postopka, pri čemer instituta ne posegata v temeljna načela kazenskega postopka, hkrati pa zagotavljata pravno podlago za njegov učinkovitejši tek, tako da omogočata skrajšane in poenostavljene oblike procesnih dejanj, zaradi tega pa bolj ekonomičen potek glavne obravnave.
V vseh letih od veljavnosti obeh institutov avtorica ugotavlja, da sta se dodobra uveljavila v praksi sodišč, vendar ostaja kar nekaj problemov, za katere ni moč vedno trditi, da jih glede na vsebino navedenih institutov prvostopenjska sodišča razumejo.

V DANAŠNJEM TEDNIKU:
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
NE SPREGLEJTE
Delavec mora najpozneje 18.8.2023 obvestiti delodajalca o odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi posledic naravne nesreče
AKTUALNO – POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA
IZBRANO IZ SODNE PRAKSE
>> Standard težko popravljive škode
Izvršitev davčne obveznosti, ki očitno presega celoten denarni tok pritožnika v koledarskem letu, že sama po sebi lahko pomeni odločilen vpliv na pritožnikovo poslovanje in s tem ustreza standardu težko popravljive škode.

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE – MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO
>> Spremembe Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (primerjalnik)
Novela > Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč predvideva prvi sveženj ukrepov za omilitev posledic obsežnih poplav, ki so Republiko Slovenijo prizadele 4. in 5. avgusta 2023 in med drugim uvaja prve ukrepe za ohranitev delovnih mest in delovanja gospodarskih subjektov. Džavni zbor je sprejel tudi Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o noveli. >> Več
>> Drugi novi predpisi: UL št. 88 – 90
STROKOVNI ČLANKI – IZBOR TEDNA
dr. Marijan Pavčnik:
Samozadostnost jezikovne razlage
NOVI ZAKONI – OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS AlertZakonodajna sled ali Pravni kliping.
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.