Zelo se veselimo našega skorajšnjega srečanja!

Pošiljamo vam opomnik za naše druženje, ki bo naslednji petek, 23. junija ob 18h v Ljubljani. To je opomnik za vse, ki ste se že vpisali preko našega prijavnega obrazca in tiste, ki bi se nam še želeli pridružiti.

Če se še niste prijavili za piknik, to lahko storite tu: https://forms.gle/WoVRLxRbYfUE4cbw7

Vidimo se torej v petek v brunarici parka Savsko naselje (za POP TV), kjer bomo predstavili našo novo kampanjo “Naj Anhovo zadiha”, ki se bo bolj aktivno začela s 1. septembrom, torej s pričetkom zbiranja podpisov za naš predlog zakona, ki bi prebivalcem Soške doline zagotovil lepšo in bolj zdravo prihodnost.

Poskrbljeno bo za hrano, pijačo, glasbo in seveda obilo druženja.

Upamo, da se vidimo v čim večjem številu!

Vaš,

Inštitut 8. marec

PS: Še na kratko o dogajanju v preteklem tednu …

1. Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje ne bomo izgubili brezplačnih zdravstvenih storitev kot so umetna prekinitev nosečnosti, kontracepcija, umetna oploditev itn.

Po dolgih letih diskusij in poskusov, smo končno resnično blizu ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V Inštitutu predlog zakona pozdravljamo, a smo ob analizi ugotovili, da je prvotni predlog zaradi nejasnosti v zapisu ukinjal nekatere brezplačne storitve kot so presaditev organov in večino reproduktivnih pravic. V Inštitutu smo zato napisali amandma, ki je opozoril na te napake in ga poslali v Državni zbor. Naša opozorila in skrbi je kasneje potrdila tudi Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora. Naša Tija se je ta teden udeležila odbora v Državnem zboru, na katerem so omenjene napake popravili. Novi amandma bomo še preučili in vas obveščali o novostih.

2. Brezplačna kosila za otroke iz družin pod pragom tveganja revščine še vedno niso zagotovljena z naslednjim šolskim letom

Mineva že skoraj leto dni od začetka našega boja za brezplačna kosila za vse otroke. V Inštitutu se zavedamo, da bo za njegovo uresničitev potrebno nekaj časa. Vseeno pa opozarjamo, da bi bilo potrebno brezplačna kosila zagotoviti vsaj za otroke iz najbolj ranljivih okolji že z naslednjim šolskim letom. Tukaj ne popuščamo. Trenutno niti vsi otroci iz družin pod pragom revščine ne prejemajo brezplačnega kosila. Prejšnji teden na Odboru za izobraževanje, znanost in mladino nismo bili uspešni z amandmajem, ki bi otrokom iz najrevnejših družin zagotovili brezplačno kosilo že s 1. 9. 2023, zato smo ta teden napisali pismo vsaki izmed koalicijskih strank in jim ga osebno predali. V pismih smo jih opomnili na njihove predvolilne obljube in zaveze iz koalicijske pogodbe in pozvali da izkoristijo moč, ki jo imajo in pomagajo najrevnejšim že to jesen.