Reška skupina Grad je pred dvema letoma izdala bogato dvojno kompilacijo »Best Of & Band On«, ki je združila njihovo diskografijo od začetkov leta 1985 in demo faze do hvaljenih in priljubljenih koncertnih biserov. Istega leta (2021) je ta legendarna reška institucija z izidom singla ‘Deset‘ napovedala vrnitev na glasbeno sceno in potrdila dolgoletni slogan “Mesto ni bend, mesto je diagnoza“, kar so dokazali tudi na lanskem koncertu Ri – Lj New Wave Reunion v ljubljanskem Kinu Šiška.

Grad letos po 13-letnem glasbenem premoru javnosti z veseljem predstavlja svoj novi avtorski album. »Brdo« je nastal iz devetih močnih skladb, s katerimi zasedba odločno nadaljuje začrtano pot z odličnimi besedili in močnim vokalom Deana Škaljca, usklajeno ritem sekcijo basista Sergeja Hofmana in bobnarja Branka Kovačića, ter napeti in melodični kitarski riffi Igorja Stevanovića – Stiva in Orijena Modrušana.

Z albuma so predstavili že zelo dobro sprejete single ‘Deset‘, ‘Sjever‘ in ‘Top‘, pred kratkim izdana naslovna skladba, idealno izbrana za prvo mesto na albumu, pa namiguje, da nas čaka kakšnih 30 minut prvovrstnega rocka. “Brdo” je pesem, ki govori o tem, da se mora človek umakniti iz stresnega okolja in se znajti v naravi, se vrniti k prvinskim vonjavam in barvam ter najti mir. »Igralec v videu je moj prijatelj Denis, naš človek, povratnik iz Amerike, ki je newyorško džunglo zamenjal za umirjenost življenja ob vznožju hribov, s potrošništvom neobremenjen človek, ki ves prosti čas preživi v gozdu s svojimi štirimi psi,« je povedal Škaljac, o nastanku ostalih pesmi pa je dodal: »Navdih je lahko karkoli, srečanja z migranti v gozdu so me navedla k pisanju komada “Sjever“, dogodki v Ukrajini so navdahnili “Kursk“, knjiga “Brdo” Ivice Prtenjača pa istoimensko pesem. Ko pride navdih, se res ne branim. Čas ni pomemben, a najboljše ideje se mi porodijo zgodaj zjutraj, zelo, zelo zgodaj. Nekatere najprej sanjam in jih zapišem takoj, ko se zbudim.”

Svoj pečat so na »Brdu« pustili tudi gostje: v brass sekciji Krešo KundaPetar Tepšić in Franjo ČrnjarićAna Kabalin na spremljevalnih vokalih, Vedran Križan iz Belanovih Fiumensov na synthu in Vlado Simcich – Vava na kitari.

 

www.dallas.si
shop.dallas.si