Četrtek, 8. 2. 2024
MMC KIBLA/KiBela, artKIT in KIBLA PORTAL

 

Vljudno vabljeni, da prihajajoči Prešernov dan, praznik kulture, preživite z nami!

Že ob 11. uri vas vabimo v prostor za umetnost KiBela na vodenje po razstavi Množenje in razmnoževanje. S kuratorjem Petrom Tomažem Dobrilo se bomo sprehodili in poglobili v slike hrvaškega umetnika Radovana Kunića. Umetnikova motivacija je iskanje protiuteži današnjim trendom, ki se vse hitreje spreminjajo, imajo nenasitno lakoto po novostih in zelo kratko varovalko, ko gre za pozornost. Kunićeve slike delno delujejo kot meditativni objekti, ki ponujajo oddih od hiperdinamičnega življenjskega sloga. Brezčasni ambienti v nasprotju s hitro zastarelimi “dobrinami” simbolno govorijo o protislovnosti človekovih prizadevanj za zadovoljevanje lastnih potreb in delovanja v skupno dobro.

Prostor za umetnost bo odprt od 10. do 18. ure.

Ob 15. uri vas vabimo v razstavišče KIBLA PORTAL, kjer vas bo po razstavi KIBLIX 2023: Licemerje in napuh popeljal kurator Peter Tomaž Dobrila. KIBLIX 2023 je zasnovan na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti. Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost. Eden od vzrokov je koristoljubje. Napuh je enako vseprisoten, ponekod tli v latenci, ponekod zakrkne, drugod pa zacveti in postane spiritus agens. Duh razvoja. Agent. Ima več sinonimov: ponos, oholost, nadutost, prevzetnost, aroganca, med katerimi lahko zaznamo semantične razlike, grško »hubris« (ὕβρις), ki ima še dodatne nianse pomenov, denimo, predrznost in ogorčenje, kar ustrezno sklene skupek obnašanj. Licemerje, ki ima enake korene v veliko slovanskih jezikih, pomeni tudi dvoličnost, hipokrizijo, hinavščino.

Razstavišče bo odprto od 15. do 17. ure.

Ob 17.30 uri vas vabimo na vodenje po razstavi Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine v razstavišče artKIT, kjer se boste ob razstavljenih delih sprehajali s kuratorko razstave Nino Šardi. Nato bo ob 18.00 s svojim vodenjem začela gostujoča avtorica Natalija Juhart Brglez. Umetnica v svojih delih raziskuje urbani prostor. Analizira ga skozi oči sprehajalca, ki se v določen kraj vrača in ga raziskuje skozi množico arhitekturnih posebnosti, geometrijskih struktur ali ornamentov. Posamezne zgoščene detajle kompozicijsko sestavlja s ponavljajočimi geometrijskimi elementi v prostorsko zaokrožene panoramske ali vedutne celote, hkrati pa se spogleduje z ustvarjanjem prostora, pri čemer združuje in lomi več perspektiv in pogledov na enem mestu. Precizno, skoraj arhitekturno risbo mesta združuje z barvnimi površinami in prostorskimi linijami. Tako podobo že znanega mesta predstavi z novimi poudarki, anomalijami in zrcalnimi podobami.

Razstavišče bo odprto od 15. do 19. ure.

 

Na ogled do 8. 2. 2024 po dogovoru @ KIBLA PORTAL
KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Razstava v sklopu letošnjega Festivala KIBLIX 2023: Licemerje in napuh je bila podaljšana. Ogledate si jo lahko do 8. 2. 2024 po predhodnem dogovoru, pišite nam na kibla@kibla.org.

V razstavišču KIBLA PORTAL razstavljajo: Valeria Abendroth, AES+F, AphraTesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March, Jusuf Hadžifejzović, Maša Jazbec, Marko Jakše, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano MENEGLEJTE, P L A T E AU R E S I D U E, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Urška Kristina Škerl, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović, Valerie Wolf Gang in izbor združenja Metamedij iz Pulja – Tin Dožić, Marko Gutić Mižimakov, Mario Mu in Ivana Tkalčić. Ob njih postavljamo produkcijo KIBLA2LAB.

VEČ

Na ogled do 10. 2. 2024 @ artKIT
Natalija Juhart Brglez: Geometrijski sprehodi; raziskovanje mestne krajine
V svojih delih umetnica raziskuje urbani prostor. Analizira ga skozi oči sprehajalca, ki se v določen kraj vrača in ga raziskuje skozi množico arhitekturnih posebnosti, geometrijskih struktur ali ornamentov. Posamezne zgoščene detajle kompozicijsko sestavlja s ponavljajočimi geometrijskimi elementi v prostorsko zaokrožene panoramske ali vedutne celote, hkrati pa se spogleduje z ustvarjanjem prostora, pri čemer združuje in lomi več perspektiv in pogledov na enem mestu. Precizno, skoraj arhitekturno risbo mesta združuje z barvnimi površinami in prostorskimi linijami. Tako podobo že znanega mesta predstavi z novimi poudarki, anomalijami in zrcalnimi podobami. Osnova vsakega njenega dela je natančna risba, ki jo nato nadgradi še v klasični grafični tehniki globokega tiska, jedkanici in akvatinti oziroma njuni kombinaciji, v zadnjih letih tudi v tehniki sitotiska. Hkrati ustvarja tudi šivano risbo, pri čemer z uporabo črne niti raziskuje različne kvalitete, ki jih ta ponuja.
VEČ
Na ogled do 24. 2. 2024 @ KiBela
Radovan Kunić: Množenje in razmnoževanje
Značaj avtorjevih slikarskih del se kaže v iskanju vizualne enotnosti in reda, ki se vzpostavlja s ponavljajočim se nizanjem v dolgotrajnem, večplastnem slikarskem procesu. Gre za pristop, ki se ujema z dinamiko narave, ki se počasi spreminja, poganja jo nenehna evolucija z občasnimi izzivi, ki jih povzročajo nepredvidljivi dogodki.

Umetnikova motivacija je iskanje protiuteži današnjim trendom, ki se vse hitreje spreminjajo, imajo nenasitno lakoto po novostih in zelo kratko varovalko, ko gre za pozornost. Kunićeve slike delno delujejo kot meditativni objekti, ki ponujajo oddih od hiperdinamičnega življenjskega sloga. Brezčasni ambienti v nasprotju s hitro zastarelimi “dobrinami” simbolno govorijo o protislovnosti človekovih prizadevanj za zadovoljevanje lastnih potreb in delovanja v skupno dobro.

Kunić na samoironičen način uporablja sklicevanja na sodobno kulturo in ji dodaja antropološke konotacije ter se dotika najrazličnejših tem, vključno s civilizacijskimi dosežki, zgodovino, ekologijo, tehnološkim napredkom in intimnim vsakdanjikom posameznika. Nezmožnost iskanja popolnih odgovorov na vprašanja, ki krojijo današnji javni diskurz,
avtor spremeni v igro pričakovanj in špekulacij.

VEČ

Na ogled do 25. 2. 2024 @ Mala dvorana Galerije Prica, Samobor
Jože Šubic: Glorious Twelfth
Jože Šubic se s svojim umetniškim projektom loteva področja lova, a za lov v ožjem smislu gre samo pri izbiri naslova – Glorious Twelfth je namreč dvanajsti avgustovski dan, začetek lovske sezone na škotskega barskega jereba ali divjo kuro v Veliki Britaniji in Severni Irski. Toda namesto obravnave same tematike lova na divje ptice gre umetniku za metaforo, prispodobo moškega lova na žensko kot plen ali trofejo, objekt želje oz. erotične fantazije. To metaforiko lova kot dominantno moškega hobija ali igre posploši na pretresanje razlik med spoloma v kontekstu umetnosti, pri čemer igrajo pomenljivo, če ne že kar ključno vlogo seksualni podtoni in svojevrstni erotizem.

Glorious Twelfth tvori serija dvanajstih del: prvi sta leta 2016 nastali »dvojčici«, Blowing Twins, ki so jima sledile ženske figure s pomenljivimi naslovi: Strelka, Opazovalka lune, Meduza, Sister of Mercy, Dekle, ki želi vedeti, koliko je vlažna, Kolesarka, Šahistka, Bralka, Nabiralka biserov, Te-ta in Slovenski slavček. Dela nadaljujejo in nadgrajujejo serijo skulptur ženskih glav v naravni velikosti, »utopljenk« in »ujetnic« kot metafore za družbeno obrobnost in izključenost (leta 2012 v sklopu EPK2012 umetniški poseg v degradiran Žički dvor na mariborskem Lentu; leta 2014 postavitev v Miheličevi galeriji na Ptuju).

VEČ