Eksperimentalni zvočni studio v laboratoriju HEKA je bil zasnovan v dialogu s prostorom, katerega namen je izkoristiti moč digitalnega prostorskega zvoka za umetniško izražanje. Ena od njegovih ključnih prednosti je, da omogoča ustvarjanje glasbe, ki je posebej zasnovana za poslušanje na določeni lokaciji ali v okolju.

Zvočni laboratorij smo ustvarili z namenom, da bi v celoti izkoristili tehnologije v izobraževalnih programih, ki izvajajo usposabljanje umetnikov in skladateljev za uporabo takšnih orodij, s čimer bomo zagotovili, da bo naslednja generacija lahko v celoti izkoristila to novo ustvarjalno dimenzijo.

Vabljeni k ogledu predstavitvenega videa in pogovora z vodjo HEKA zvočnega studia, Mauriciem Valdés San Emeteriem.

 

 

Do 20. 2. 2023 @HEKA
“Shekana meditacija” v HEKI
Le še to do 20. februarja lahko v HEKI meditirate malo drugače in se potopite v imerzivno zvočno instalacijo z naslovom Shekana meditacija indisciplinarne oblikovalke, raziskovalke in kuratorke Tamare Lašič Jurković, ki je nastala v produkciji Aksiome, Zavoda za sodobne umetnosti Ljubljana (postprodukcija HEKA – RUK, 2022)

Shekana meditacija je vodena meditacija, ki poslušalca spodbudi k razmisleku o tem kaj (ne) pomeni biti človek, če naj priznamo vse organizme, ki soobstajajo z nami. Pomaga nam razumeti, kako odvisni smo od naravnih sistemov in drugih biotskih organizmov. Z njeno pomočjo spoznamo, da smo vpleteni v mrežo življenja in ne obratno – v kar nas je prepričal neoliberalizem, namreč da smo na vrhu piramide življenja in da imamo pravico izkoriščati naravne vire in brezglavo onesnaževati okolje.

Instalacija je na ogled vsako sredo, četrtek in petek, od 10.00 do 18.00. Potrebna je predhodna rezervacija individualnega termina, na e-naslovu mauricio.valdes@pina.si.