Včeraj je bilo v Zorici na novinarski konferenci predstavljeno najobsežnejše glasbeno delo na svetu, projekt pod katerega se skoraj v celoti podpisuje U-Ros (Uroš Cingesar). U-Ros bo že na svojem debitantskem albumu izdal 500 pesmi, kar ni mali zalogaj.

U-Ros je te skladbe pripravljal več let, pravi, da je bil v studiu povprečno tudi po 10 ur. Ko pa potrka na vrata prava inspiracija, je sposoben novo pesem napisati in posneti tudi v enem samem večeru.

Skladbe bodo izdane v petih etapah, vsaka bo vsebovala 100 pesmi. Prva bo na voljo že naslednji teden, v četrtek 8. decembra, nato pa vsak mesec do aprila še po 100.

Navdih za nove pesmi najde povsod, včasih ga tudi čisto preproste stvari navdihnejo v tolikšni meri, da ima v glavi že takoj sestavljeno celotno skladbo.

Če bi moral opisati svoj glasbeni slog, bi ga dal v predal pop-rocka, a ga lahko zanese tudi v narodno-zabavno smer. “Nenazadnje prihajam izpod Pohorja,” je z nasmeškom pojasnil.

U-Ros je napisal in posnel preko 500 skladb s čemer je ustvaril nekaj posebnega, fantastičnega in najverjetneje tudi neponovljivega. Ustvaril je najobsežnejše glasbeno delo na SVETU!!! Za primerjavo naj navedemo, da so Rolling Stones v svoji celotni karieri posneli »zgolj« 422 pesmi, U2 436The Beatles 213, itd.

U-Ros torej izdaja album, ki po obsegu presega celotne življenjske opuse izvajalcev, ki delujejo zelo dolgo, nekateri tudi več kot pol stoletja.

Marsikdo bi lahko tezi o najobsežnejšem glasbenem delu oporekal, saj se lahko v spletnih člankih najde mnogo kvantitativnih rekordov kot npr. najdaljši album, album z največ posnetki. Pa vendar se ti dosežki ne morejo primerjati z U-Rosovim. Najdaljši album je ustvaril računalnik in je zgolj naključen zvok, ki ga je izvedel računalniški algoritem. Ta album sploh ni bil posnet, temveč računalniško ustvarjen digitalni zapis, ki se v celoti ni zavrtel niti enkrat. Obstajajo še drugi rekordi izvajalcev, npr. taki, ki so na album uvrstili tudi 1000 posnetkov, vendar je njihovo povprečno trajanje 30 sekund.

U-Ros pa je ustvaril pravi album, s 500 skladbami, odpetimi in odigranimi deli, kjer je povprečno trajanje skladb preko treh minut. Z drugimi besedami U-Rosev album je šest krat obsežnejše delo od albuma s 1000 posnetki.

Pri tem je potrebno poudariti, da nobena izmed U-Rosevih skladb nima le enega dela (tracka), niti samo dva, temveč govorimo o pravih skladbah ustvarjenih, posnetih, odigranih in odpetih tekom več kot enega desetletja neprespanih noči in studijskih ur.

Na spodnji povezavi lahko poslušate nekaj odlomkov skladb iz

U-Rosovega opusa.

SHOWCASE

Dallas Records
Finžgarjeva 8
Ljubljana 1000
Slovenia

www.dallas.si
shop.dallas.si