Tedensko obvestilo o pravnih novostih
Oktober 2023, številka 43 / letnik XXI.
>> Pravo naravnih nesreč: hierarhični premiki odgovornosti
Članek obravnava sodno prakso v zvezi z naravnimi nesrečami s posebnim poudarkom na obveščanju o tveganjih, pri čemer razkriva razmerja med različnimi zainteresiranimi stranmi pri obvladovanju nesreč. Avtor ugotavlja, da spremembe v pravni praksi odražajo pomanjkljivosti pravnih sistemov pri obravnavi nesreč, kar je še posebej očitno pri določanju pravne odgovornosti.
Naravne nesreče niso več le naravni pojav, ampak so postale družbeni, kulturni, politični ter nenazadnje moralni in s tem tudi pravni pojav. To vodi v prenos (pravne) odgovornosti z višjih na nižje prostorske ravni in večjo kriminalizacijo sodnih primerov, povezanih z naravnimi nesrečami.

V DANAŠNJEM TEDNIKU:
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Novi zakoni
› Dobro je vedeti
NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
AKTUALNO – POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA
IZBRANO IZ SODNE PRAKSE
>> Cepitev začetka zastaralnega roka
S cepitvijo začetka zastaralnega roka, tako da bi zastaranje za posamezne oblike nepremoženjske škode nastopilo ločeno, bi se v nasprotju z načelom pravne varnosti nesorazmerno povečala negotovost pravnega položaja oškodovanca.

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE – MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO
>> Drugi novi predpisi: UL št. 107 – 108
STROKOVNI ČLANKI – IZBOR TEDNA
NOVI ZAKONI – OBJAVLJENI, A ŠE NE VELJAJO
>> Za dnevno obveščanje o novostih s področij, ki vas posebej zanimajo, se lahko naročite na storitve IUS AlertZakonodajna sled ali Pravni kliping.
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.