Slovenska Amnesty se zadnje mesece veliko ukvarja s pravicami transspolnih oseb in z osveščanjem na tem področju. S temo se sicer ukvarjamo že dolga leta, več aktivnosti pa je povezanih s prihodom našega novega člana ekipe Linna Juliana Koletnika, ki je dolgoletni transspolni aktivist in nekdanji direktor Zavoda TransAkcija.

Prejšnji teden je Linn o transspolnosti predaval več kot 450 zdravstvenim delavcem_kam na predavanju Primerna obravnava transspolnih oseb – izobraževanje za zaposlene v zdravstvu, ki ga je organizirala Zdravniška zbornica Slovenije. Mojca Vrečar, vodja službe za kongresno dejavnost na ZZS, je prispevek opisala kot strokoven, ravno prav podroben, objektiven, skratka super.

V Amnesty se pridružujemo zahtevam lokalne trans skupnosti, ki je v novembru, mesecu osveščanja o transspolnosti, tematizirala in pozivala k samoidentifikaciji in depatologizaciji. Samoidentifikacija je najnaprednejši model za pravno priznanje spola, depatologizacija pa predstavlja celovito odstranitev psihiatrično-medicinske klasifikacije transspolnosti.

 

Pravice trans skupnosti

 

Linn je s kolegom iz TransAkcije transspolnost predstavil tudi študentkam_om Fakultete za socialno delo.

V novi številki revije Akcija pa lahko preberete tudi njegov članek Pravice trans skupnosti, ki predstavi aktualne kršitve človekovih pravic, ki jih transspolna skupnost doživlja v Sloveniji.

S temi kršitvami smo nedavno seznanile_i predstavnice_ke Ministrstva za notranje zadeve. Naslovile_i smo tudi potencialne nove ureditve postopka pravnega priznanja spola v slovenski zakonodaji.

Dodatne informacije o transspolnosti boste našli na spletni strani Zavoda TransAkcija, med njimi posebej izpostavljamo prvi slovenski priročnik o transspolnosti Med modro in rozakratki animirani film o transspolnosti Med modro in Roza: Nika in tovarna igrač ter slovar in Raziskavo Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji.

 

Zavod TransAkcija

 

Pravice transspolnih oseb so človekove pravice.

Vse dobro.
Taja Premk,
vodja programa komunikacij in organizacije dogodkov

Uvodna fotografija: Linn Julian Koletnik AIS med predavanjem na Zdravniški zbornici Slovenije

Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia