Tedensko obvestilo o pravnih novostih
Januar 2023, številka 05 / letnik XXI.
>> Imenovanje predsednika vrhovnega sodišča v luči načela delitve oblasti
Postopek izbire predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije je po obstoječi pravni ureditvi kompleksno opravilo, v katero so poleg Sodnega sveta Republike Slovenije, ki je organ ustavnega ranga sui generis, ki ne sodi v nobeno od vej oblasti, vključene sodna, izvršilna in zakonodajna oblast. Je torej rezultat aktivnosti občne seje vrhovnega sodišča, sodnega sveta, ministra za pravosodje in državnega zbora.
Ambicija prispevka je odgovoriti na vprašanje, ali veljavna ureditev imenovanja oziroma bolje izvolitve predsednika vrhovnega sodišča predstavlja anomalijo v sistemu delitve oblasti, v katerem je vsaka veja oblasti samostojna in hkrati odgovorna ostalima vejama oblasti, ali pa gre na normativni in praktični ravni le za udejanjanje sistema zavor in ravnovesij, brez katerega delitev oblasti v sodobni demokratični državi ne more obstajati.

V DANAŠNJEM TEDNIKU:
› Novosti
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
NE SPREGLEJTE
Predlaganje kandidatov v svete zdravstvenih zavodov do 16. februarja
AKTUALNO – POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA
>> Poslanci med drugim potrdili zakona o DS-ju in o jamstvu za pomoč Ukrajini
Poslanci so z 81 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o državnem svetu (DS), ki ga je vložil DS. Z novelo se zakon po več kot štirih letih usklajuje z odločbo ustavnega sodišča in tako ureja volilni spor pri volitvah državnih svetnikov. Državni zbor je sprejel tudi novelo Kazenskega zakonika (KZ-1J), s katero se v kazensko zakonodajo uvaja t.i. »zločin iz sovraštva« (hate crime) kot obvezna obteževalna okoliščina, ki se mora upoštevati pri odmeri kazni. Poleg tega je Državni zbor sprejel tudi Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri), s katerim se vzpostavljajo sistemski mehanizmi za prijavo kršitve veljavnih predpisov in zaščito prijavitelja teh kršitev, Zakon o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, ki povečuje varstvo invalidov kot potrošnikov ter Zakon o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki bo izboljšal letalsko povezljivost Slovenije.
>> Ustavno sodišče razveljavilo možnost podaljšanja koncesije za zdravstveno dejavnost
Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti glede možnosti podaljšanja podeljene koncesije za opravljanje javne službe. Do nove zakonske ureditve bo po izteku 15-letne koncesije potreben nov postopek za podelitev koncesije. >> Več
IZBRANO IZ SODNE PRAKSE
>> Odpoved naročniškega razmerja
Stranke se pred sodišči pogosto srečujejo v zvezi s prenehanjem naročniškega razmerja. To področje sicer ureja od lanskega novembra veljaven novi Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki je prinesel nekaj novosti tudi na področje naročniških pogodb.

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE – MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO
>> Drugi novi predpisi: UL št. 11 – 13
STROKOVNI ČLANKI – IZBOR TEDNA
Uroš Cerar Žugelj, Asja Vrbinc:
Prekinitev pogodbe o časovnem zakupu
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.