Vokalna ekstravaganca za po-lentovski finale – v petek, 8. julija, na Trgu Leona Štuklja!

Perpetuum Jazzile je poznana kot ena najbolj spektakularnih in največjih vokalnih skupin na svetu. S strani kritikov priznani vokalni orkester iz Slovenije je priljubljen po zaslugi svojih močnih ritmov, bogatih harmonij, pozitivne energije, neprimerljive kreativnosti in posebne mešanice najrazličnejših žanrov glasbe, ki jo poustvarjajo samo s človeškim glasom – ljudske, popularne, jazzovske glasbe, gospela, bluesa, bossa nove, diska, funka in drugih. Glasba Perpetuum Jazzile vključuje tudi vokalna tolkala, tako imenovani človeški beatbox (human beatbox) z neverjetnim naborom z usti poustvarjenih bobnov in ritmov, poleg tega pa pevci skupine uporabljajo tudi roke in dele teles, s katerimi ponazarjajo dež, nevihte in druge, najrazličnejše okoljske pojave, od vzleta letala do zvokovne interpretacije izvira vode.

Bogat koncertni repertoar Perpetuum Jazzile vključuje edinstvene vokalne aranžmaje svetovno znanih glasbenih imen, kot so ABBA, Toto, Michael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitchell, George Benson, Bee Gees in druge glasbene legende, poleg teh pa tudi na svojstven način izvedene in aranžirane ljudske pesmi.

Vokalni orkester nastopa v različnih svetovnih jezikih – od angleščine, portugalščine, španščine, italijanščine, nemščine, hrvaščine, makedonščine, seveda slovenščine do drugih jezikov.

Občinstvo je na njihovih koncertih deležno unikatne glasbe, ki jo spremlja velika duša zasedbe. To niso zgolj ustvarjalne vokalne priredbe, ki so navdušile tudi že veliko priznanih glasbenikov po svetu, temveč Perpetuum Jazzile z občinstvom vedno deli tudi energijo in mogočen zvok, ki ga marsikdo ne bi pričakoval zgolj od človeškega glasu.

Perpetuum Jazzile je bil ustanovljen leta 1983, pod taktirko takratnega umetniškega vodje Marka Tirana, ki je s skupino (pod takratnim imenom Gaudeamus) začel z izvedbo zahtevnejših jazzovskih vokalnih aranžmajev. Pomembno vlogo pri razvoju zasedbe je imel v letih 2001-2010 Tomaž Kozlevčar, ki je za skupino spisal nekaj legendarnih aranžmajev, kot so Africa, Avsenik Medley, Poletna noč in mnogo drugih, sodeloval pa je tudi pri razvoju produkcije zvoka.

Danes je Perpetuum Jazzile znan kot svetovno najpriljubljenejši vokalni orkester na YouTubu, kjer z vsemi skladbami (in skladbo Africa v ospredju) že krepko presega 88 milijonov ogledov, uvrščeni pa so bili tudi med 40 najpriljubljenejših videov. Poleg številnih nagrad je skupina leta 2008 za uspeh skladbe Africa prejela tudi viktorja za posebne dosežke.

Diskografija skupine:

 • Ko boš prišla na Bled (1999, Helidon, CD, Kaseta)
 • Pozabi, da se ti mudi (2003, KD Perpetuum Jazzile, CD)
 • As … (2004, Gorenje, promo CD)
 • Čudna noč (2006, Dallas, CD)
 • Africa (2009, KD Perpetuum Jazzile, CD)
 • Perpetuum Jazzile Live (2009, ‘Vokal Xtravaganzza 2008’, DVD)
 • Vocal Ecstasy (2012, DEAG music, CD+DVD)
 • Thank you for the music (2013, Special 30th Jubilee Edition, CD)
 • THE SHOW, LIVE IN ARENA (2014, RTV Slovenija, KD Perpetuum Jazzile, CD, DVD, BLURAY)
 • Both Sides (2016, samozaložba, dvojni CD, vinil)
 • So najlepše pesmi že napisane (2018)