Happy Ol’ McWeasel

Prekleto nepozaben, neskončen, neprekosljiv »šus«. In to že petnajst let. Ja, vse od tistega 17. marca 2007, ko je Happy Ol’ McWeasel postal tisti akrobatsko glasen in žejen mariborski folk punk rock band, ki znova in znova »spraši« epske koncerte.

Sicer pa… Med nami? Kot hec? Vizli. Ja, Vizli. Tako je na kratko, ljudsko, od-ust-do-ust od šanka do ulice in od koncerta do turneje znana skupina, ki je žejna in glasna že od leta 2007. Ima sedem članov. Vabljeni, da jih preštejete na običajno skromno nepozabnem koncertu. Čeprav ne garantirajo, da vam bo uspelo v prvem poskusu. Ker ni nihče pri miru. Nikoli. Ne oni na odru ne oni pod njim. In nihče ne skoči tolikokrat in višje. Na take zagnane viže. Ja, viže. Kakšne? Nažigaške in rahločutne. Včasih tudi hkrati. Bi akrobacije? Imajo. Bi pivo? Imajo. Bi koncerte, kakršni so vedno bili, torej prešvicano? Imajo. To je kombinacija keltskega folk punk rocka s pristnim mariborskim »šusom«.

Če bi se umetelno fantje iz Happy Ol’ McWeasel opisali sami, bi skromno povzeli, da prodoren vokal s ščepcem navihanih kitar, pestjo zajetnega basa, zrnom radoživih violin, zgneteno harmoniko, prepečenim bendžom in hrustljavimi bobni zadovolji še največje in najtežje glasbene gurmane. Ampak ker se ne bodo, bodo na kratko rekli samo: jump na lamp. Kaj je to? A! V tem je pa trik! Pridi pa vidi!

Do sedaj sta pod okriljem glasbene trgovinske hiše The Tower Records in založbe Uncle Owen Records Utd izšla dva polnokrvna albuma. Prvenec No Offence (2012), ki je najprej zmuziciral mariborske šanke in klube ter zlagoma odžejal Slovenijo, in nadaljevanje Heard Ya Say! (2015), ki je visokoleteče ponesel skupino dokončno tudi na odre po Evropi. Happy Ol’ McWeasel so do sedaj bili dvakrat izbrani (Good Deeds, Away) in skupaj sedemkrat nominirani za Popevko tedna na Valu 202. Na St. Patrick’s Day še nikdar niso razočarali. Na druge datume pa še manj. Happy Ol’ McWeasel je tista garancija za izkušnjo, ki pusti vtis. Ali tatu. Ali oboje.

Uspehov pa ne nizajo le na odrih temveč tudi v svetu filma. Leta 2014 je hollywoodski studio Century Fox za CBS-ovo TV serijo »The Crazy Ones«, v kateri glavni vlogi odigrata Robin Williams in Sarah Michelle Gellar, kot soundtrack uporabil njihovo priredbo tradicionalne irske pesmi Danny Boy. Mogoče še večji artistični fenomen pa so njihovi videospoti. Smešni? Ne. Za zjokat smešni.

Elvis Jackson

David Kovšca – Buda, vokal
Boštjan Beltram – Berto, kitara
Erik Makuc – Slavc, bas kitara
Marko Soršak – Soki, bobni

Ajdovski punk rockerji veljajo za eno najuspešnejših domačih zasedb, ki si je svojo slavo prislužila tudi na mnogih koncertnih prizoriščih po vsej Evropi. V 22 letih so nastopili skupaj z zasedbami kot so Faith No More, Sepultura, Anthrax, Fishbone, The Offspring, Asian Dub Foundation, NoFX, Ska P, pravkar pa se odpravljajo na turnejo z Less Than Jake. Omenimo tudi, da so igrali na številnih velikih festivalih kot so Exit, Sziget, Rototom Sunsplash, Devilside, Serengeti, Burgas, Rock For People, T-Mobile, InMusic, idr. Od prvega dne bogate kariere veljajo za bend, ki slovi po nepozabnih, s pozitivno energijo nabitih nastopih.

Elvis Jackson je slovenska rock skupina, ki je razvijala svoj glasbeni izraz skozi desetletja z vplivi ska, punk, hard core, reggae in metal glasbe. Skupino so ustanovili konec 1997 in njihova prva vaja se je zgodila le dva dni pred prvim živim nastopom. Od takrat so poznani po svojih energičnih, nepozabnih nastopih, polnih pozitivne energije, ki se prenaša na občinstvo. Po dveh letih intenzivnega koncertiranja so 1999 izdali prvi album Move Your feet It’s one O’clock (Rock’n’Roll Rec.), v 2000 sledi Go Home and Practice (Rock’n’Roll Rec.) in Summer Edition (EJ Rec/ Multimedia) leta 2003. Summer edition je bil izdan v vseh evropskih državah in celo na Japonskem, medtem pa so se v večini teh držav tudi v živo predstavili na številnih festivalih in klubskih koncertih.

Njihov zelo uspešni četrti album Against The Gravity je bil posnet v sodelovanju s producentom Billijem Gouldom (ex-Faith No More) v novomeškem studiu RSL, zmiksan in zmasteriran pa v ZDA (Rich Veltrop, Studio Radio Star Studios, Weed near San Francisco, mastering: John Cuniberti). Album je bil izdan v Nemčiji pri manjši založbi Anstreet Rec in uspešno prodajan po celotni Evropi.

Še pred novo izdajo so sodelovali na kompilaciji v spomin ameriškim R.E.M. s priredbo Losing My Religion (U.S. Embassy in Slovenia). Priredba je požela ogromen uspeh in bila predvajana na radijskih postajah po celotni Evropi ter osvojila prva mesta na številnih lestvicah.

Aprila 2014 so izdali zelo pričakovani peti album Radio Unfriendly. Ni bilo potrebno dolgo, da so Elvis Jackson spet navdušili svojo staro in novo publiko, saj so s svojo glasbo spet zakorakali po robu in polni energije. Začel se je novo poglavje njihove uspešne glasbene poti.

Po mnenju številnih kritikov so Elvis Jackson skupina, ki vas bo nemudoma navdušila s svojo direktnostjo, energijo, tehnično dovršenostjo in karizmo. To potrjujejo tudi številne nagrade in predvsem njihova zvesta publika.