24. 6. 2023 ob 15. uri, Puhov muzej, Sakušak 83, Juršinci
Otvoritev nadgrajene muzejske postavitve v Puhovem muzeju
Razstava v Puhovem muzeju je po novem nadgrajena z virtualno podobo Puhovega motornega kolesa ter posestva z muzejem in bo prvič na ogled v sklopu XXIII. srečanja ljubiteljev starodobnih vozil v soboto, 24.6.2023 v Sakušaku, Juršinci, s pričetkom ob 15. uri.

Program srečanja: http://www.janez-puh.si/sl/nov…

V Društvu starodobnih vozil rojaka Janeza Puha si člani prizadevajo uresničiti vizijo  nadgradnje muzeja Janeza Puha v hibridno okolje, v katerem bodo nove tehnologije vsebovale in predstavile materialno tehnično kulturno dediščino v razširjenih možnostih (3D-modelih, animacijah, digitalnih posnetkih oziroma laserskih skenih …), ki bodo pripomogle k večji prepoznavnosti velikega izumitelja in pritegnile v muzej tudi mlajše generacije.

Prvi tovrstni projekt je nastal v sodelovanju s KIBLA2LAB in predstavlja tehnični biser, eno izmed originalnih, ročno izdelanih Puhovih motornih koles iz leta 1926, ki je umetniška plastika sama po sebi in z nadgrajeno virtualno umetniško podobo pred gledalca postavi vizualno popolnoma nov princip razumevanja žlahtnosti, inovativnosti in kreativnosti. Sinteza zapletenega stroja, kot je dvokolesnik z motorjem na notranje izgorevanje, ter modernih principov, kot so lasersko skeniranje, fotogrametrija in celoten proces virtualizacije, pred nas postavljajo vizualno mobilno umetniško delo, ki ni samo videodokument, ampak razkriva globje pomene strukture in načina razmišljanja v eonskem obdobju.

Projekt nadgradnje muzeja v hibridnem okolju prinaša tudi novomedijsko trodimenzionalno podobo zunanjosti in notranjosti obeh stavb, in sicer tako starejše cimprače na mestu, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, kot tudi leta 2022 odprtega novega Puhovega muzeja s številnimi impresivnimi artefakti. Z uporabo laserskega skenerja smo izdelali virtualni model snovne kulturne dediščine regionalnega, nacionalnega in internacionalnega pomena.

Janez Puh, eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih izumiteljev in inovatorjev, s svojim delom tudi po več kot 100 letih razvoja družbe še vedno vsakogar od nas nagovarja s temeljnimi principi, kot so radovednost, trma, raziskovanje, kreativnost in neomajna želja po razvoju. Virtualna umetniška prezentacija njegovega dela obravnava prav te temeljne postulate njegovega in našega poslanstva.

 

29.6.2023 @DDT
Delavnica z Mouse robotki, Botley robotki in mTiny robotki na festivalu Rdeči Revirji 2023 v Delavskem domu Trbovlje
Delavski dom Trbovlje je eden izmed soorganizatorjev festivala Rdeči revirji, ki poteka v Hrastniku, Zagorju in Trbovljah. V sklopu festivala smo pripravili delavnico za otroke, ki bo potekala 29. 6. 2023 od 18. ure naprej v naših prostorih.

Delavnica bo trajala 2 šolski urinamenjena je predšolskim otrokom (prva triada OŠ), ki bodo z Mouse robotki, Botley robotki in mTiny robotki spoznavali osnove programiranja skozi igro. S pomočjo vizualnih pripomočkov bodo oblikovali zgodbe z enostavnimi ukazi, ki potekajo brez zaslona in so intuitivno zasnovane tako da otrok razvija računalniške, kognitivne in socialno-čustvene veščine.

 

29. 6. 2023 @DDTLab
Strokovni obisk v DDTLabu iz Univerze za umetnost in oblikovanje MOME iz Madžarske
V raziskovalnem laboratoriju DDTLab v Delavskem domu Trbovlje bomo strokovnemu obisku iz Univerze za umetnost in oblikovanje MOME iz Madžarske ponudili doživetje Vertigo Bird 2020 – virtualni vzpon na trboveljski dimnik, ki je najvišji dimnik v Evropi.

Ogledali si bodo tudi razstavo AR orodja, ki je del stalne postavitve v Virtualnem muzeju rudarstva 4. dritl. Navdih za nadgradnjo muzejske postavitve smo črpali pri trboveljskem umetniku Jožetu Potokarju – Cvrčotu, ki najraje slika podobe iz vsakdanjega življenja v rudarskem okolju. Cvrčo nam s svojimi narisanimi motivi iz knapovskega vsakdana predstavlja osnovo, na kateri smo prepletli preteklo s sodobnim na način, da obiskovalec s pomočjo pametnega telefona ali pametne tablice oživi rudarsko orodje na grafiki.

Prav tako bodo spoznali kultno Aplikacijo AR Laibach t. i. vsebino razširjene resničnosti, ki omogoča, da prek pametnega telefona ali tabličnega računalnika doživite kultne Laibach plakate na nov, inovativen način; kot da bi čas ujet v plakatih znova oživel.

V našem laboratoriju smo v sodelovanju s podjetjem AFormX ustvarili uspešen projekt NeuroFly. Strokovni obisk iz Univerze za umetnost in oblikovanje MOME iz Madžarske bodo zaključili tako, da bodo upravljali ultralahko letalo z možganskimi signali, se pravi, da bodo lahko samo z mislimi leteli nad Zasavjem ali pa v pravljičnem svetu na zmaju.

 

29. 6. 2023 ob 18.00 @HEKA
Umetnik Görkem Özdemir v eksperimentalnem zvočnem studiu KUBER
KUBER je eksperimentalni zvočni studio HEKE, v kateri zadnje leto umetnikom in vsem zainteresiranim omogočamo uporabo naše opreme in orodij. Je prostor, kjer lahko zaživijo inovativne ideje o prostorskem zvoku. V juniju 2023 smo tako gostili Görkema Özdemirja, v Ljubljani živečega meddisciplinarnega umetnika, raziskovalca in kompozitorja iz Istanbula.

Njegov glasbeni pristop spaja tradicionalne, eksperimentalne, ambientalne in drone estetike ter se ukvarja s temami, ki jih navdihujejo vsakodnevni pogoji in unikatna čustvenost post-2000.Trenutno opravlja doktorski študij na programu Sonic Arts na Istanbulski tehnični univerzi, Centru za napredne študije v glasbi MIAM, od januarja 2022 pa je kot gostujoči raziskovalec povezan z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti ZRC-SAZU. Svoja dela razstavlja in izvaja na različnih mednarodnih in underground platformah.
V KUBRU je dva tedna raziskoval curo (najmanjše folklorno glasbilo iz turške družine baglam), ki ima korenine v Srednji Aziji in se je v stotih letih razvila do oblike, ki jo poznamo danes. Glasbilo je stotine let odmevalo v različnih krajinah in prostorih: gorah, obalah, ulicah, agorah, palačah, vrtovih in hišah. Umetnik je v sklopu rezidence raziskoval njene mikrotonalne melodije ter tolkalske lastnosti v kontekstu večdimenzionalne glasbene kompozicije.
Več pa razkrijemo v prihajajočem videu.