V petek, 1. septembra, smo pričeli_e zbirati podpise podpore k predlogu sprememb zakona o varstvu okolja.

Novela zakona, ki je nastala v sklopu kampanje Naj Anhovo zadiha!*, bi ljudem v tem kraju vrnila pravico do življenja v čistem in zdravem okolju in jim omogočila, da dihajo čist in svež zrak.

Le skupaj nam lahko uspe zbrati 5000 podpisov.

Hvala vsem, ki boste podprli dolgoletni boj prebivalcev_k Anhovega. Čas je, da človekove pravice postavimo pred interese kapitala.

 

Kaj prinaša sprememba zakona o varstvu okolja?

V cementarni Salonit Anhovo lahko letno sežgejo več kot 109 tisoč ton odpadkov, tudi nevarnih, kar pomeni povprečno 300 ton na dan. Temu rečemo sosežig – kurjenje odpadkov za pridobivanje energije za proizvodnjo cementa.

Dovoljeni izpusti za sosežig so nekajkrat višji, kot so zakonsko določeni za sežigalnice, ki so namenjene samo sežiganju odpadkov.

Bistvena sprememba, ki jo predlog prinaša, je izenačitev standardov, ki veljajo za sosežigalnice, s tistimi, ki veljajo za sežigalnice.

Zagotovil pa bi tudi učinkovitejši nadzor nad temi standardi, in sicer z uvedbo pogostejšega monitoringa in večje transparentnosti, saj bi morali biti podatki sproti objavljeni in javno dostopni.

 

Kako lahko oddate svoj podpis?

  1. Elektronsko z digitalnim podpisomkliknite tukaj za spletni podpis.
  2. Fizično na upravni enotikliknite za obrazec.

    Obrazec natisnete in podpišete na kateri koli upravni enoti, nato pa ga pošljete na naslov:  Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, p.p. 1717, 1101 Ljubljana

    ali ga osebno dostavite na eno izmed lokacij prevzemnih točk.

Za več podrobnosti o zbiranju podpisov kliknite tukaj.