Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Tematski pogovor: Ekologija in tehnologija – črni scenarij?
četrtek, 7. 12. 2023, ob 17.00
MMC KIBLA

Cikel Jutri: Jazz Oud Quartet
četrtek, 7. 12. 2023, ob 20.30
MMC KIBLA

Literarni večer: Tereza Vuk in Igor Cvitković petek, 8. 12. 2023, ob 20. uri MMC KIBLA

Delavnica elektronskega tekstila: Signalna rokavica sobota, 9. 12. 2023, od 10. do 14. ure KIBLA PORTAL

————————–
NA OGLED
————————–

Mitja Ficko: Zvezdna palčka
Do 16. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10:00–18.00, sobota: 10:00–14:00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Do 29. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15.00–17.00 ali po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Fortuna Lazar: Podobe obrazov
Do 30. 12. 2023.
Odpiralni čas: od torka do petka od 15. do 19. ure, v soboto od 10. do 13.
ure
artKIT, Glavni trg 14, Maribor

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Tematski pogovor: Ekologija in tehnologija – črni scenarij?
četrtek, 7. 12. 2023, ob 17.00
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

V četrtek, 7. 12. 2023 ob 17. uri, vas vabimo v MMC KIBLA na tematski pogovor, ki bo ponudil pogled na napetost med tehnologijo in ekologijo skozi oči ekologov, umetnikov oziroma političnih ekonomistov iz širše regije.

Izčrpavanje naravnih virov in sežiganje fosilnih goriv, na katerih temelji razvoj industrijskega kapitalizma v zadnjih treh stoletjih, je privedlo do krhanja ravnovesja zemeljskih ekosistemov v večjem obsegu in hitreje kot kdaj koli prej v zgodovini. Osišče tega destabiliziranega metabolizma kapitalističnih družb znotraj naravnega sveta pa so tehnologije, ki obenem predstavljajo pot do globljega znanstvenega razumevanja vsesplošne ekološke krize in lahko omogočijo razvoj novih oblik medsebojne povezanosti z nečloveško naravo. Sodelujoči v razpravi bodo podelili izkušnje iz svojih praks ter spregovorili o tem, kako se z zastarelimi metodami rudarjenja še danes onesnažuje ekosisteme v Bosni in Hercegovini, da se je o zelenem prehodu govorilo že v času socialistične Jugoslavije, medtem ko trenutno tovrsten diskurz poganja ekstraktivizem in uničenje na področju Srbije, in o tem, kako lahko s hekanjem tehnoloških sistemov spodbudimo razvoj empatičnih pristopov k morskim in rečnim ekosistemom.

Moderator:
Tomislav Medak (HR) – raziskovalec, ki je opravil doktorat s področja tehnopolitike in planetarne okoljske krize.

Sodelujoči:
Safet Kubat (BA) – doktorski študent politične ekonomije, Aleksandar Matković (RS) – politični aktivist in raziskovalec in Robertina Šebjanič
(SI) — umetnica in raziskovalka, prejemnica številnih nagrad.

Več: https://bit.ly/47YzYUc

———————-

Glasbeni cikel JUTRI: Jazz Oud Quartet
četrtek, 7. 12. 2023, ob 20.30
MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni, da sem nam v četrtek, 7. decembra 2023, ob 20.30 pridružite v MMC KIBLA v okviru letošnjega Glasbenega cikla JUTRI na koncertu zasedbe Jazz Oud Quartet z gostom Žigo Krofličem. Na koncertu bodo predstavili svoj nedavno izdani album Glasbena križpotja.

Jazz Oud Quartet sestavljajo glasbeniki in multiinstrumentalisti, ki se sicer solistično in v različnih ansamblih udejstvujejo v več glasbenih zvrsteh, in sicer od jazza do klasike, od Early music do World music: Lado Jakša (saksofon, klarinet, klavir, el. klaviature) in Boris Šinigoj (arabska lutnja/oud) ter solista na godalih Tomaž Šinigoj (violina) in Miha Šinigoj (čelo, kontrabas).
Prekaljena zasedba ustvarja in igra avtorsko improvizirano glasbo v dialogu med orientalskim izročilom in evropskim jazzom. Program »Musical Crossroads – Glasbena križpotja« je zasnovan kot očarljiv in nepredvidljiv dialog med evropskim jazzom in orientalsko glasbo. Vsebuje temperamentne in izvirne improvizacije na modalne »lestvice« orientalskega glasbenega izročila, kot so arabski maqam, indijska raga, turški makam, iranski dastgah, grški rebetiko in sefardsko intonirani napevi. Zvoki zahodnoevropskih glasbil, kot so saksofon, klarinet, violina, violončelo, kontrabas, klasični klavir in električne klaviature, se prepletajo z arhaičnim zvokom arabske lutnje sirijske provenience, ki jo je v začetku 20. stoletja v Damasku izdelal armenski lutnjar Mihran Mississian.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizacija: KID KIBLA in Združenje KODA MODRO

Več: https://bit.ly/414Lo6I

———————-

Literarni večer: Tereza Vuk,  Igor Cvitkovič in Jernej Terseglav petek, 8. 12. 2023, ob 20. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

V petek, 8. decembra 2023, vas ob 20. uri vabimo v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor na literarno-spovedni trenutek dame slovenskega pripovedništva, večkratne dobitnice pisateljskih nagrad Tereze Vuk, katere knjige Creepyatrija (samozaložba, 2013), Kolumniatrija (Manični poet,
2016) in Zakaj ima moj hudič krila (Beletrina, 2023) so kultne (in razprodane), ob tem pa piše kolumne za Kralje ulice in FokusPokus, in pisatelja Igorja Cvitkoviča, ki v kratkih zgodbah Pravljice iz kozarca (Kulturni center Maribor, 2022) s surovo, neizprosno prozo v realističnih potezah opisuje like, ki smo jih včeraj spregledali na avtobusu.

Pogovor bo moderiral naš nekdanji gost Jernej Terseglav, ki je gostoval v KIBLI v okviru Dnevov knjige 2006. Odrecitiral bo tudi nekaj svojih pesmi, saj je, smo zapisali takrat, »pesnik, satirik, pozoren kritik družbene situacije doma in po svetu …«

Kot običajno bo z gostjo in gostoma po njihovi uverturi omogočen tudi javen, odprt ali bolj zaseben, zaprt dialog o vsem, kar vas teži ali zanima, do finala, ki si ga boste sami izbrali.

Več: https://bit.ly/3TbXnxk

———————-

Delavnica elektronskega tekstila: Signalna rokavica sobota, 9. 12. 2023, od 10. do 14. ure KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Vljudno vabljeni na delavnico elektronskega tekstila z naslovom Signalna rokavica, ki bo v soboto, 9. 12. 2023, ob 10. uri potekala pod mentorstvom članice iniciative ČIPke, Lavoslave Benčić, na lokaciji KIBLA PORTAL, 2.
nadstropje, Valvasorjeva ulica 40, Maribor.

Splošne informacije:
– predhodna znanja ali posebne veščine za udeležbo na delavnici niso potrebne,
– trajanje: 4 ure (od 10. do 14. ure),
– za udeležence, starejše od 13 let in odrasle,
– delavnica za največ 10 oseb,
– udeleženci na koncu delavnice vzamejo svoje izdelke.

Udeležba je brezplačna, prijave so obvezne na: kibla@kibla.org.

Več: https://bit.ly/3sIAZRo

————————-
NA OGLED
————————-

Mitja Ficko: Zvezdna palčka
Do 16. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Zvezdna palčka ponazarja odprt naslov, ki metaforično poskuša zaobjeti asociativno. Palčka je tudi želja, odvisno od lastnih pričakovanj in osebnega pogleda. Lahko nas prestavi v svet, v katerem slike gledamo kot na gradnike polj, kajti zlata palčka glede na to, kako palčko obračaš, obračaš tudi gradnike in dobivaš druge slike, ki ničesar ne predstavljajo in nimajo dokončane podobe. Predstavljajmo si dvanajst kock. Vsaka kocka ima šest ploskev. Na vsaki ploskvi je upodobljen delček slike. Ob postavitvi vseh kock, izbranih ploskev iste slike, sestavimo novo sliko v celoti, ki je sestavljena iz dvanajstih delčkov. Potencial osnovne sestavljanke nosi v sebi šest celovitih slik.

Mitja Ficko, izvorno iz Ljutomera, rojen leta 1973 v Murski Soboti, je akademski slikar in od leta 2023 docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer poučuje slikarstvo. Študiral je slikarstvo pri J. Berniku, G. Gnamušu in opravil specialko pri M.
Krašovec. Od leta 2004 do 2023 je bil samozaposlen v kulturi.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/mitja-ficko-zlata-palcka/

———————-

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Do 29. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15:00–17.00 in po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Zasnovan je na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti.
Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost.

V razstavišču KIBLA PORTAL razstavljajo: Valeria Abendroth, AES+F, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March, Jusuf Hadžifejzović, Maša Jazbec, Marko Jakše, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano MENEGLEJTE, P L A T E AU R E S I D U E, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Urška Kristina Škerl, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović, Valerie Wolf Gang in izbor združenja Metamedij iz Pulja –  Tin Dožić, Marko Gutić Mižimakov, Mario Mu in Ivana Tkalčić. Ob njih postavljamo produkcijo KIBLA2LAB.

Več:
http://www.kibla.org/festivali/kiblix/kiblix-2023/odprtje-festivala-kiblix-2023/

——————-

Fortuna Lazar: Podobe obrazov
Do 30. 12. 2023.
Odpiralni čas: torek–petek: 15.00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Podobe obrazov umetnice in slikarke Fortune Lazar, ki bo v petek, 1. decembra 2023, ob 19. uri v razstavišču artKIT.

Na razstavi bodo na ogled likovna dela s portretno motiviko, ki združujejo različne risarske in slikarske tehnike, kot so svinčnik, črni in barvni tuši, akvarel in akril. Izhodišče za nastanek risbe likovnih del je predvsem portretna (modna, close-up) fotografija, ki je nato z različnimi risarskimi in slikarskimi tehnikami predelana do tolikšne mere, da dobi novo prepoznavnost in nadgrajeno osebnost, ki pogosto izvira iz avtoričine notranjosti.

S tem so zajete intimne in izrazite podrobnosti posameznikov, prenesene v umetniško obliko, ki so sad ranljivosti, fluidnosti in transparentnosti akvarelnega medija. Dela prikazujejo široko paleto čustev, na trenutke melanholijo in žalost, na trenutke pa sanjarjenje in živahnosti življenja.
Ta raznovrstnost v umetniški interpretaciji portretov ponuja gledalcem priložnost, da se poglobijo v kompleksnost človeškega duha.

Več: https://bit.ly/3T3JcKH

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla