Pevka in kantavtorica ANOHNI najavlja „My Back Was A Bridge For You To Cross“, novi album ANOHNI and the Johnsons, ki bo izšel 7. julija pri Rough Trade in Secretly Canadian, hkrati pa predstavlja prvi singel in videspot ‘It Must Change’.

Proces ustvarjanja „My Back Was A Bridge For You To Cross“ ANOHNI opisuje kot mukotrpni, ampak hkrati so bili občutki tudi navdušujoči, radostni in intimni. ‘‘Veliko sem razmišljala o pesmi Marvina Gayea ‘What’s Going On’. To je res bil nekakšen mejnik v mojih mislih.’’ pravi ANOHNI o svojem šestem studijskem albumu. ‘‘Nekatere od teh pesmi danes odgovarjajo na globalna in ekološka vprašanja, ki so se prvič pojavila v popularni glasbi že pred več kot 50 leti.’’

 Lani je ANOHNI začela sodelovati s znanim producentom soul glasbe Jimmyjem Hoghartom (Amy Winehouse, Duffy, Tina Turner). To je bilo tudi prvo sodelovanje z ANOHNI, čeprav je že skladal in produciral predhodne albume The Johnsons. To sodelovanje je prineslo beležke polne lirskih idej in skupaj so skicirali serijo demo posnetkov na katerih Hoghart igra kitaro, ona pa klavir. Hoghart je takrat zbral studijski bend, v katerm so bili Leo Abrahams, Chris Vatalor, Sam Dixon in Rob Moose. Hoghartova intuitivna kitara vodi poslušalca skozi deset pesmi, ki dotika elemente ameriškega soula, britanskega folka in eksperimentalne glasbe. Ima nežnost in inštrumentalno brutalnost; melodija in disonanca.

Album izraža spremenjen pogled na svet skozi široko paleto tem. Z osebne perspektive ANOHNI obravnava izgubo bližnjih, neenakost, odtujenost, sprejemanje, krutost, ekocid, uničenje, ki ga povzročajo abrahamske teologije, prihodnji feminizem in možnost, da spremenimo svoje načine razmišljanja, duhovne ideje, družbene strukture in naše odnose z ostalo naravo.

 

V pesmi ‘It Must Change’, ANOHNI čustveno opisuje propadajoče sisteme z noto sočutja do človeštva: “The truth is I always thought you were beautiful in your own way // That’s why this is so sad. // We’re not getting out of here // No one’s getting out of here // This is our world. // You know how they always said that light was the opposite of darkness? // It’s just fire in darkness, creating life // So those opposites, they don’t exist // It’s just an idea that someone told you.” Video v katerem nastopa britanska aktivistka za socialno pravico Munroe Bergdorf sta režirala Iain Forsyth in Jane Pollard.

 

Portret legendarne aktivistke za človeške pravice Marshe P. Johnson, ki jo je posnel Alvin Baltrop je na naslovnici „My Back Was A Bridge For You To Cross“ in je odsev 25-letne vezi s spominom na Johnsonovo, za katero je ANOHNI čuvala posebno mesto v predstavitvi avtorskega dela. Njen pristop se je od prejšnjega albuma spremenil, od nekoga, ki ima nalogo, da izzove globalno zanikanje, do umetnice ki želi podpreti tudi ostale v prvih vrstah. ‘‘Želim si, da bi ta album bil koristen. Že predhodnim „Hopelessness“, sem se naučila da lahko ponudim ljudem soundtrack pri njihovem delu, aktivizmu, sanjarjenju in sprejemanju odločitev. ’’ – pravi ANOHNI.

 

www.dallas.si
shop.dallas.si