Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Nik Anikis: Neo-Renesansa
9. 6.–1. 7. 2023
Odprtje razstave: petek, 9. 6. 2023, ob 19. uri MMC KIBLA / KiBela

—————————
NA OGLED
—————————

Staš Kleindienst: Insomnia
Do 10. 6. 2023
Odpiralni čas: tor−pet: 15:00−19:00, sob: 10:00−13:00 artKIT

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Nik Anikis: Neo-Renesansa
9. 6.–1. 7. 2023
Odprtje razstave: petek, 9. 6. 2023, ob 19. uri Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10.00-18.00, sobota: 10.00-14.00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Neo-Renesansa slikarja Nika Anikisa, ki bo v petek, 9. junija 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

Iz umetnikove izjave:
»Umetnost me je navdihovala že od malih nog. Pri rosnih petih letih sem se odločil, da bom slikar, in družina mi je pomagala uresničiti te sanje.
Moja domišljija, vizije in sanje so postajale vedno močnejše. Navdušen sem, ko jih lahko spremenim v umetnine.

Blagoslovljen sem, da sem se lahko likovno izobraževal po vsem svetu in se učil od največjih živečih in zdaj žal že pokojnih umetnikov.

Na srečo sem dobro opremljen za izražanje svojih vizij s tehnikami in pristopi starih mojstrov ter tako plujem na njihovih plečih. Tehnike, ki jih uporabljam, podpirajo izjemne generacije slikarjev z več kot šeststoletno tradicijo.

Vsaka slika je vesolje zase, ki govori svoj jezik. Pomembno je, da umetnik zna govoriti ta jezik in dati sliki tisto, kar potrebuje. Pogosto se zgodi, da se moja čustva pozitivno ali negativno odzovejo na celotno sliko ali le na posamezne njene elemente. Šele ko se zaljubim v sliko in me popolnoma prevzame, vem, da sem sliko pripeljal na pravo pot.

Sem človek, zato svojo neorenesančno poezijo in vizije najraje izražam skozi upodobitev človeškega telesa v slikarskih tehnikah z oljnimi barvami, saj mi te omogočajo neverjetne možnosti gradnje podob in vizualnih učinkov. Raziskovanje mistike med moškim in ženskim načelom ter umom in dušo je moja velika strast.

Dela, ki jih ustvarjam, postanejo moj navdih in moji učitelji. Ni pomembno, kdaj sem naslikal določeno umetnino. Nenehno se naučim nekaj novega o sebi in o slikanju iz vsake slike, ki sem jo dokončal prej.
Peljejo me v druge prostore.

Večkrat se je tudi že zgodilo, da so bili ljudje ganjeni do solz, ko so stali pred mojimi slikami. Tudi to mi kaže, da sem na pravi poti.

Svoje življenje posvečam ustvarjanju poezije, ki poje o različnih vidikih vesolja. Moj jezik in orodja, ki jih uporabljam za izražanje teh opažanj, so abstraktne oblike, črte, svetlo in temno, teksture in barve.

S svojim umetniškim delom želim prinesti lepoto, navdih in upanje v srca in misli ljudi, da jim polepšam trenutek, dan, teden ali celotno življenje.«

Več:
https://bit.ly/42i7v8E

—————————
NA OGLED
—————————

Staš Kleindienst: Insomnia
Do 10. 6. 2023.
Odpiralni čas: torek-petek: 15:00-19:00, sobota: 10:00-13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Za Staša Kleindiensta, letošnjega prejemnika nagrade Riharda Jakopiča, proces slikanja, kot pravi sam, predstavlja neverbalen način poizkusa razumevanja sveta, nekje med mislijo in občutkom, v katerem raziskuje kako upodobiti neubesedlljivo. Tokrat se Kleindienst predstavlja z izborom najnovejših del, med katerimi prevladujejo manjši formati, ki narekujejo zgoščevanje pripovedi. Večinoma večerni in nočni prizori še dodatno poglabljajo nelagodje ob pogledu na dogodke, ki jih umetnik črpa iz njegove okolice, političnega in družbenega stanja, kolektivne podzavesti, nebrzdanega poseganja človeka v naravo in razpada družbenih in moralnih vrednot, obenem pa pričajo o umetnikovi virtuoznosti, tako v raziskovanju likovne problematike, kot tudi razumevanju slikarske tradicije.
Kleindienst tako v svojih krajinah, v katerih osrednje mesto zavzema atmosfera, zrcali zablode današnje družbe, obenem pa gledalcu, z upoštevanjem spekulativnega potenciala imaginacije, pušča prostor za lastno interpretacijo.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/artkit/2023/stas-kleindienst-insomnia/

******************
http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla