16. 11.–30. 12. 2022 @KIBLA PORTAL, Maribor
Festival KIBLIX 2022: Ljubezen in mir
Na KIBLA PORTALU, ki letos praznuje 10. obletnico vzpostavitve, bo med 16. 11. in 30. 12. 2022 potekala 20. edicija festivala KIBLIX. Pričela se bo v sredo, 16. 11., ob 19. uri z odprtjem mednarodne skupinske razstave in AV performansom Marka Batiste in Žige Palčarja. Festivalsko dogajanje bo vse do konca decembra vključevalo tudi tematski pogovor, AV performanse, koncerte, delavnice in vodene oglede.

KIBLIX 2022 se utemeljuje kot platforma Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture RUK, ki jo od leta 2019 ustvarjamo Delavski dom Trbovlje, PiNA iz Kopra in KIBLA iz Maribora. Kuratorja festivala Aleksandra Kostič in Peter Tomaž Dobrila sta se tako odločila, da zbereta produkcijo treh RUK laboratorijev DDTlabHEKA in KIBLA2LAB ter izpostavita snovanja in stvaritve domačih in tujih umetnic in umetnikov. Predstavitvi produkcij Mreže RUK se na razstavi pridružujejo še vabljeni umetniki in umetnice: kolektiv BridATanja VujinovićToni Soprano – MeneglejteAphra TeslaMarko BatistaAna PečarIgor ŠtromajerNika Oblak & Primož Novak in Nataša Berk.

16. 11.–30. 12. 2022 @KIBLA PORTAL
Neo Christopher Chung in Simon Whetham na festivalu KIBLIX 2022
V mesecu oktobru sta umetniški rezidenci v KIBLA2LAB zaključila umetnik ter znanstvenik Neo Christopher Chung in zvočni umetnik Simon Whetham.

Oba se bosta s svojimi deli predstavila na festivalu KIBLIX 2022. Neo bo razstavil delo z naslovom Umetne perspektive, ki je nastalo tekom rezidence in gledalcem omogoča imerzivne multimodalne izkušnje. Simon je v okviru rezidence v sodelovanju s KIBLA2LAB med drugim izvedel tudi Kinetično-sonični jam, na katerem so z udeleženci sestavili kinetično zvočno in svetlobno instalacijo Spremenjene perspektive, ki bo predstavljena na festivalu.

V času njunega rezidenčnega bivanja v Mariboru smo pripravili tudi predstavitvena videa umetnikov; Neovo predstavitev si lahko ogledate na tej povezavi, Simonovo pa tukaj.

> Več