V torek smo na tiskovni konferenci stali skupaj s predstavniki Delavske svetovalnice, Zveze prijateljev mladine Slovenije, Društva Alergije, društva Celiac Slovenije, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Slovenskega društva pedagogov in Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev. Imeli smo dva skupna cilja: zagotoviti brezplačna kosila za otroke, ki živijo pod pragom tveganja revščine in tik nad njim že v prihajajočem šolskem letu in zagotoviti financiranje plač in materialnih stroškov v okviru javne službe.

Včeraj so v Državnem zboru na seji Odbora za izobraževanje ponovno obravnavali naš predlog za brezplačna kosila.

Brezplačna šolska kosila so tema, ki združuje. V svojih programih jih vključujejo skoraj vse parlamentarne stranke. Zapisana so tudi v koalicijsko pogodbo. Skupaj z drugimi humanitarnimi in nevladnimi organizacijami smo že po prvi obravnavi predloga v Državnem zboru predsednika vlade pozvali, naj poskrbi za najrevnejše otroke in vsaj za njih zagotovi brezplačna kosila v osnovnih šolah. Zaradi škodljivih sprememb zakonodaje je pravico do brezplačnega šolskega kosila v zadnjih letih izgubilo več kot 10.000 otrok.

Koaliciji smo predlagali, naj vlada že v prihodnjem letu dvigne cenzus za subvencijo, da bo za najrevnejše otroke poskrbljeno takoj. Poslanke in poslanci predloga niso sprejeli. Najrevnejšim otrokom bi kosila zagotovili šele leta 2024.

Brezplačna kosila za vse šoloobvezne otroke bi zagotovili leta 2027. Šele takrat želijo urediti tudi kosila v okviru javne službe. Torej 2 šolski leti od trenutka, ko smo podali predlog.

Na odboru smo naleteli na sprenevedanje. Zdelo se nam je, da so se poslanci in poslanke iz nas norčevali. Govorili so o dijakih, čeprav jih v svoj predlog ne vključujemo. Do nas so bili pokroviteljski.

Med sejo je ena izmed poslank celo zašepetala: “Zame so to punčke.”

Druga poslanka je izjavila: “Naši otroci nedvomno ne smejo biti lačni in verjamem, da niso. Če pa so, pa bodo z letom 2024, kot sem že omenila, se bo zvišal cenzus, in prosim vas, ne pretiravajmo.”

Izjava je šokantna tudi zato, ker humanitarne organizacije na seji Odbora niso mogle spregovoriti o stiskah, s katerimi se ljudje soočajo vsak dan. Poslancem in poslankam niso mogli predstaviti primerov iz prakse, ker so se ti odločili, da jih ne želijo slišati.

Predsednica odbora jim namreč ni pustila do besede. Zvezo prijateljev mladine Moste Polje in Zvezo prijateljev mladine Slovenije ter druge organizacije so uradno zavrnili, ker so govorili že na javni predstavitvi mnenj. Pri nekaterih drugih organizacijah, ki so prav tako govorile tudi na javni predstavitvi mnenj, pa ta teden niso bili na naši tiskovni konferenci, te težave niso imeli. Na seji so jim pustili govoriti.

Predsednica odbora je bila z nami iskrena in ob ugasnjenih mikrofonih z nami delila pravi razlog: “Nismo jih povabili, ker so bili z vami na tiskovni konferenci.”

Po seji smo predvsem razočarani. Žalosti nas, da poslanke in poslanci niso imeli posluha za naše zahteve. Otroci iz najrevnejših družin še vedno ne bodo imeli kosila. Javna služba bo uvedena šele leta 2027. V Inštitutu pri vprašanju revnih ne bomo popustili. Nadaljevali bomo z našimi aktivnostmi. Včerajšnjo odločitev Odbora je možno na seji Državnega zbora, ki se bo začela 26. junija, še popraviti. V tem času pa bomo poskusili prepričati poslance in poslanke s podatki, izkušnjami humanitarnih organizacij iz prakse in statistiko. Želimo si, da bi že jeseni otrokom, ki živijo pod ali tik nad pragom tveganja revščine, zagotovili topel obrok.

Vaš,

Inštitut 8. marec