Ob zadnjih umorih žensk v Sloveniji smo k pisanju novičnika povabili doc. dr. Jasno Podreka iz Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je tudi avtorica znanstvene monografije z naslovom »Bila si tisto, kar je molčalo. Intimnopartnerski umori žensk v Sloveniji.« ter prostovoljka Društva SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja.

 

V Sloveniji sta se v preteklem tednu zgodila dva intimnopartnerska femicida ter en poskus femicida. Na letni ravni v Slovenija v povprečju beležimo med 5 in 7 takšnih umorov, initmnopartnerski umori oz. femicidi pa sodijo med najpogostejše vzroke za nasilne smrti žensk pri nas. Če k tem številkam dodamo še tako imenovane kolateralne žrtve, kamor prištevamo osebe, ki so nemalokrat umorjene poleg partnerke in pa tudi otroke, ki ob takšni tragediji ne samo, da ostanejo brez obeh staršev, ampak ostanejo zaznamovani za celotno življenje, lahko vidimo, da so razsežnosti tega problema še veliko večje, kot se nam na prvi pogled zazdi.

Ob vsakem takšnem primeru se srečamo tudi s poplavo napačne medijske pozornosti in interpretacij, ki motive za takšna dejanja pripisujejo ljubosumju, pretirani ljubezni, močnim čustvom zaradi zavrnitve s strani ljubljene osebe ali, kot je bilo mogoče zaslediti v mariborskem primeru, neuslišane ljubezni.

Vse to so nevarne interpretacije, ki izkrivljajo prave vzroke za tovrstna kazniva dejanja, ki z ljubeznijo nimajo ničesar skupnega, in premikajo naš fokus od realnega problema. Raziskave jasno kažejo, da so intimnopartnerski femicidi v skoraj vseh primerih najhujši izid zgodovine intimnopartnerskega nasilja, ki je bila praviloma prisotna dlje časa in se nikoli ne zgodijo po naključju.

Retrospektivne študije jasno pokažejo, da so pred izvedbo kaznivega dejanja povzročitelji partnerki grozili, izvajali različne oblike nasilja in zalezovanja, nekateri pa so umor tudi natančno napovedali in/ali ga načrtovali. Pred seboj imamo praviloma povzročitelje, ki so bili nad partnerko dlje časa nasilni in jo skozi različne oblike manipulativnih taktih ustrahovali in podrejali, svoje nasilno vedenje pred javnostjo pa praviloma skrbno skrivali.

Zato se ne pustimo zavesti intepretacijam, da intimnopartnerske femicide povzročajo povsem običajni moški, ki pred tem niso bili problematični, ampak bodimo jasni: morijo nasilneži in nasilje ter nikakor ne ljubezen ali zgolj ljubosumen moški!

 

Lep pozdrav.

doc. dr. Jasna Podreka

 

10 korakov za odpravo nasilja nad ženskami

 

Kam se lahko žrtve nasilja obrnete po pomoč in podporo?

  1. Društvo SOS telefon, tel. številka dosegljiva 24 ur na dan 080 11 55. Lahko pa jim pošljete tudi e-mail na naslov sostelefon@drustvo-sos.si.
  2. Društvo za nenasilno komunikacijo, tel. številka 031 770 120, e-naslov info@drusto-dnk.si.
  3. Zavod Emma, tel. številka: 01 425 47 32, e-naslov zavod.emma@siol.net.
  4. Ženska svetovalnica, tel. številka 031 233 211.

 

Donirajte Amnesty Slovenije in podprite našo borbo za boljši svet.

 

Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia