Mija Novak je akademsko izobražena glasbenica, ki je odrasla v glasbeni družini. Njen oče Jerko Novak je napisal glasbo za najbolj priljubljenega slovenskega mačka, Mačka Murija. Mlada glasbenica je pričela z nastopanjem že v času študija, na ulicah Prage,  letošnje leto pa jo lahko opazite tudi na ljubljanskih ulicah.

Na začetku pomladi je Mija Novak izdala prvo skladbo, priredbo uspešnice Jutro, ki sta jo napisala Miro Tomassini ter pa Vlado Kreslin.

In kako je nastal ideja o priredbah brezčasnih uspešnic? V toplih poletnih nočeh na otoku Silba so nastale čisto prve priredbe pesmi, ki jih sicer v originalu vsi poznamo.

 

 

Po skladbi Jutro je tu še Devojko mala, Mija nam je zaupala, kako je nastajala priredba že skoraj ponarodele skladbe.
»Po odličnih izvedbah Djuze Stojiljkovića ter Idolov je bilo ustvarjanje priredbe kultnega komada ‘Devojko mala’ velik, a nadvse prijeten izziv. Mislim, da sva mu z Jerkom uspela podariti zelo izvirno preobleko. Dolgo sem iskala navdih za interpretacijo vokala, dokler nisem ugotovila, da je že ves čas pred menoj: našla sem ga v pesmih argentinske pevke Mercedes Sosa, ki sem jo v tistem obdobju veliko poslušala.« – Mija Novak

Mijina zgodba s petjem ob spremljavi kitare se je pričela leta 2018, ko so ji študentski prijatelji, ki jih je spoznala v Pragi,  za rojstni dan kupili dve knjigi; Já a písnička 2 (Jaz in pesmica 2) ter 101 acoustic hits for buskers* – pesmarici z melodijami, besedili in akordi. Vse, kar je sledilo, je bilo zelo spontano, rodila pa se je preprosta zgodba:  zgodba o prepoznavnih pesmih, ki prihajajo iz srca in jih ob tem spremlja kitara.
»Tisto poletje sem doma zase malo brenkala in pela, v čemer sem zelo uživala, tako da sem kitaro vzela tudi na morje. Že na trajektu na otok Silba sva z očetom spontano začela skupaj igrati, naučil me je akorde za nekaj komadov, ki sva jih nato izvajala ob večerih v manjših prijateljskih krogih.«
In naslednje poletje je Mija zgodbo ponovila.
»Vsako leto se je število poslušalcev večalo, ljudje so prirejali družabne večere in naju vabili na svoje terase in vrtove, kjer sva igrala. Zdaj so takšni večeri na Silbi postali že tradicija. Velikokrat se v množici najdejo tudi drugi glasbeniki, s katerimi se združimo v nekakšen spontan ‘jam session

*Prevedeno iz angleščine-Ulični nastop ali busking je dejanje nastopanja na javnih mestih za napitnine. V mnogih državah so nagrade na splošno v obliki denarja, vendar se lahko podelijo tudi druge nagrade, kot so hrana, pijača ali darila. Ulični performans se izvaja po vsem svetu in sega v antiko.

 

Biografija:
Mija je odrasla v glasbeni družini, glasba jo spremlja že celo življenje. Njen oče, Jerko Novak, priznani kitarist, skladatelj in pedagog jo spremlja in spodbuja že od rane mladosti.
Leta 2013 je bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2019 magistrirala ter prejela diplomo ‘summa cum laude’. Po končanem študiju je svojo glasbeno pot nadaljevala v Pragi, kjer je učila klavir na ‘International school of music and fine arts’. Kot solistka je nastopila s simfoničnimi orkestri SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Opera in balet Maribor in z Orkestrom slovenske vojske. Kot klaviaturistka je večkrat sodelovala v zasedbah simfoničnih orkestrov, še vedno redno sodeluje pri predstavah SNG Opere in baleta Ljubljana.

 

DEVOJKO MALA
Darko Kraljić (glasba) / Božidar Timotijević (besedilo)
Aranžma: Jerko Novak, Mija Novak

Mija Novak – glas, backvokali
Jerko Novak – kitara
Aleš Kacjan – bas flavta
Jože Bogolin – marimba, kongi
Žiga Kožar – bongosi
Goran Rukavina – kontrabas
Mix in mastering – Danilo Ženko
FOTO: Gregor Skoberne

 

www.dallas.si
shop.dallas.si