Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Matej Fišer: Red square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg 23. 8. 2023–23. 9. 2023 Odprtje razstave: sreda, 23. 8. 2023, ob 19.00 artKIT

————————–
NA OGLED
————————–

Valeria Abendroth: Laboratorium suggerere Do 9. 9. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00-18.00, sobota: 10.00-14.00 MMC Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Matej Fišer: Red square/Rdeči kvadrat, Rdeči trg 23. 8. 2023–23. 9. 2023 Odprtje razstave: sreda, 23. 8. 2023, ob 19.00 Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Red Square umetniškega fotografa Mateja Fišerja, ki bo v sredo, 23. avgusta 2023, ob 19. uri v razstavišču artKIT.

Fišerjeva ulična fotografija deluje kot samostojno polje, ki reprezentira neodvisne zaznamovanosti danega trenutka. Razstavljena serija nima določenega narativa, a vendar fotografa vodi vizualni ritem, ki se vije čez serijo 24-ih posnetkov Red Square in nudi svoboden prostor za lastno imaginacijo in interpretacijo.

Z ulično fotografijo umetnik zajema žanrsko motiviko, značilno za prizore iz vsakdanjega življenja, določenih, edinstvenih trenutkov v danem okolju in družbi, ki jih s svojo posebnostjo in neponovljivostjo spreminja v magične. Prehod v opojnost ulične fotografije serije Red Square Mateja Fišerja nas s svojo rdečo barvo in impulzivno prosojnostjo utrjuje in umešča v rdeči kvadrat. Vizualna dinamika fotografij nas vpeljuje v novi kontekst branja in način gledanja skozi resničnostni okvir odkritega očesa.

Matej Fišer, rojen leta 1974 v Murski Soboti, je umetniški fotograf in pisec kulinaričnih knjig, ki živi na Dunaju. Fotografska serija z naslovom Red Square je štiriindvajset izbranih posnetkov iz prve serije njegovih umetniško fotografskih del, ki raziskujejo vizualni ritem urbanega in človeškega bivanja v mestu Dunaj skozi žanr ulične fotografije. Povezuje svet glasbe in vizualnega, torej zvok in glas slike na Rdečem kvadratu in na Rdečem trgu oziroma zvok in glas slike Rdečega kvadrata in Rdečega trga. Iz teh dveh dvojnosti, zvoka in glasu ter Rdečega kvadrata in Rdečega trga oziroma zvok in glas na Rdečem kvadratu in Rdečem trgu, Fišer povezuje najprej glas kot sporočilo in zvok (tudi vizualni), potem pa kvadrat kot format, okvir in trg kot srečevališče.

Več:
https://bit.ly/3E4jwVo

————————-
NA OGLED
————————-

Valeria Abendroth: Laboratorium suggerere Do 9. 9. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC Kibla/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Umetniška instalacija Laboratorium suggerere posnema medicinski razvojni laboratorij, sprehoden prostor, v katerem se združita realnost in fantazija. Zaradi barv in gladkih oblik bo soba morda na začetku videti privlačna, a ob natančnejšem ogledu se lahko pojavi občutek nelagodja.
Sprehodite se po medicinskem razvojnem laboratoriju, ki združuje realnost in fantazijo. Realistični 3D-natisi človeških organov, zasnovani za zdravniška usposabljanja, so postavljeni z umetniškimi predmeti, ki jih je ustvarila umetnica. V primerjavi s klasičnim anatomskim upodabljanjem prinaša sposobnost manipuliranja s temi fizičnimi predmeti novo dimenzijo zavedanja njihovih značilnosti – velikosti, oblike in teksture.

Del umetničine izjave:

»Moja videodela prikazujejo poetične prizore, ki se s svojo estetiko dotaknejo gledalca, gledalke in ju spodbudijo k razmišljanju. Med razvojem svojega dela posvečam posebno pozornost čim bolj ekspresivni vizualni formi, da lahko obiskovalci, obiskovalke likovne razstave moje delo doživijo čutno in fizično. To lahko ustvari posebno radovednost, ki gledalcu, gledalki odpira nove načine dojemanja. Pogledi se lahko spremenijo glede na spremembe, napredek in pomen telesa na splošno.«

Ta umetniška instalacija je rezultat programa financiranja umetnosti in tehnologije S+T+ARTS, pobude Evropske komisije.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/valeria-abendroth-laboratorium-suggerere/

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla