Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Martina Grlić: Miselne pokrajine
29. 3.-26. 4. 2023
Odprtje razstave: sreda, 29. 3. 2023, ob 19. uri.
MMC KIBLA / KiBela

Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno 29. 3.-1. 4. 2023 Predavanje / Peter Tomaž Dobrila: Kreativna uporaba novih tehnologij Četrtek, 30. 3. 2023, ob 15. uri Galerija Hermana Pečariča, Piran

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu*
Program neformalnega izobraževanja
Četrto srečanje: sreda, 5. 4. 2023, ob 17. uri Kulturni inkubator – studio

Glasbeni cikel JUTRI: Zhlehtet
Četrtek, 6. 4. 2023, ob 20. uri
KIBLA PORTAL

—————————
NA OGLED
—————————

Branimir Štivić: M E H
Do 1. 4. 2023
Odpiralni čas: torek-petek: 15:00-19:00, sobota: 10:00-13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Martina Grlić: Miselne krajine
29. 3.–26. 4. 2023
Odprtje razstave: sreda, 29. 3. 2023, ob 19. uri Odpiralni čas: ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Martine Grlić z naslovom Miselne krajine, ki bo v sredo, 29. marca 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

Umetniška dela Martine Grlič govorijo o nezanesljivosti spomina in pod vprašaj postavljajo naučene ideologije, ki sodelujejo pri formaciji zavesti in identitete – ter njihov odnos do osebne in politične realnosti.
Valerie Mindlin v Artformu zapiše, da avtorica v »spominskih podobah ne upodablja zgolj bežnih trenutkov, ki so neizogibna posledica minevanja časa, temveč jih preizprašuje kot ostanek preobrazbe Jugoslavije iz socialistične države, v kateri se je rodila, v del mreže kapitalističnih demokracij v evropskem slogu, s spremljajočim prostovoljnim izbrisom in rekonstrukcijo nacionalne preteklosti.« Dela, ki jih zaznamuje mračno kipenje nenehno vznikajočih in ponikajočih nostalgičnih podob, tako postanejo odraz javnih stališč družbe, upodobitve cele vrste fantazij in celo portreti naivnega praznoverja, ki je v sodobnem družbeno-kulturnem imaginariju prisotno še danes.

Martina Grlić (1982, Zagreb) je hrvaška umetnica, ki se v svojem delu osredotoča predvsem na figurativno slikarstvo. Metodologija njenega dela vključuje raziskovanje politične, ekonomske in družbene zapuščine preko dekonstrukcije politike spomina, branja slike in vidikov spola. Metoda, ki jo uporablja, temelji na etnografiji in avtoetnografiji vsakodnevnega življenja in popularne kulture pa tudi na prenosu najdenih podob v slikarsko ozadje. Grlić raziskuje fenomen spomina in spominjanja, ob tem pa se osredotoča na spremembe, ki so se in se še dogajajo v postsocialističnih družbah. Martina Grlić je leta 2009 diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Svoje delo je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah na Hrvaškem, Poljskem, Kitajskem, v Franciji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, ZDA in Rusiji. Med drugim je razstavljala v Galeriji Fragment v New Yorku (2022), Galeriji Bačva v Zagrebu (2022), Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu (2017), Narodnem muzeju v Gdansku (2016), Muzeju umetnosti v Ningboju na Kitajskem (2015), KIBLI v Mariboru (2014) in v Kunstlerhaus na Dunaju (2011). Leta
2017 je prejela nagrado HPB za mlade umetnike, leta 2012 pa prvo nagrado za slikarstvo, ki jo podeljuje Erste Bank. Leta 2019 se je udeležila umetniške rezidence De/construction of the painting v Leipzigu v Nemčiji.
Njena dela hranijo v zbirkah v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti v Zagrebu in v Zuzeum Art Centre (zbirka Zuzans) v Rigi, Latvija.

Več: https://tinyurl.com/8f9ytaub

Vstop je prost.

—————————

Glasbeni cikel JUTRI: Zhlehtet
Četrtek, 6. 4. 2023, ob 20. uri
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor

Vljudno vabljeni, da se nam v četrtek, 6. aprila 2023, ob 20. uri pridružite na KIBLA PORTALu, kjer bodo kot prvi v okviru letošnjega Glasbenega cikla JUTRI muzicirali Zhlehtet (Alja Petric – vokal, tolkala; Lenart De Bock – saksofon, flavta; Rok Zalokar – klaviature, efekti).

Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom Roka Zalokarja.
Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju.

Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica, ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol.
1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta. Album je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent. Kolektiv nadaljuje z nastopi in razvija svoj zvok skupaj z občinstvom in prostorom.

https://www.youtube.com/watch?v=taVPYnPHoxY&ab_channel=RokZalokarMusic
https://www.youtube.com/watch?v=fC6JX-EnqtQ&ab_channel=RokZalokarMusic
https://www.youtube.com/watch?v=ZLRI_i53jyE&ab_channel=RokZalokarMusic

Vstop je prost.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizacija: KID KIBLA in Združenje KODA MODRO

—————————
NA OGLED
—————————

Branimir Štivić: M E H
Do 1. 4. 2022
Odpiralni čas: torek–petek: 15:00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14

Instalacija M E H mladega uveljavljajočega se umetnika Branimirja Štivića, ki se tokrat prvič predstavlja mariborskemu občinstvu, proučuje medialnost zraka, odprtost dihalnih teles v ozračje in dihanje vseh živih in neživih bitij/stvari. Umetnikova fascinacija z zrakom in ozračjem izhaja iz dejstva, da so pljuča prvi organ, ki se takoj ob rojstvu sooči z okoljem in da smo ljudje, kot dihalno telo, del ozračja. Dihanje ni v prvi vrsti odnos do predmetov, ampak do ozračja, koža pa je krhka membrana, ki deli dva prostora, napolnjena z zrakom – znotraj in zunaj. Štivić je M E H zasnoval kot modularni zračni sistem, ki temelji na izdihu, napihovanju in koliziji zraka z okoliškimi predmeti. Sistem dihalnih teles/napihljivih blazin in dihanje kot dejanje si lahko predstavljamo kot ritem odplačevanja »kisikovega dolga« v stalni ekonomski igri inflacije telesa.

Produkcija: KONTEJNER, Zagreb, Hrvaška
Postprodukcija: KID KIBLA
Projekt je bil prvotno zasnovan in izveden v okviru rezidenčnega programa in izobraževanja projekta Re-Imagine Europe.

Več: http://bit.ly/3YIkSy7

Vstop je prost.

—————————

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Hibridna muzejska razstava na posestvu Meranovo, ki obeležuje 200.
obletnico prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način. Vsebine raziskujemo in jih z umetniškimi postopki in ambientalnimi postavitvami predstavljamo na nove načine, od fizičnih objektov do izkušenj najnovejših tehnologij.

Več: https://www.mcruk.si/clanek/nadvojvoda-janez

Za organizirane skupine je možen ogled izven odpiralnega časa po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org ali peter.kramer@um.si.

—————————————
NEFORMALNO IZOBRAŽEVANJE
—————————————

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu*
Četrto srečanje: sreda, 5. 4. 2023, ob 17. uri Kulturni inkubator – studio, Koroška ulica 18, Maribor

Vabljeni, da se nam pridružite na četrtem srečanju bralnega krožka, ki bo v sredo, 5. aprila, ob 17. uri v Kulturnem inkubatorju. Nadaljevali bomo z branjem besedil Donne Haraway, tokratno srečanje pa bosta moderirali Barbara Kukovec in dr. Maja Pan.

V okviru programa neformalnega izobraževanja poteka bralni krožek z naslovom Umetnost življenja na uničenem planetu, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Društvom NAGIB, umetnico Barbaro Kukovec in filozofinjo dr.
Majo Pan. Srečanja potekajo vsaka dva tedna, ob sredah do 24. junija 2023 v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in v studiu Kulturnega inkubatorja (Koroška cesta 18).

Letošnjo edicijo bralnega krožka smo zasnovali dvodelno. Povezujemo različna področja sodobne umetnosti – vizualne, intermedijske in uprizoritvene, in se naslanjamo na izbrana teoretska besedila. V KIBLINEM delu se posvečamo podrobnemu branju knjige Against the Anthropocene umetnostnega zgodovinarja in kritika T. J.-ja Demosa, v NAGIBOVEM pa se bomo neposredno vključujemo v živ ekosistem umetniškega procesa Barbare Kukovec, pri čemer nam izbrana besedila Donne Haraway, Timothyja Mortona, Dominiqa Laporta, Anne Tsing idr. služijo kot iztočnica za razmislek in pogovor o izčrpavanju, ekologiji, skupnosti, metodologijah umetniških procesov, snovanju umetniških del itd.

Dodatne informacije in prijave: ziva@kibla.org Udeležba je brezplačna.

*Naslov je povzet po knjigi The Art of Living on a Damaged Planet (ur.
Anna Lowenhaupt Tsing, Heather Anne Swanson, Elaine Gan in Nils Bubandt).
Prevod naslova: Katja Kosi.

Več: http://bit.ly/3jWdoIx

—————————————
GOSTUJOČE PREDAVANJE
—————————————

Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno 29. 3.-1. 4. 2023 Predavanje / Peter Tomaž Dobrila: Kreativna uporaba novih tehnologij Četrtek 30. 3. 2023, ob 15. uri Galerija Hermana Pečariča, Leninova ulica 2, Piran

Letošnji mednarodni simpozij projekta Piranova, ki ga izvaja Forum slovanskih kultur bo v Piranu potekal med 29. marcem in 1. aprilom. Med predavatelji je tudi predsednik KID KIBLA, intermedijski umetnik in producent Peter Tomaž Dobrila, ki bo spregovoril o kreativni uporabi tehnologij razširjene resničnosti, aktivnostih KIBLA2LABa in naših pilotnih projektih nastalih v okviru mreže RUK.

Kolokvij z naslovom Muzeji v digitalnem okolju bo osvetlil priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti digitalne muzejske izkušnje. Kolokvij vključuje predavanja in praktično delo, ki temelji na dialogu in izkušnjah posameznikov z različnih področij dela in ki imajo pomembno vlogo na področju dediščine. Z udeleženci in strokovnjaki z vsega sveta ter z vsebinsko bogatimi programi, družabnimi dogodki, izleti, ipd. kolokvij nudi veliko priložnosti za mreženje, druženje in tkanje novih vezi.

Več: http://bit.ly/3L1oTcW

—————————————
DDI – Digitalni dediščinski inkubator
—————————————

PREDSTAVITVE PROJEKTA DDI IN DELAVNICE

*Predstavitev projekta DDI  in aplikacije Zapisi spomina na strokovnem srečanju DIGI.KOMP ‘Po poti spominov’
Četrtek, 30. 3. 2023, ob 17:00
Delavski dom Trbovlje (predavalnica), Trg svobode 11a, Trbovlje

V četrtek, 30. marca vas od 17. ure dalje vabimo v Delavski dom Trbovlje, kjer bomo v sklopu projekta digi.komp predstavili projekt DDI – Digitalni dediščinski inkubator ter novo spletno platformo DURI. Sledil bo pogovor o digitizaciji kulturne dediščine in praktična delavnica za uporabo aplikacije Zapisi spomina, ki omogoča beleženje in ohranjanje ustnega izročila.

Organizator: Delavski dom Trbovlje in digi.komp Izvajalec predstavitve: KID KIBLA
Več: http://bit.ly/3zaoi1i

*Predstavitev projekta Digitalni dediščinski inkubator v sklopu dogodka Velikonočna znanost Sobota, 1. 4. 2023, 10:00–13:00 Znanstvena ploščad Tehnoparka Celje

V soboto, 1. aprila, vas ob 10. uri vabimo na predstavitev projekta DDI – Digitalni dediščinski inkubator, ki se bo odvila v Tehnoparku Celje, v sklopu dogodka Velikonočna znanost.
Na dogodku bo potekala predstavitev portala DURI, ki se osredotoča na izobraževanje o digitalizaciji kulturne dediščine ter podpira in zapisuje zgodbe iz preteklosti skozi spletno aplikacijo Zapisi spomina. Najmlajši
(7–11 let) se bodo lahko preizkusili v poznavanju slovenske kulturne dediščine s pomočjo križank, malo starejši (11 let ali več) pa bodo spoznali aplikacijo Zapisi spomina, s katero lahko staršem in starim staršem pomagajo zapisati in ohraniti dragocene spomine za prihodnje generacije. Za najstarejše obiskovalce (nad 60 let) smo pripravili pogovore o lokalnih običajih in zgodbah, ki bi jih želeli deliti z javnostjo preko naše platforme.

Organizator: Tehnopark Celje
Izvajalec predstavitve in delavnic: KID KIBLA
Več: http://bit.ly/40Cmfig

*Predstavitev projekta Digitalni dediščinski inkubator in delavnica zapisovanja spominov Ponedeljek, 3. 4. 2023, 12:00–13:30 Splošna knjižnica Ljutomer

V ponedeljek, 3. aprila vas ob 12. uri, vabimo v Splošno knjižnico Ljutomer, kjer bomo v okviru delavnice predstavili Digitalni dediščinski inkubator.
Najprej bomo udeležence seznanili z dediščinsko platformo DURI, nato pa bomo predstavili aplikacijo Zapisi spomina, ki jo bomo skupaj tudi preizkusili. Predvajani spomini iz zbirke pričevanj bodo udeležence popeljali v preteklost, ko so naši pričevalci opravljali kmečka dela, iskali prvo službo, hodili na počitnice, plesali, se igrali z vrstniki, uprizarjali gledališče in različne igre, pomagali pri domačih opravilih. V nadaljevanju delavnice bodo lahko udeleženci ob naši pomoči v aplikaciji Zapisi spominov zabeležili svoje spomine in si morda prislužili tudi kakšno nagrado.

Organizator: Splošna knjižnica Ljutomer
Izvajalec predstvitve in delavnic: KID KIBLA
Več: http://bit.ly/40nWJgS

—————————

DDI – SPLETNI TEČAJI

Dodali smo nov spletni tečaj!
– Postopek obdelave podatkov laserskega snemanja površja (LiDAR) Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3JIEueU

Kako narediti družinsko drevo? Kaj storiti ob najdbi kulturne dediščine?
Kako zabeležiti zgodovino prednikov? Kako pomaga digitalizacija? Razširi svoja znanja in spoznaj zanimive primere. Na spletnem portalu DURI ponujamo sedem spletnih tečajev:

– Digitalna interpretacija kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3mbi1PN

– Kaj sploh je kulturna dediščina
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3KJ5IVa

– Vključevanje javnosti in grajenje skupnosti Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3EGrrsG

– Beleženje ustnega izročila
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3IBTmv1

– Digitalno raziskovanje in dokumentiranje kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/41s56Jl

– Digitizacija kulturne dediščine
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3Z6vTt1

– Prenova starih hiš
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3ZkRgXX

Sodeluj v spletnih tečajih, pridobi nova znanja in spoznaj nove pristope!
Vsi tečajo potekajo po spletu in so brezplačni.

Več: https://bit.ly/3Y9l2NE

—————————

Spletni portal DURI postaja vseslovenska platforma za podporo in razvoj kulturne dediščine. Na portalu se pletejo vezi posameznikov in organizacij, ki se ukvarjajo dediščino, predstavljamo priložnosti za prostovoljsko udejstvovanje, ob obilici drugih zanimivih vsebin pa ponujamo tudi spletne tečaje in individualno podporo pri razvoju lastnih projektov. Partnerji projekta: Društvo Idrija 2020 + Zavod ID20, Zavod Dobra pot in KID KIBLA.

Prijave na naš DDI novičnik: https://www.e-duri.si/pridruzi-se/

******************
http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla