Sinoči smo na svetovni dan gledališča slovesno odprli že 53. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenske dramske ustvarjalnosti, ki ga Prešernovo gledališče organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.

Do 7. aprila 2023, ko bomo na sklepni slovesnosti podelili osem nagrad, se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi dva koncerta in predstava, namenjena mlajšemu občinstvu.

Na sinočnji uvodni slovesnosti v režiji  Žive Bizovičar je imel slovesni nagovor župan Mestne občine Kranj  Matjaž Rakovec , ki je poudaril pomen festivala za Kranj in za vso Slovenijo. Zbrane je nagovoril tudi direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, ki je izrazil ponos in veselje, da je festival tako dobro sprejet med kranjčankami in kranjčani ter obiskovalci z vse Slovenije.

Prisluhnili smo slovenski in mednarodni poslanici ob svetovnem dnevu gledališča.

Sledila je slovesna podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, in sicer: igralskih nagrad »Duša Počkaj« za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih Tamari Avguštin in Jani Zupančič , nagrade »Marko Slodnjak« za izjemne stvaritve v dramatiki v zadnjih dveh letih Jeri Ivanc, nagrade »Marija Vera« za življenjsko delo Miladi Kalezić ter nagrade »Polde Bibič« za življenjsko delo Dušanu Mlakarju .

Nato je sledila krstna uprizoritev drame Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Galerija fotografij z dogodka na povezavi: https://we.tl/t-RAyuz3RREl

Slovesno odprtje 53. TSD

Scenarij in režija: Živa Bizovičar

Povezovalka: Tina Resman

Brala: Vesna Jevnikar

Glasba: Gugutke

___

Dogodek je tu! Dogodek imate v mestu!

Več o festivalskem programu: www. tsd.si

Eva Belčič

Marketing in odnosi z javnostmi

Prešernovo gledališče

info@pgk.si

www.pgk.si

+386 (0)4 280 49 18

Tamara Bračič Vidmar

Odnosi z javnostmi

Teden slovenske drame

tamara.bracic.vidmar@tsd.si

www.tsd.si

+386 41 885 380