NAPOVEDUJEMO
————————–

Nestanovitna resničnost
19. 10.–12. 11. 2023
Odprtje razstave: četrtek, 19. 10. 2023, ob 20.00 Galerija Novo, Laginjina 7, Pula

Meta Grgurevič
Zrno zlata/Grain of Gold
20. 10.–18. 11. 2023
Odprtje razstave: petek, 20. 10. 2023, ob 19.00 MMC KIBLA/KiBela

————————–
NA OGLED
————————–

Jože Šubic
Hranilnik za umetnika
Do 21. 10. 2023.
Odpiralni čas: torek–petek: 15.00–19.00, sobota: 10.00–13.00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

————————-
NAPOVEDUJEMO
————————-

Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of Gold 20. 10.–18. 11. 2023 Odprtje razstave: petek, 20. 10. 2023, ob 19.00 Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00-14.00 MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Zrno zlata Mete Grgurevič, ki bo v petek, 20. oktobra 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

Meto Grgurevič smo doslej v Kibli predstavili dvakrat: leta 2010 v KiBeli v duetu z Markom Požlepom na razstavi Kraljice in kriminalci in leta 2013 v Portalu na obsežni in izjemni skupinski mednarodni razstavi Materialnost. Čeprav tokrat prvikrat razstavlja samostojno, se zdi, kot da z naslovom Zrno zlata konsistentno nadaljuje pot »kraljice« in »materiala«. Le kaj bi bilo v tretje, v našem, Kiblinem kontekstu primerneje od »zlata« … Ob tem je zanjo značilno sodelovanje z drugimi umetnicami in umetniki ter raziskovalci in raziskovalkami; v tem projektu je med drugim sodelovala z Inštitutom Jožefa Stefana.

Svojevrsten preplet fikcije in realnosti se v različnih, a ne številnih, ampak skrbno izbranih in oblikovanih naravnih materialih prikazuje skozi razne medije in materiale. Meta Grgurevič vizualizacije zamišljenih tridimenzionalnih svetov strne v različne antagonistične umetniške dinamike in jih spaja v enotne, koherentne in posvečene prostore našega bistva in bivanja. Četudi ne misli tako zelo resno. V njenih delih tli romantičen pridih, vizualizirani mehanizmi so seštevanja in odštevanja, a hkrati pričakovanja, čas je elementaren in abstrakten, prostor je aktualen. Historične vzporednice in primerjave niso smiselne, saj nimajo drugih oprijemov od materialno-metierskih in konceptualno-kontekstualnih.
Stanje stvari.

Več:
https://bit.ly/3ZYQq41

————————-
NA OGLED
————————-

Jože Šubic
Hranilnik za umetnika
Do 21. 10. 2023.
Odpiralni čas: torek−petek: 15:00−19:00, sobota: 10:00−13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Jože Šubic s svojo novo razstavo ne samo simbolno, ampak tudi dejansko zaključuje neki avtorski opus. Za vsako svojo razstavo je iz keramike izdelal unikaten Hranilnik za umetnika in ga kot ekstra artefakt pristavil za nabiranje prostovoljnih prispevkov za obisk, ali katalog, ali kar tako.

Zdaj se jih je odločil razbiti in preveriti, kaj je v njih, ter jih razstaviti kot avtonomno postavitev. Iz stranske vloge, v kateri jih marsikdo prej ni opazil, stopajo v prvi plan. Hranilnike doživljamo kot nekaj novega in kot reminiscenco, retrospektivo, rekapitulacijo njegove umetniške poti. Hkrati pa z njihovo abstraktno sporočilnostjo, v kateri je tudi nekaj (samo)ironije, a še več resničnega, postavi umetnika v poslovno okolje in obravnava odnos, ki ga ima družba do njega in umetnosti same.
Lahko ga razumemo tudi hudomušno, saj hranilnik pri večini obstaja le kot spomin na otroštvo, toda v naplavinah življenja taka gesta zadoni bolj alarmantno in izzveni kar baladno.

Šestnajst keramičnih hranilnikov spremlja video, v katerem s performativno akcijo obračuna z njimi kot dokončno rešitvijo umetnikove izjave in njegove komercialne dejavnosti.

Več:
http://www.kibla.org/si/dejavnosti/artkit/2023/joze-subic-hranilnik-za-umetnika/

————————–
SODELOVANJA IN GOSTOVANJA
————————–

Nestanovitna resničnost
19. 10.–12. 11. 2023
Odprtje razstave: četrtek, 19. 10. 2023, ob 20.00 Galerija Novo, Laginjina 7, Pula

Z veseljem napovedujemo odprtje gostujoče skupinske razstave z naslovom Nestanovitna resničnost (Nestalna stvarnost/Volatile Reality), ki je nastala v naši produkciji in bo gostovala v Puli od 19. 10. 2023 do 12.
11. 2023. Odprtje razstave bo del otvoritve novega prostora za umetnost, Galerije Novo, ki bo v četrtek, 19. 10. 2023, ob 20. uri in jo organizirajo Društvo Metamedij ter partnerska društva Atanor, Faro11 in Labin Art Express XXI.

Na skupinski razstavi bodo na ogled umetniška dela Nataše Berk, Alice Daeun Kim, Tadeja Droljca, name:, Nike Erjavec, Toni Soprano Meneglejte in Valerie Wolf Gang.
Kurator razstave je Peter Tomaž Dobrila. Organizacija poteka v sestavnem delu mednarodne programske izmenjave in partnerstva med društvoma Metamedij in KID KIBLA.

» […] Homo ludens, igrajoči se človek, je pač središče in izhodišče, bistvo in bit vesoljske in vesoljne simulacije. Lahko poskus ponazoritve sestoja, obstoja in razkroja preživi? Z umetnostjo, estetiko in etiko – da. Z zavestjo in zavedanjem. Z mislijo in dejanjem. Z vstopom v umetnino, sprehodom po njej, tavanjem in spoznavanjem, spočetjem in razodetjem smo v personificiranem, intimnem odnosu, ki ga doživimo kot umetniško kodificirano izkušnjo in svojevrsten odgovor na naše vpletanje.
Ambientalna, avdio-vizualna izkušnja, okoljna in okolijska kopel je hkrati savna in masaža, fit-ness in loch-ness našega osebnega ‘dotika’ in širših, prostorskih in družbenih refleksij, ki vzpostavljajo naš odnos do umetnosti, predmetov, strojev, materialov, procesov v ekvidistančen krog naših življenj, ki se mimogrede pojavijo na razstavi in obstanejo v sestavi umetniški del kot avtonomni izraz njihove avtorizirane samoniklosti.« (Peter Tomaž Dobrila)

Več:
https://bit.ly/46tm4JB

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla