Pesnik in publicist Ahmed Burič je lansko leto izdal album »spoken word« poezije, »Sin pustinje«. Album vsebuje 12 avdio zapisov, ki spajajo glasbo s poezijo. Album je pospremil singel s pripadajočim videospotom  ‘Treći svjetski’, zdaj pa je tu še videospot za pesem »Rijeka« – glasbo je napisal Damir Imamović.

‘’Rijeka’’ je nastala v nočeh, ko je vladala epidemija, avtor pravi, da je Rijeka pesem o življenju, govori pa o upanju in veri v obstoj onkraj tega življenja. Kljub temu da je Ahmed literat, pa sam pravi, da v ustvarjalnem procesu vedno vidi, opaža tudi slike, vizualne dražljaje, ki sovpadajo z napisanim. Tako je videospot za Rijeko režiral Ahmed sam, montiral ga je Armin Karalić.

‘’Umetnica Ana Pojatina je za moj album »Sin pustinje« ustvarila naslovko, ki se je ne bi branil niti kakšne zvezdnik »butičnega« a svetovnega kova. Potem pa so tu še fotografije avtorja Amerja Kapetanovića, videospot za Treći svjetski je posnel in režiral Jan J. Beram. Imam sečo, da sem obkrožen zljudmi, ki imajo več talentov, kaj bi si lahko sploh lepšega želel?« – Ahmed Burič

Ali je v našem kulturne prostoru sploh prostor za spoken word poezijo?

» Jaz sem vedno fantaziral o tem, da igram v majhnih prostorih, v majhnih teatrih, v malih knjižnicah in tukaj boš res lahko slišal nekaj intimnega… Seveda nimam ničesar proti stadionskim koncertom, vendar je igranje v malem prostoru vedno stvar intime, ampak če se ozrem na odzive občinstva v Ljubljani, Kopenhagnu, Podgorici, Novem mestu, Sarajevu – je to preprosto dejstvo. In da bo te intime, bližine še na pretek, za vse te stvari.. jaz upam, pa tudi pokojni Arsen in Kemo se mi pridružujeta. To kar sem uzrl na teh obrazih ljudi, ki so obiskali te koncerte, mi vpliva upanje…in potrjuje, da ta prostor za te stvari obstaja. Ampak seveda, treba ga je najti

Ahmed Burić je ustvaril bogat opus literarnih del, njegova dela pa so prevedena v nemški, angleški, češki, slovenski, francoski in španski jezik.

 

www.dallas.si

shop.dallas.si