KIBLIX 2023: Licemerje in napuh

26. 10.–29. 12. 2023
Odprtje razstave: četrtek, 26. 10. 2023, ob 19.00 Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15:00–17.00 in po dogovoru (kibla@kibla.org) KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Vljudno vabljeni na KIBLIX, ki ga odpiramo v četrtek, 26. oktobra, ob 19.
uri z mednarodno skupinsko razstavo in AV performansom Octexa, in se – ob 21. obletnici in lanskem naslovu Ljubezen in mir – v letu 2023 pojavlja kot Licemerje in napuh.

Zasnovan je na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti.
Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost.
Eden od vzrokov je koristoljubje. Napuh je enako vseprisoten, ponekod tli v latenci, ponekod zakrkne, drugod pa zacveti in postane spiritus agens.
Duh razvoja. Agent. Ima več sinonimov: ponos, oholost, nadutost, prevzetnost, aroganca, med katerimi lahko zaznamo semantične razlike, grško »hubris« (ὕβρις), ki ima še dodatne nianse pomenov, denimo, predrznost in ogorčenje, kar ustrezno sklene skupek obnašanj. Licemerje, ki ima enake korene v veliko slovanskih jezikih, pomeni tudi dvoličnost, hipokrizijo, hinavščino.

V razstavišču KIBLA PORTAL razstavljajo: Valeria Abendroth, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March; Urška Kristina Škerl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Jusuf Hadžifejzović, Marko Jakše, Maša Jazbec, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano MENEGLEJTE, P L A T E AU R E S I D U E, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović in izbor združenja Metamedij iz Pulja. Ob njih postavljamo produkcijo KIBLA2LAB.

Festivalsko dogajanje bo vse do konca decembra vključevalo tudi tematski pogovor, AV performanse, koncerte, delavnice in vodene oglede.

Več:
http://www.kibla.org/festivali/kiblix/kiblix-2023/

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor. Odpiralni čas:
ponedeljek–petek od 15. do 17. ure ali po dogovoru (kibla@kibla.org)

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla