Odločili smo se, da bomo vzpostavili boljši način, da vam sporočamo kaj vse počnemo. 🙂 Vsak teden vam bomo napisali pismo in vas obvestili o aktivnostih, ki jih opravljamo. <3

Upamo, da vas bodo razveselila.

Ta teden smo se pogosto veselili.

Uspelo nam je nekaj pomembnih stvari. 🙂

V torek so na Skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) obravnavali naš poziv “Naj pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok velja za vse v Sloveniji”. Na seji je bil sprejet sklep, da Upravni odbor ZZZS začne postopek zagotovitve 100 % financiranja ustavnih pravic do umetne prekinitve nosečnosti, zdravljenja neplodnosti in oploditve z biomedicinsko pomočjo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Poziv je nastal med raziskovanjem kako je splav v Sloveniji dostopen v praksi, kjer nas je presenetilo dejstvo, da je ustavna svoboščina odločanja o rojstvu otrok do neke mere pogojeno finančno. Ugotovili smo, da vse zdravstvene storitve v povezavi z reproduktivnimi pravicami niso krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V praksi je namreč 20 % teh pravic potrebno kriti iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da morajo osebe, ki si dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti ali so zaradi različnih razlogov brez dopolnilnega zavarovanja ali pravic iz njega, za določene storitve doplačati. Tako jim je v Sloveniji, kljub jasni ustavni določbi, uveljavljanje svojih pravic zaradi ekonomskih in drugih okoliščin oteženo. Pravice in svoboščine pa morajo biti dostopne vsem, brez izjeme in ne glede na finančno situacijo.

Veseli smo, da so na Skupščini ZZZS preučili naš poziv in naredili prvi korak do resnično brezplačnega splava in vseh ostalih reproduktivnih pravic. Da bomo ta cilj dosegli pa bosta morata predlog podpreti tako ZZZS kot Vlada, katere stališče še ni znano.

Če poziva še niste podpisali, lahko to še vedno storite na naslednji povezavi:

https://akcije.8marec.si/forms/poziv-naj-pravica-do-svobodnega-odlocanja-o-rojstvu-otrok-velja-za-vse-v-sloveniji/

Čaka nas še kar nekaj korakov do končnega uspeha. Potrebujemo vsak podpis. Vsako pomoč.

V četrtek sta se naši Kristina in Alenka udeležili Odbora za izobraževanje, znanost in mladino v Državnem zboru, ki je obravnaval predlog za brezplačna šolska kosila za vse otroke. Na predlog koalicije je bilo izglasovano, da bo o predlogu, ki zagotavljata brezplačno šolska kosilo vsem otrokom, pred nadaljevanjem obravnave, ki bo junija, izvedena javna predstavitev mnenj. To pomeni, da bodo 9. maja različni predstavniki iz civilne družbe, stroke in institucij podajali mnenja o zakonih, ki smo ju predlagali. Tam bomo seveda tudi mi.

Stranke smo na odboru pozvali, da se v zakonodajnem postopku išče rešitve in ne kot je v Sloveniji prepogosto razloge, kako se nekaj ne da. Cilj mora biti pripeljati idejo brezplačnih šolskih kosil, ki je že leta v političnih programih zelo različnih strank, v realnost. Glede na pozitivne pogovore s poslanci poslanskih skupin tako koalicije kot opozicije, pred sejo odbora pričakujemo, da bo zakonodajni postopek prinesel najboljše možne rešitve. Pričakujemo, da bo vlada zagotovila potrebna sredstva za infrastrukturne investicije v šole in da bodo družine in otroci prve pozitivne učinke zakona občutili že v začetku novega šolskega leta.

Glede na dejstvo, da je vsako leto do 100 % subvencioniranega kosila upravičenih manj otrok, nujno ukrepati že jeseni. Odstotek upravičenih otrok se je namreč leta od 2018 znižal s 26,6 odstotka na 21,5 odstotka. Kar pomeni, da je v zadnjih štirih letih pravico do brezplačnega kosila izgubilo okoli deset tisoč otrok, ki izhajajo iz družin pod pragom tveganja revščine ali malenkost nad njim. Na stiske, ki s tem nastajajo, ves čas opozarjajo humanitarne organizacije.

Tudi tu nas čaka še kar nekaj dela. Lepo pa je, da obstajajo teme, ki povezujejo celotno družbo.

Nazadnje bi radi povedali, da je ena od stvari s katerimi se ukvarjamo tudi razumevanje vsega kar se je in se dogaja s kanalom C0. Sami nismo strokovnjaki na okoljskem področju, zato se v zadnjih nekaj tednih pogovarjamo z različnimi posamezniki in posameznicami, ki imajo več znanja. V naslednjih tednih bomo zato o tej temi tudi še kaj napisali.

Želimo vam lep in umirjen vikend.

Spočitje si.

Preberite kakšno lepo knjigo.

Kaj dobrega pojejte.

Objemite najdražje.

Vaš I8M