Zdaj lahko pomagaš še s širjenjem glasu o peticiji in pomagaš ohranjati naš zagon.

Klikni tukaj za deljenje poziva na Facebooku.

Klikni tukaj za deljenje poziva na Twitterju.

Svoje prijateljem lahko pošlješ tudi povezavo: https://akcije.8marec.si/forms/poziv-naj-pravica-do-svobodnega-odlocanja-o-rojstvu-otrok-velja-za-vse-v-sloveniji?source=direct_link&

Jaz sem pravkar podpisal_a poziv, da pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok velja za vse v Sloveniji!

V času, ko se po svetu ženskam reproduktivne pravice zopet jemlje in omejuje, namesto da bi se jih krepilo, smo lahko ponosni, da je v Sloveniji odločanje o rojstvih kot svoboščina zapisano v ustavo. Kljub temu je v praksi udejanjanje te svoboščine do določene mere pogojeno finančno, saj vse zdravstvene storitve, povezane z reproduktivnimi pravicami, niso v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da morajo osebe, ki si dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne morejo privoščiti ali so zaradi različnih razlogov brez dopolnilnega zavarovanja ali pravic iz njega, za določene storitve doplačati.

Kljub jasnemu ustavnemu določilu umetna prekinitev nosečnosti in oploditev z biomedicinsko pomočjo v praksi v Sloveniji brez doplačila nista dostopni vsem osebam, ki se zanju odločijo. Ti zdravstveni storitvi sta namreč obenem kriti iz obveznega pa tudi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Finančni strošek umetne prekinitve nosečnosti pa je v 80 % krit iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, preostalih 20 % pa iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Pravice in svoboščine pa morajo biti dostopne vsem, brez izjeme in ne glede na finančno situacijo. To je še posebej pomembno v času draginje, ko posamezniki in posameznice že tako ali tako vse težje poravnajo tudi osnovne življenjske stroške. Mnenja smo, da je to nujno potrebno spremeniti.

Zato:

1. Pozivamo skupščino Zavoda za zdravstveno zavarovanje, da spremeni Sklep o določitvi odstotkov vrednosti zdravstvenih storitev, ki se zagotavljajo v obveznem zdravstvenem zavarovanju in v njem storitve v zvezi z ugotavljanjem in zdravljenjem zmanjšane plodnosti in umetno oploditvijo, sterilizacijo ter umetno prekinitvijo nosečnosti določi kot 100 % krite iz obveznega zavarovanja.

2. Vlado Republike Slovenije pozivamo, da poda soglasje k spremembi sklepa in da v okviru zdravstvene reforme ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanja na način, da bodo prebivalke in prebivalci imeli dostop do vseh potrebnih zdravstvenih storitev brez doplačil in dodatnih zavarovanj.

Naj bodo reproduktivne pravice dostopne prav vsem, brez izjem!

Se mi s podpisom pridružiš tudi ti? Klikni tukaj: https://akcije.8marec.si/forms/poziv-naj-pravica-do-svobodnega-odlocanja-o-rojstvu-otrok-velja-za-vse-v-sloveniji?source=email&&

Hvala!

Inštitut 8. marec