Analiza umA s singlom 'neNORMALAN' predstavlja tretji istoimenski studijski album

 

Po zadnjem predstavljenem singlu ‘Leptir‘, intimni in zelo osebni skladbi, ki povzema bistvo transformacije z začetkom in koncem, frankfurtska Analiza umA predstavlja nekaj povsem drugega. »neNORMALAN« je pesem, s katero so izdali svoj tretji istoimenski studijski album.

Pesem ‘neNORMALAN‘ je odsev trenutka v katerem živimo, globoko potopljeni v družbeno dinamiko in transformacijo, ki ga Analiza umA vidi v svetu okoli nas. Novi singel raziskuje, kako nenormalno postane normalno in tisto, kar smo nekoč imeli za temeljne vrednote postane diametralno nasprotno. Analiza umA  pogumno stopa po glasbenih poteh in se ukvarja z bližnjimi življenjskimi temami, ki se jim mnogi morda izogibajo.

 

Njihov tretji studijski album je zbirka enajstih skladb od katerih so večino že predstavili kot single in katerih besedilo in glasbo podpisuje Marko Pavić, z izjemo ‘Rural Blues’, za katero je besedilo napisal Bekir Kovačević. Je eden izmed številnih gostov, ki jih je ekipa Analiza umA zbrala ob novi ediciji: »Tako kot prejšnje albume so tudi tega tretjega popestrili različni gostje in prijatelji: Lana Škrgatić – Lana.S multiinstrumentalistka, skladateljica in pevka, nekdanja članica zasedbe Zabranjeno pušenje igra saksofon in poje v skladbah Bit će bolje in Omča, Michaela Sotele je vokalno sodelovala pri pesmih Bit će bolje, Teslektrika in Kraj, Dragomir Herendić – Dragianni, kitarist Crvenih jabuk kitarski solo v pesmi ‘Bolje bo’, Žanil Tataj – Žak, nekdanji pevec Divljih Jagod je zapel v pesmi ‘Kraj’, Dado Marinković, bobnar Parnega valjka, je pokazal svoje mojstrstvo v ‘Bolje bo’ in drugi…

Odlični rockerji so ustvarili še en album, kjer so združili svoje “življenjske” pesmi. Čeprav je rock prevladujoča zvrst, so s singli, kot sta ‘Butterfly’ in ‘San’, razkrili svojo mehkejšo plat in pokazali, da lahko tudi rockerji naredijo zelo lepe balade.

 

 

Priredba pesmi ‘Baby Goodbye’ reške skupine En Face v izvedbi novosadskega kantavtorja Nemanje Nešića

 

Nemanja Nešić, cenjeni novosadski glasbenik in kantavtor še naprej osvaja srca občinstva s svojim talentom in ustvarjalnim izrazom, tokrat s priredbo pesmi ‘Baby Goodbye’ reške zasedbe En Face iz albuma, Lako je ostati mlad.

Nešić ni prepoznaven le v rodni Srbiji, ampak tudi v celotni regiji. Leta 2018 je kot debitant nastopil na zagrebškem festivalu šansonov Chansonfest z avtorsko skladbo Le Peintre. Tako se je zapisal v zgodovino kot prvi avtor iz Srbije, ki je stopil na oder tega priznanega zagrebškega festivala. Diplomirani skladatelj in kantavtor je na istem festivalu nastopil v letih 2021, 2022 in 2023 z lastnimi skladbami ‘Jednoj dami’, ‘Kot iz starih filmov’ in ‘Marina’.

V svojem glasbeni priredbi se je Nešić odločil dati osebni pečat svoji najljubši skladbi ‘Baby Goodbye’. Ta gesta ni pokazala le Nešićeve globoke povezanosti z glasbo regije, temveč tudi njegovo željo po raziskovanju meja svoje senzibilnosti in umetniškega izražanja.

Nemanja je povedal nekaj besed o nastanku te priredbe: »Pesem ‘Baby Goodbye’ sem naredil spontano, saj sem želel takšno skladbo, ki mi je zelo všeč in pripada reški skupini En Face in je podobna moji senzibilnosti, tako da se ne odaljim preveč od izvirnika.

 

OGENJ POJE
 UTOPIČNO HIMNO ‘REPUBLIKAJ’

 

S kratko, spevno in himnično skladbo ‘RepubliKaj’ Ogenj napovedujejo svoj novi istoimenski album. Kar je bila Lepa Mara ‘Domaju’, ‘Kaj ne bi bilo’ ‘Si kak jen’, to je RepubliKaj ‘RepubliKaju’.

Ogenj z novo skladbo združujejo vsa narečja in delajo tisto, kar znajo najbolje – fantastično plesno glasbo s pitno in nekoliko šaljivo besedilno angažiranostjo. Torej v njihovi idealni ‘Republiki‘ nas je vseh vrst – tako širokih kot visokih, tako pametnih kot naivnih, a vsi smo drug za drugega in vsem nam je mar zanjo in nič ji ne manjka, so sporočili iz benda.

Glasbeno naslonjen na folk rock in irski/keltski punk, Ogenj daje svoj močan impulz, v katerem gosti fantastičnega virtuoza na harmoniki – Andrijo Briclja, ter starega znanca in nekdanjega rednega člana na violi – Luko Iverca, medtem ko prvič Tomislav Mihac Kovačic ne ostaja sam v svojih vokalnih delih, ki jim vokalno širino daje tudi Nina Šešić-Mežnarić.

»Zajem tradicije in korenin utopljenih v gosto rodovitno zemljo rokenrola, nam Ogenj tokrat prinaša kratko himnično skladbo, ki znova poveličuje in slavi ter ​​se veseli tiste »utopične« domovine, ki je tu med nami. Za katero ni treba iti čez prepreke ali ovire, potrebujete le odprto srce ter otroško preprostost in domišljijo,« dodajajo iz Ognja.

Videospot je bil posnet pod budnim očesom in kamerami Marka Čordaša (Studio Jeka), ob asistenci Tihomirja Kerezije. Fantastična lokacija starega mesta Bosiljevo, ki tudi v precej razpadajočem stanju izžareva neke stare čase, še vedno pripoveduje zgodbe iz svoje ponosne preteklosti.