Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

————————–
NAPOVEDUJEMO
————————–

Glasbeni cikel JUTRI x KIBLIX 2023: Clockwork Voltage petek, 10. 11. 2023, ob 19. uri KIBLA PORTAL

————————–
NA OGLED
————————–

Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of Gold Do 18. 11. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00–14.00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Neža Knez: Ko strukturo nadomestijo fragmentirani trenutki Do 25. 11. 2023.
Odpiralni čas: torek–petek: 15.00–19.00, sobota: 10.00–13.00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Do 29. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15.00–17.00 ali po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

————————-
NA OGLED
————————-

Meta Grgurevič: Zrno zlata/Grain of Gold Do 18. 11. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 10.00–18.00, sobota: 10.00-14.00 MMC KIBLA/KiBela, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Meto Grgurevič smo doslej v Kibli predstavili dvakrat: leta 2010 v KiBeli v duetu z Markom Požlepom na razstavi Kraljice in kriminalci in leta 2013 v Portalu na obsežni in izjemni skupinski mednarodni razstavi Materialnost. Čeprav tokrat prvikrat razstavlja samostojno, se zdi, kot da z naslovom Zrno zlata konsistentno nadaljuje pot »kraljice« in »materiala«. Le kaj bi bilo v tretje, v našem, Kiblinem kontekstu primerneje od »zlata« … Ob tem je zanjo značilno sodelovanje z drugimi umetnicami in umetniki ter raziskovalci in raziskovalkami; v tem projektu je med drugim sodelovala z Inštitutom Jožefa Stefana.

Svojevrsten preplet fikcije in realnosti se v različnih, a ne številnih, ampak skrbno izbranih in oblikovanih naravnih materialih prikazuje skozi razne medije in materiale. Meta Grgurevič vizualizacije zamišljenih tridimenzionalnih svetov strne v različne antagonistične umetniške dinamike in jih spaja v enotne, koherentne in posvečene prostore našega bistva in bivanja. Četudi ne misli tako zelo resno. V njenih delih tli romantičen pridih, vizualizirani mehanizmi so seštevanja in odštevanja, a hkrati pričakovanja, čas je elementaren in abstrakten, prostor je aktualen. Historične vzporednice in primerjave niso smiselne, saj nimajo drugih oprijemov od materialno-metierskih in konceptualno-kontekstualnih.
Stanje stvari.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/kibela/arhiv/kibela-arhiv/2023/meta-grgurevic-zrno-zlatagrain-of-gold/

—————————

Neža Knez: Ko strukturo nadomestijo fragmentirani trenutki Do 25. 11. 2023.
Odpiralni čas: torek–petek: 15.00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Instalacija z naslovom Ko strukturo nadomestijo fragmentirani trenutki preizprašuje film in njegove analogne značilnosti kot fizični objekt ter se vrača k analognim podobam in njihovim reprezentativnim sistemom.

Umetnica kot sodobna medijska arheologinja uporablja ozvočene analogne filmske naprave in 16 mm širok filmski trak, s katerimi oblikuje in naseljuje razstavni prostor. Privede nas do soočenja z nematerialnimi podobnostmi – prebliskom realnega znotraj vsakodnevnega. Ozvočena telesa tako pridobivajo na svoji živi DIY naredi sama avtoriteti in poliperspektivni haptičnosti. Delujejo avtonomno in igrivo v svojem okolju. Film teče v krogih, vrti se, ritmično se pojavlja in izginja ter evidentno kaže na skrbno manualno zlaganje in sestavljanje slike. Ni prikrivanja. Iskreno je – prav takšno kot je, in to, kar vidimo – je to, kar je.

Več:
http://www.kibla.org/dejavnosti/artkit/2023/neza-knez-ko-strukturo-nadomestijo-fragmentirani-trenutki/

———————-

KIBLIX 2023: Licemerje in napuh
Do 29. 12. 2023.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek: 15:00–17.00 in po dogovoru
(kibla@kibla.org)
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Zasnovan je na trenutno prevladujočih družbenih, političnih, gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, tehnoloških in še kakšnih odnosih v skupnostih, ki jim pravimo države, zveze, organizacije … Seveda obstaja tudi v umetnosti.
Verjetno še najbolj nazorno, ko se v ogledalu zagledajo različne zgodovinske osebnosti in mitske podobe, ki sta jih polni literarna in likovna zgodovina, najdemo jih lahko celo v glasbi. Licemerje je del nas, široko razširjena lastnost, ki se lahko razvije v značajsko značilnost.

V razstavišču KIBLA PORTAL razstavljajo: Valeria Abendroth, AES+F, Aphra Tesla Operating System Incorporated Stefan Doepner, Uršula Berlot, Vuk Ćosić, Društvo Trbovlje Novomedijsko Mesto, Betina Habjanič, Inštitut Egon March, Jusuf Hadžifejzović, Maša Jazbec, Marko Jakše, Adela Jušić, Vladimir Kopicl, Domen Kosmač in Marko Košnik, Laibach, Slava & Mihail Mizin, Toni Soprano MENEGLEJTE, P L A T E AU R E S I D U E, Monika Pocrnjić, Rok Predin, Vlado Repnik + Cirkulacija 2, Jiří Surůvka, Urška Kristina Škerl, Andrej Štular, Zoran Todorović, Tanja Vujinović in izbor združenja Metamedij iz Pulja –  Tin Dožić, Marko Gutić Mižimakov, Mario Mu in Ivana Tkalčić. Ob njih postavljamo produkcijo KIBLA2LAB.

Več:
http://www.kibla.org/festivali/kiblix/kiblix-2023/odprtje-festivala-kiblix-2023/

————————–
SODELOVANJA IN GOSTOVANJA
————————–

Glasbeni cikel JUTRI x KIBLIX 2023: Clockwork Voltage petek, 10. 11. 2023, ob 19. uri KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor

Vljudno vabljeni, da se nam v petek, 10. novembra 2023, ob 19. uri pridružite v razstavišču KIBLA PORTAL, kjer bodo v okviru letošnjega Glasbenega cikla JUTRI in festivala KIBLIX 2023 nastopali Clockwork Voltage, platforma domačih, modularno sintetizatorskih navdušencev.
Nastopili bodo Kikiriki (experimental, noise), DUF (dufstyle beats), Yila (beats, tehno) in Lowlander (tehno).

Srečanja Clockwork Voltage predstavljajo zagon slovenske skupnosti, ki jo druži entuziazem do modularnih sintetizatorjev. Medtem ko smo v tujini priča vedno večjemu razmahu in zanimanju za ustvarjanje z modularnimi sintetizatorji, se je tudi na domačih tleh v zadnjih letih pojavilo lepo število ustvarjalcev in ustvarjalk, ki so aktivni v različnih poljih umetnosti. Skupaj z uveljavljenimi imeni pa svet modularnih sintetizatorjev združuje tudi veliko neznank in neznancev, ki v zavetjih svojih domačih studiev pridno »šraufajo« in prakticirajo osciliranje v vsakodnevnem življenju.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Soorganizacija: KID KIBLA in Združenje KODA MODRO

Več: https://bit.ly/3MxkVsu

******************

http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla