Pozdravljeni!

Upam, da ste že slišali, me pa veseli tudi, če bom prva, ki vam bo sporočila krasno novico o pomembni odločitvi slovenskega ustavnega sodišča. Odločilo je namreč, da je v neskladju z ustavo zakonska ureditev, po kateri (1) lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in (2) istospolni_a partnerki_ja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka.

V Amnesty, ki se po vsem svetu borimo za enakopravno obravnavo in proti diskriminaciji LGBTQI skupnosti, smo odločitve zelo veseli. Čestitamo tudi vsem aktivistkam_ om, ki s(m)o si dolga leta prizadevali za to, vključno tudi v okviru referenduma o družinskem zakoniku s sloganom Čas je ZA. V nepopisno zadovoljstvo mi je, da je res napočil ta čas!

Kliknite tukaj za nabor dobrih novic prvega polletja 2022.

Uspešno polletje tudi za Slovenijo in slovensko Amnesty

  • O dolgo pričakovanem februarskem opravičilu predsednika države za izbris, za katerega smo si prizadevali skupaj z drugimi, smo vam že pisali takrat (kliknite).
  • Društvom svetovalnih delavcev Slovenije smo se povezali v skupni peticiji za krepitev teh delovnih mest (spomladi smo izvedeli, da so oblasti omogočile trajne nove zaposlitve znotraj sistema srednjih šol in začasne nove zaposlitve v višini 0,6 zaposlenega na osnovnih šolah).
  • Nova slovenska vlada je umaknila soglasje tožbam, s katerimi je prejšnja načrtovala od Jaše Jenulla izterjati stroške policijskega varovanja protestov (za Jenulla smo v Amnesty na globalni ravni sprožili nujno akcijo pisanja apelov predsedniku slovenske vlade). Hvala vsem, ki ste se zanj zavzeli!
  • Uspehe še naprej niza Pravna mreža za varstvo demokracije, katere soustanoviteljica je slovenska Amnestykliknite za dosežke. Junija 2022 je PMVD prejela nagrado državljan_ka Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament!

Kliknite tukaj še za ostale dobre novice, ki jih je Amnesty dosegla širom sveta.

Uspehe lahko dosegamo samo z vašo podporo, tudi finančno. Kliknite za načine, kako lahko podprete naše delo: enkratno ali z mesečnimi prispevki. Že vnaprej hvala!

Časi so taki, da moramo stopiti skupaj in se boriti naprej: hvala, ker ste v tem boju z nami!

Prijetno poletje.

Metka Naglič,
direktorica za kampanje in komunikacije
Amnesty International Slovenia

Dunajska cesta 5

Ljubljana 1000

Slovenia