Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Program neformalnega izobraževanja Tretje srečanje: sreda, 22. 3. 2023, ob 17. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno 29. 3.-1. 4. 2023 Predavanje / Peter Tomaž Dobrila: Kreativna uporaba novih tehnologij Četrtek, 30. 3. 2023, ob 15. uri Galerija Hermana Pečariča, Leninova ulica 2, Piran

Martina Grlić: Miselne pokrajine
29. 3.-26. 4. 2023
Oprtje razstave: sreda, 29. 3. 2023, ob 19. uri.
MMC KIBLA / KiBela

—————————
NA OGLED
—————————

Branimir Štivić: M E H
Do 1. 4. 2023
Torek-petek: 15:00-19:00, sobota: 10:00-13:00 artKIT

Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael
Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik:
Življenje dobro uglašenih oblik
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela V sodelovanju z Galerijo Kranjčar, Zagreb, Hrvaška.

Marko Jakše: Grief Eater
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 11:00-13:00, 15:00-19:00,
sobota: 11:00-13:00
Galerija Kranjčar, Zagreb, Hrvaška

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Martina Grlić: Miselne krajine
29. 3.–26. 4. 2023
MMC KIBLA / KiBela, Ulica kneza Koclja 9

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Martine Grlić z naslovom Miselne krajine, ki bo v sredo, 29. marca 2023, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.

Umetniška dela Martine Grlič govorijo o nezanesljivosti spomina in pod vprašaj postavljajo naučene ideologije, ki sodelujejo pri formaciji zavesti in identitete – ter njihov odnos do osebne in politične realnosti.
Valerie Mindlin v Artformu zapiše, da avtorica v »spominskih podobah ne upodablja zgolj bežnih trenutkov, ki so neizogibna posledica minevanja časa, temveč jih preizprašuje kot ostanek preobrazbe Jugoslavije iz socialistične države, v kateri se je rodila, v del mreže kapitalističnih demokracij v evropskem slogu, s spremljajočim prostovoljnim izbrisom in rekonstrukcijo nacionalne preteklosti.« Dela, ki jih zaznamuje mračno kipenje nenehno vznikajočih in ponikajočih nostalgičnih podob, tako postanejo odraz javnih stališč družbe, upodobitve cele vrste fantazij in celo portreti naivnega praznoverja, ki je v sodobnem družbeno-kulturnem imaginariju prisotno še danes.

Vstop je prost.

—————————
NA OGLED
—————————

Branimir Štivić: M E H
Do 1. 4. 2022
Torek–petek: 15:00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14

Instalacija M E H mladega uveljavljajočega se umetnika Branimirja Štivića, ki se tokrat prvič predstavlja mariborskemu občinstvu, proučuje medialnost zraka, odprtost dihalnih teles v ozračje in dihanje vseh živih in neživih bitij/stvari. Umetnikova fascinacija z zrakom in ozračjem izhaja iz dejstva, da so pljuča prvi organ, ki se takoj ob rojstvu sooči z okoljem in da smo ljudje, kot dihalno telo, del ozračja. Dihanje ni v prvi vrsti odnos do predmetov, ampak do ozračja, koža pa je krhka membrana, ki deli dva prostora, napolnjena z zrakom – znotraj in zunaj. Štivić je M E H zasnoval kot modularni zračni sistem, ki temelji na izdihu, napihovanju in koliziji zraka z okoliškimi predmeti. Sistem dihalnih teles/napihljivih blazin in dihanje kot dejanje si lahko predstavljamo kot ritem odplačevanja »kisikovega dolga« v stalni ekonomski igri inflacije telesa.

Produkcija: KONTEJNER, Zagreb, Hrvaška
Postprodukcija: KID KIBLA
Projekt je bil prvotno zasnovan in izveden v okviru rezidenčnega programa in izobraževanja projekta Re-Imagine Europe.

Več: http://bit.ly/3YIkSy7

Vstop je prost.

—————————

Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik:
Življenje dobro uglašenih oblik
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela

Razstava Življenje uglašenih oblik – po izboru Galerije Kranjčar iz Zagreba – združuje v vizualno sožitje dela petih hrvaških umetnic in umetnikov različnih generacij. Ljerka Šibenik se je umetniško oblikovala v obdobju neposredno pred in po mitskem letu 1968, Damir Sokić in Nina Ivančić sta kot avtorja dozorela na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta prejšnjega stoletja, Snježana Ban ob koncu drugega desetletja tega stoletja in Mihael Klanjčić na samem začetku tretjega desetletja.

Razstavljena dela imajo na prvi pogled povsem različne likovno-formalne in prostorsko-uprizoritvene značilnosti, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti zastopani v enakih razmerjih. S klasičnim formalno-analitičnim pristopom pa nikakor ni mogoče – enako velja za toge medijske klasifikacije in definicije – ozavestiti kohezivne logike celotne razstavne postavitve. Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre. Povezuje jih pravzaprav neverjeten domišljijski racionalizem njihovih avtoric in avtorjev.

Več: http://bit.ly/3kmcTrg

Vstop je prost.

—————————

Marko Jakše: Grief Eater
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 11:00-13:00, 15:00-19:00,
sobota: 11:00-13:00
Galerija Kranjčar, Zagreb, Hrvaška

»Marko Jakše je slikar. Vizije v njegovih slikah so celovite. Zato je tudi dramaturg, klesar, koreograf, scenarist, scenograf, vodofil, jutograf, kolorofil, arhitekt in urbanist, demograf, psiholog, sociolog, filozof, pesnik, humanist, gerontofil, biolog, naturalist, fešndizajner, zoolog, tripaš, slovenofil, individualist, podložnik muh, komarjev in drugih insektov, brat antagonist, narcisoidni protagonist, empatični eskapist …

(…) In natanko tako vidimo umetniška dela Marka Jakšeta: kot zdravilca človeške duše, kot prevajalca duše v njeni pretanjenosti in večplastnosti, sprejemanju neznosne bolečine, kot tolažnika, ki usmerja navzgor (in navzdol), ki sveti z umetnostjo v temi z veščinami čuječega prisluškovalca in pretanjenega znalca, z umetnostjo, najlepšo med človekovimi delatnostmi. Razstavljene slike in nebroj drugih, vedno novih, destilirajo dobro in lepo, so najtoplejša tolažba in najučinkovitejše zdravilo. To je najtežja naloga, ki jo zmorejo le pravi duhovniki – ne samozvani in poimenovani, ampak taki pravi, redki svečeniki, kot je Marko Jakše.

A ni to nekaj najboljšega in najlepšega, kar lahko umetnost da?«

Odlomek iz besedila Arhaični nomadizem v brezčasnem Aleksandre Kostič (2017, 2020, 2021)

Več: http://bit.ly/3KozkHd

Vstop je prost.

—————————

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Hibridna muzejska razstava na posestvu Meranovo, ki obeležuje 200.
obletnico prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način. Vsebine raziskujemo in jih z umetniškimi postopki in ambientalnimi postavitvami predstavljamo na nove načine, od fizičnih objektov do izkušenj najnovejših tehnologij.

Več: https://www.mcruk.si/clanek/nadvojvoda-janez

Za organizirane skupine je možen ogled izven odpiralnega časa po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org ali peter.kramer@um.si.

—————————————
NEFORMALNO IZOBRAŽEVANJE
—————————————

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu* Tretje srečanje: sreda, 22. 3. 2023, ob 17. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor.

Vabljeni, da se nam pridružite na tretjem srečanju bralnega krožka, ki bo v sredo, 22. marca, ob 17. uri v MMC KIBLA. Nadaljevali bomo z drugim poglavjem knjige T. J.-ja Demosa Against the Anthropocene z naslovom Geoengineering the Anthropocene.

V okviru programa neformalnega izobraževanja poteka bralni krožek z naslovom Umetnost življenja na uničenem planetu, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Društvom NAGIB, umetnico Barbaro Kukovec in filozofinjo dr.
Majo Pan. Srečanja potekajo vsaka dva tedna, ob sredah do 24. junija 2023 v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in v studiu Kulturnega inkubatorja (Koroška cesta 18).

Letošnjo edicijo bralnega krožka smo zasnovali dvodelno. Povezujemo različna področja sodobne umetnosti – vizualne, intermedijske in uprizoritvene, in se naslanjamo na izbrana teoretska besedila. V KIBLINEM delu se posvečamo podrobnemu branju knjige Against the Anthropocene umetnostnega zgodovinarja in kritika T. J.-ja Demosa, v NAGIBOVEM pa se bomo neposredno vključujemo v živ ekosistem umetniškega procesa Barbare Kukovec, pri čemer nam izbrana besedila Donne Haraway, Timothyja Mortona, Dominiqa Laporta, Anne Tsing idr. služijo kot iztočnica za razmislek in pogovor o izčrpavanju, ekologiji, skupnosti, metodologijah umetniških procesov, snovanju umetniških del itd.

Dodatne informacije in prijave: ziva@kibla.org Udeležba je brezplačna.

*Naslov je povzet po knjigi The Art of Living on a Damaged Planet (ur.
Anna Lowenhaupt Tsing, Heather Anne Swanson, Elaine Gan in Nils Bubandt).
Prevod naslova: Katja Kosi.

Več: http://bit.ly/3jWdoIx

—————————————
GOSTUJOČE PREDAVANJE
—————————————

Mednarodni kolokvij PIRANOVA: Muzeji in digitalno 29. 3.-1. 4. 2023 Predavanje / Peter Tomaž Dobrila: Kreativna uporaba novih tehnologij Četrtek 30. 3. 2023, ob 15. uri Galerija Hermana Pečariča, Leninova ulica 2, Piran

Letošnji mednarodni simpozij projekta Piranova, ki ga izvaja Forum slovanskih kultur bo v Piranu potekal med 29. marcem in 1. aprilom. Med predavatelji je tudi predsednik KID KIBLA, intermedijski umetnik in producent Peter Tomaž Dobrila, ki bo spregovoril o kreativni uporabi tehnologij razširjene resničnosti, aktivnostih KIBLA2LABa in naših pilotnih projektih nastalih v okviru mreže RUK.

Kolokvij z naslovom Muzeji v digitalnem okolju bo osvetlil priložnosti, prednosti, nevarnosti in slabosti digitalne muzejske izkušnje. Kolokvij vključuje predavanja in praktično delo, ki temelji na dialogu in izkušnjah posameznikov z različnih področij dela in ki imajo pomembno vlogo na področju dediščine. Z udeleženci in strokovnjaki z vsega sveta ter z vsebinsko bogatimi programi, družabnimi dogodki, izleti, ipd. kolokvij nudi veliko priložnosti za mreženje, druženje in tkanje novih vezi.

Več: http://bit.ly/3L1oTcW

—————————————
DDI – Digitalni dediščinski inkubator
—————————————

DDI – SPLETNI TEČAJI

Kako narediti družinsko drevo? Kaj storiti ob najdbi kulturne dediščine?
Kako zabeležiti zgodovino prednikov? Kako pomaga digitalizacija? Razširi svoja znanja in spoznaj zanimive primere. Na spletnem portalu DURI ponujamo sedem spletnih tečajev:

– Digitalna interpretacija kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3mbi1PN

– Kaj sploh je kulturna dediščina
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3KJ5IVa

– Vključevanje javnosti in grajenje skupnosti Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3EGrrsG

– Beleženje ustnega izročila
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3IBTmv1

– Digitalno raziskovanje in dokumentiranje kulturne dediščine Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/41s56Jl

– Digitizacija kulturne dediščine
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3Z6vTt1

– Prenova starih hiš
Vsebina tečaja in prijava: https://bit.ly/3ZkRgXX

Sodeluj v spletnih tečajih, pridobi nova znanja in spoznaj nove pristope!
Vsi tečajo potekajo po spletu in so brezplačni.

Več: https://bit.ly/3Y9l2NE

—————————

APLIKACIJA ‘Zapisi spomina’

Na portalu DURI je dostopna aplikacija ‘Zapisi spomina’, ki je namenjena objavljanju pričevanj naših dedkov in babic, s čimer ohranjamo in digitaliziramo dragoceno ustno izročilo. V njej je zbrano že lepo število spominov, zato vabljeni vsi tisti, ki vas stare zgodbe zanimajo in jih želite redno prebirati. Zadnja objavljena zgodba nam pričara življenje ob reki Savi in plovilih, ki so jih uporabljali (https://tinyurl.com/mr2wfuey).

Med 15. in 29. marcem letos pa bo že drugo leto zapored potekala vseslovenska akcija beleženja spominov s pomočjo aplikacije, v kateri lahko sodeluje prav vsak. Vključite se lahko kot zapisovalci spomina – tako da zgodbe starejših zabeležite ali posnamete in objavite v aplikaciji – ali pa kot pričevalci – tako, da podelite svoje spomine! Prijave so že odprte, vabljeni!

Povezava do prijave: https://zapisi-spomina.dobra-pot.si/vsa

Na portalu DURI lahko redno spremljate naše aktivnosti. Vabimo vas k prijavi na novičnik projekta DDI: https://bit.ly/3JsyAjS

—————————————
SODELOVANJA
—————————————

Startup Müsli
Recept za zmago: obvladaj strah in sprejmi poraze Torek, 21. 3. 2023, ob 18. uri MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

Se strinjaš, da se ljudje bojimo neuspeha, zato se nam zdi bolje, da ničesar ne naredimo in nikakor ne stopimo iz svoje cone udobja? A to je lahko velika napaka. Po besedah podjetnika Joseja Antonia Moralesa je neuspeh gonilo napredka, saj se iz njega učimo. Jose Antonio Morales, podjetnik in motivator, ki bo tokrat naš gost na Start:up Müsliju, bo odkrito spregovoril o strahu ter njegovi vlogi v podjetništvu. Razkril nam bo, kako strah vpliva na posameznika in skupino ter se kaže v zavračanju sprememb na različne načine, kot so strah pred neuspehom, strah pred izražanjem, strah, da nismo dovolj dobri, pomanjkanje samozavesti ali celo lažni občutek prevelike samozavesti. Jose nam bo v zanimivem pogovoru tudi predstavil koncept psihološkega strahu in metodologijo za preoblikovanje teh vzorcev kot strategijo za omogočanje bolj inovativnega in vključujočega okolja.

Več: http://bit.ly/3TcSNge

******************
http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla