Kulturno izobraževalno društvo KIBLA

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Bralni krožek KIBLA + NAGIB:
Umetnost življenja na uničenem planetu
V sodelovanju z Barbaro Kukovec in dr. Majo Pan 22. 2.–24. 6. 2023 Vsako drugo sredo ob 17. uri MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in Kulturni inkubator – studio (Koroška ulica 18)

Marko Jakše: Grief Eater
24. 2.–22. 3. 2023
Odprtje razstave: petek, 24. 2. 2023, ob 19. uri.
Ponedeljek-petek: 11:00-13:00, 15:00-19:00,
sobota: 11:00-13:00
Galerija Kranjčar, Zagreb, Hrvaška

Branimir Štivić: M E H
3. 3.–1. 4. 2023
Odprtje razstave in performans: petek, 3. 3., ob 19. uri
Torek-petek: 15:00-19:00, sobota: 10:00-13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

—————————
NA OGLED
—————————

Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael
Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik:
Življenje dobro uglašenih oblik
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela V sodelovanju z Galerijo Kranjčar, Zagreb, Hrvaška.

Alja Horvat: Začetek
Do 25. 2. 2023
Torek–petek: 15:00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

—————————
NAPOVEDUJEMO
—————————

Bralni krožek KIBLA + NAGIB: Umetnost življenja na uničenem planetu*   22.
2.–24. 6. 2023 ob 17. uri
MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja 9) in Kulturni inkubator – studio (Koroška 18)

V okviru programa neformalnega izobraževanja z veseljem napovedujemo bralni krožek z naslovom Umetnost življenja na uničenem planetu, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Društvom NAGIB, umetnico Barbaro Kukovec in filozofinjo dr. Majo Pan. Srečanja bodo potekala vsaka dva tedna, ob sredah od 22. februarja do 24. junija 2023 v MMC KIBLA (Ulica kneza Koclja
9) in v studiu Kulturnega inkubatorja (Koroška cesta 18).

V dobi, ki jo večkrat označujemo z izrazom »antropocen«, se nam mnogim zastavlja vprašanje, kako najbolje uporabiti obstoječe raziskave, vednost in znanja, da bi omejili ali ustavili uničujoč učinek človekovega delovanja na okolje, na krajino, na žive in nežive sestave, na človeška ter predvsem na nečloveška bitja. Pri tem vidimo pomembno vlogo umetnosti, ki se skupaj s sodobnimi teorijami že vrsto let spopada s tem, kako preživeti in kako dopustiti preživetje tudi ostalim.

Letošnjo edicijo bralnega krožka smo zasnovali dvodelno. Povezovali bomo različna področja sodobne umetnosti – vizualne, intermedijske in uprizoritvene, in se naslanjali na izbrana teoretska besedila. V KIBLINEM delu se bomo posvetili podrobnemu branju knjige Against the Anthropocene umetnostnega zgodovinarja in kritika T. J.-ja Demosa, v NAGIBOVEM pa se bomo neposredno vključili v živ ekosistem umetniškega procesa Barbare Kukovec, pri čemer bodo izbrana besedila Donne Haraway, Timothyja Mortona, Dominiqa Laporta, Anne Tsing idr. služili kot iztočnica za razmislek in pogovor o izčrpavanju, ekologiji, skupnosti, metodologijah umetniških procesov, snovanju umetniških del itd.

Bralni krožek je zasnovan kot odprti prostor srečevanja, dialoga, pogovora in skupnega učenja o ekoloških, družbeno-političnih in aktivističnih temah. Namen skupnega branja izbranih besedil in kolektivne refleksije je spoznavanje širokega nabora umetniških del ter izmenjava znanj.

Prijave: ziva@kibla.org
Udeležba je brezplačna.

Več: http://bit.ly/3jWdoIx

—————————

Marko Jakše: Grief Eater
24. 2.–22. 3. 2023
Ponedeljek-petek: 11:00-13:00, 15:00-19:00,
sobota: 11:00-13:00
Galerija Kranjčar, Zagreb, Hrvaška

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Marka Jakšeta z naslovom Grief Eater, ki bo v petek, 24. februarja 2023, ob 19. uri v Galeriji Kranjčar (Kaptol 26, Zagreb, Hrvaška).

»Marko Jakše je slikar. Vizije v njegovih slikah so celovite. Zato je tudi dramaturg, klesar, koreograf, scenarist, scenograf, vodofil, jutograf, kolorofil, arhitekt in urbanist, demograf, psiholog, sociolog, filozof, pesnik, humanist, gerontofil, biolog, naturalist, fešndizajner, zoolog, tripaš, slovenofil, individualist, podložnik muh, komarjev in drugih insektov, brat antagonist, narcisoidni protagonist, empatični eskapist …

(…) In natanko tako vidimo umetniška dela Marka Jakšeta: kot zdravilca človeške duše, kot prevajalca duše v njeni pretanjenosti in večplastnosti, sprejemanju neznosne bolečine, kot tolažnika, ki usmerja navzgor (in navzdol), ki sveti z umetnostjo v temi z veščinami čuječega prisluškovalca in pretanjenega znalca, z umetnostjo, najlepšo med človekovimi delatnostmi. Razstavljene slike in nebroj drugih, vedno novih, destilirajo dobro in lepo, so najtoplejša tolažba in najučinkovitejše zdravilo. To je najtežja naloga, ki jo zmorejo le pravi duhovniki – ne samozvani in poimenovani, ampak taki pravi, redki svečeniki, kot je Marko Jakše.

A ni to nekaj najboljšega in najlepšega, kar lahko umetnost da?«

Odlomek iz besedila Arhaični nomadizem v brezčasnem Aleksandre Kostič (2017, 2020, 2021)

Razstava bo na ogled do 22. marca 2023.

Več: http://bit.ly/3KozkHd

Vstop je prost.

—————————

Branimir Štivić: M E H
3. 3.–1. 4. 2022
Torek–petek: 15:00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14

Vljudno vabljeni na odprtje razstave in performans Branimirja Štivića z naslovom M E H, ki bo v petek, 3. marca 2023, ob 19. uri v razstavišču artKIT.

Instalacija M E H mladega uveljavljajočega se umetnika Branimirja Štivića, ki se tokrat prvič predstavlja mariborskemu občinstvu, proučuje medialnost zraka, odprtost dihalnih teles v ozračje in dihanje vseh živih in neživih bitij/stvari. Umetnikova fascinacija z zrakom in ozračjem izhaja iz dejstva, da so pljuča prvi organ, ki se takoj ob rojstvu sooči z okoljem in da smo ljudje, kot dihalno telo, del ozračja. Dihanje ni v prvi vrsti odnos do predmetov, ampak do ozračja, koža pa je krhka membrana, ki deli dva prostora, napolnjena z zrakom – znotraj in zunaj. Štivić je M E H zasnoval kot modularni zračni sistem, ki temelji na izdihu, napihovanju in koliziji zraka z okoliškimi predmeti. Sistem dihalnih teles/napihljivih blazin in dihanje kot dejanje si lahko predstavljamo kot ritem odplačevanja »kisikovega dolga« v stalni ekonomski igri inflacije telesa.

Produkcija: KONTEJNER, Zagreb, Hrvaška
Postprodukcija: KID KIBLA
Projekt je bil prvotno zasnovan in izveden v okviru rezidenčnega programa in izobraževanja projekta Re-Imagine Europe.

Več: http://bit.ly/3YIkSy7

Vstop je prost.

—————————
NA OGLED
—————————

Snježana Ban, Nina Ivančić, Mihael Klanjčić, Damir Sokić, Ljerka Šibenik:
Življenje dobro uglašenih oblik
Do 22. 3. 2023
Ponedeljek – petek: 10:00-18:00, sobota: 10:00-14:00 MMC KIBLA / KiBela

Razstava Življenje uglašenih oblik – po izboru Galerije Kranjčar iz Zagreba – združuje v vizualno sožitje dela petih hrvaških umetnic in umetnikov različnih generacij. Ljerka Šibenik se je umetniško oblikovala v obdobju neposredno pred in po mitskem letu 1968, Damir Sokić in Nina Ivančić sta kot avtorja dozorela na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta prejšnjega stoletja, Snježana Ban ob koncu drugega desetletja tega stoletja in Mihael Klanjčić na samem začetku tretjega desetletja.

Razstavljena dela imajo na prvi pogled povsem različne likovno-formalne in prostorsko-uprizoritvene značilnosti, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da so risbe, stenski reliefi in prostostoječi objekti zastopani v enakih razmerjih. S klasičnim formalno-analitičnim pristopom pa nikakor ni mogoče – enako velja za toge medijske klasifikacije in definicije – ozavestiti kohezivne logike celotne razstavne postavitve. Vsako izmed razstavljenih del ima namreč jasen znak konstruktivnih refleksij, a nikakor ne na račun lastne poetične avre. Povezuje jih pravzaprav neverjeten domišljijski racionalizem njihovih avtoric in avtorjev.

Več: http://bit.ly/3kmcTrg

Vstop je prost.

—————————

Alja Horvat: Začetek
Do 25. 2. 2023
Torek–petek: 15:00–19:00, sobota: 10:00–13:00 artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Alja Horvat večinoma dela z grafično tablico, obožuje pa tudi tradicionalno slikanje z olji. Oblikovala je za podjetja, kot so Barcaffe, Anthropologie, Urban Outfitters, FILA, Jeruzalem Ormož itd. Razstava obravnava raznobarvne vzorce, ki se med seboj prepletajo, povezujejo ter dopolnjujejo. Navdihuje jo vse, kar jo obdaja, predvsem narava in muzeji.
Umetnica, ki je sicer najbolj poznana po svojih ilustracijah in upodobitvah žensk, se tokrat usmerja predvsem v upodabljanje cvetlic in cvetličnih vzorcev odprtih za interpretacije. V Aljinih vzorcih prevladuje brezskrbna narava, ki nas popelje izven okvirjev današnjih problemov sveta. Popelje nas v sanjski svet cvetlic sedemdesetih in šestdesetih let, katerih oboževalka je zato lahko v njenih slikah in oblikah čutimo tudi tovrstno nostalgijo in spoštovanje hkrati.

Alja Horvat je tudi del Forbesove lestvice 30 Under 30 Art & Culture 2020, leta 2019 pa je prejela tudi modno nagrado Elle Style Fashion Award za mlade talente.

Več: http://bit.ly/417qX8V

Vstop je prost.

—————————

Nevidni Maribor: Nadvojvoda Janez, oče Meranovega »Zvestoba dobremu staremu, vendar tudi posluh za novo.« Do 31. 3. 2023
Sreda–petek: 13:00–17:00, sobota–nedelja: 11:00–17:00 Posestvo Meranovo, Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Hibridna muzejska razstava na posestvu Meranovo, ki obeležuje 200.
obletnico prihoda nadvojvode Janeza na Meranovo in v Maribor, vas bo popeljala po zgodovini posesti na drugačen način. Vsebine raziskujemo in jih z umetniškimi postopki in ambientalnimi postavitvami predstavljamo na nove načine, od fizičnih objektov do izkušenj najnovejših tehnologij.

Več: https://www.mcruk.si/clanek/nadvojvoda-janez

Za organizirane skupine je možen ogled izven odpiralnega časa po predhodnem dogovoru na kibla@kibla.org ali peter.kramer@um.si.

—————————————
DDI – Digitalni dediščinski inkubator
—————————————

APLIKACIJA ‘Zapisi spomina’

Na portalu DURI je dostopna aplikacija ‘Zapisi spomina’, ki je namenjena objavljanju pričevanj naših dedkov in babic, s čimer ohranjamo in digitaliziramo dragoceno ustno izročilo. V njej je zbrano že lepo število spominov, zato vabljeni vsi tisti, ki vas stare zgodbe zanimajo in jih želite redno prebirati. Zadnja objavljena zgodba nam pričara življenje ob reki Savi in plovilih, ki so jih uporabljali (https://tinyurl.com/mr2wfuey).

Med 15. in 29. marcem letos pa bo že drugo leto zapored potekala vseslovenska akcija beleženja spominov s pomočjo aplikacije, v kateri lahko sodeluje prav vsak. Vključite se lahko kot zapisovalci spomina – tako da zgodbe starejših zabeležite ali posnamete in objavite v aplikaciji – ali pa kot pričevalci – tako, da podelite svoje spomine! Prijave so že odprte, vabljeni!

Povezava do prijave: https://zapisi-spomina.dobra-pot.si/vsa

Na portalu DURI lahko redno spremljate naše aktivnosti. Vabimo vas k prijavi na novičnik projekta DDI: https://bit.ly/3JsyAjS

******************
http://www.kibla.org
https://www.mcruk.si
https://www.facebook.com/KIDKIBLA
https://www.instagram.com/kibla
https://www.youtube.com/user/KIDKIBLA
https://twitter.com/kidkibla