Boštjan Pertinač je vsekakor en izmed najbolj perspektivnih mladih kantavtorjev, ki trenutno osvajajo slovensko glasbeno sceno. Sežančan, ki nas je v preteklosti že osvojil s skladbami, kot so ‘’Daj povej mi’’, ‘’Piha burja’’ in ‘’Suhi zid’’, je kantavtor, pevec, kitarist, producent in multiinštrumentalist. Pri založbi Dallas records izdaja že drugi studijski album, »Kraške štorje«, album vsebuje 11 pesmi, 11 zgodb, ki jih je Boštjan slišal po kraških kantinah, nekaj teh zgodb pa je tudi avtobiografskih, »pa naj poslušalci to sami ugotovijo,« je hudomošen kraški trubadur.

Lanskega avgusta je prejel tudi bronasto odličje na 21. Kantfestu, tekmovanju slovenskih kantavtorjev. Je eden izmed najobetavnejših mladih kantavtorjev, ki z značilnim glasbenim slogom in tipičnim kraškim dialektom vztrajno osvaja radijske postaje in slovenska srca.

V ljubljanskem klubu Daktari se je včeraj odvilo druženje ob izidu albuma »Kraške štorje«, dogodek je povezoval Boštjanov rojak, še en Sežančan, priljubljeni komik in voditelj podkasta Fejmiči, Žan Papič. Boštjan Pertinač pa je skupaj z glasbeniki tudi zaigral tri skladbe z aktualnega albuma Kraške Štorje.

»Želeli smo pripeljati ta kraški duh, to kraško govorico in humor  v ljubljansko kotlino, in mislim, da nam je uspelo, je kot v kakšni kraški osmici, le da na mizah manjka teran pa kakšen pršut,« se je pošalil simpatični Boštjan Pertinač, ki je na sami predstavitvi albuma tudi najavil izid videospota, ki se imenuje »Sms« in je izšel istočasno kot album »Kraške štorje.«

Skladba »Sms« pa izmed vseh skladb, 11 se jih je znašlo na drugem Boštjanovem albumu,  najbolj izstopa.  Kaj je razlog nam je razložil Boštjan sam:

Boštjan o skladbi »Sms«: “Najprej sem imel z njo težave, potem pa sem jo tako zelo vzljubil, da je trenutno moja najljubša z albuma. Zakaj težave? Zato, ker je edina z albuma, za katero nisem sam napisal besedila. Kar nekaj časa sem moral snemat in pilit vokal, da mi je postala lastna. Sem pa res zelo vesel, da se mi je kot solist pridružil moj stari znanec, vrhunski Jani Šepetavec na sopran saksofonu. Tudi ostali člani zasedbe niso od muh, na basovski kitari Giovanni Toffoloni, na flavti Tinkara Kovač, na bobnih Jure Doles in na klaviaturah Lorenzo Visintin. Hvaležen sem vsakemu posebej, da so z mano združili moči v tej lepi pesmi. Upam, da se bo tudi poslušalcev dotaknila

Leon Oblak, ki je avtor besedila, ga je pokomentiral takole: “Besedilo opisuje (skoraj brez najmanjšega dvoma) resnično zgodbo Primorca, natančneje Kraševca, ki se je po sedmih dneh odločil, da bo v pričakovanju njenega SMS-a slane kaplje, t.i. solze zamenjal z bolj sladkimi, t.i. kapljami terana. 

Po nekaj kratkih pogovorih z izvajalcem skladbe sem spoznal njegov hudomušen karakter in predvideval sem, da mu bo všeč rahlo tragikomična vsebina zapisana z liričnim poudarkom.”

Lorenzo Visintin, avtor glasbe in priredbe, je nastajanje pesmi opisal tako:

Pri pisanju glasbe za skladbo SMS sem bil navdahnjen od Dave Matthews Banda, predvsem, ko sem se igral s sinkopiranim ritmom, vendar sem obenem želel ohraniti duh folk glasbe, ključen element, ki je nekakšna rdeča nit za celoten album. Najprej sem si za solističen instrument predstavljal violino, vendar smo se glede na Boštjanovo željo odločili za sopran saks, ki je bistveno spremenil zvok in smer, kam smo potem zapeljali pesem.”

 

 

www.dallas.si
shop.dallas.si