Največji mednarodni umetniški festival v Sloveniji in šriše, ART Expo Ljubljana, je v štirih dneh privabil več kot neverjetnih 8.000 obiskovalcev, predstavljalo pa se je preko 250 mednarodnih razstavljavcev in vizualnih umetnikov ter okoli 100 nastopajočih.

ART Expo Ljubljana je gostil mnoge ugledne goste, med njimi dr. Aleša Musarja (soprog predsednice Republike Slovenije ge. Nataše Pirc Musar), g. Jožeta Mermala (BTC d.d.), go. Heleno Petrin (BTC d.d.) in veleposlanika Japonske g. Hiromichi Matsushimo. Dogodek so obeležili tudi ekonomski ataše Poljske g. Łukasz Paprotny, predsednik World Top Model, g. Fiore Tondi, g. Valery Arakelov, Viteški red sv. Jurija iz Koroške in mnogi drugi diplomati, poslovneži, zbiratelji in ljubitelji umetnosti.

Slavnostna otvoritev je postregla z izjemnimi glasbenimi in plesnimi nastopi, med katerimi je vredno omeniti virtuozno piantistko Mateo Leko ter izjemno operno pevko in plesalko Astrid Kljun. Temu je sledil nagovor direktorja Art Expa Mihe Murna, Jožeta Mermala in Aleša Musarja ter slavnostni prerez traku, ki je simboliziral uraden pričetek. Večer se je nadaljeval s plesnim nastopom skupine Kabaret ter elektronsko glasbo z Zarnetom, ki je ustvarila zabaven družabni ambient.

 

 

V petek so bili obiskovalci deležni zanimivih predavanj, interaktivnih predstavitev ter glasbenih in plesnih nastopov. Navdušilo je predavanje umetnostne zgodovinarke Jonne Künne o vplivu urbanega okolja na umetnost in okrogla miza, na kateri so priznani strokovnjaki Jan Künne, Blaž Golob ter Miha Murn razpravljali o presečišču umetnosti in tehnologije. Med nastopi je bilo moč slišati pianistko Majo Tajnšek in violinista Braneta Brezavščka ter jazz glasbo Petra Vodeta. Petkov večer je bil obarvan z obiskom Rotary klubov s celotne Slovenije, ki ga je otvorila violinistka Inga Ulokina. Po govoru g. Mihe Murna, ter ge. Bojane Košnik Čuk, predsednice Rotary kluba Ljubljana International, je sledila plesna predstava The Shorties Chorus Line. Sledil je večer argentinskega tanga oz. milonga, ki je privabila tako izskušene plesalce kot tudi mimoidoče obiskovalce, da zaplešejo in uživajo v ritmih tanga.

Sobotni dan je postregel s predavanjem Aline Gishyan z naslovom “NFT in AI”, delavnicami ustvarjanja mandal do pogovora z modno oblikovalko Tjašo Škapin. Prisotni do lahko uživali v glasbenem nastopu harfistke Astrid-, dramatičnemu sodobnemu plesu Kaje Marion Ribnikar ter nastopu Mažuretnega in Twirling kluba Kranj. Svet mode je zvečer prevzel celotno prizorišče, s Finalom World Top Model Slovenia in modno revijo v ospredju, kar je bil zagotovo večer mode, glasbe, plesa in umetnosti, kot ga Slovenija še ni doživela Voditeljica in organizatorka večera je bila Kaly Kolonič, lastnica World Top Model Slovenia, na odru pa so se predstavili številni kreatorji, med drugim tudi Toni Hamler s kolecijo oblek iz ekoloških stenskih taper, Stojanovski Couture, GGW, Fenzy idr, na oder pa so stopili Davor Radolfi, Maja Založnik, Miki Vlahovič, Gregor Ravnik, Chorchyp in Sash ter Plesno mesto. Po dogodku je občinstvo pričakala tudi dinamična predstava plesa ob drogu Maje Pirc kot del večera elektronske glasbe z DJ Priom.

 

 

Zadnji dan smo bili priča predavanju Bogdana Sobana o nekonvencionalni umetnosti in nostalgičnemu nastopu folklorne skupine ISKRAEMECO. Sledila je predstavitev monografije in dialog med umetnikom Miho Murnom (Michael Gregorjev Murn) ter voditeljco Kajo Kovačič. Ob zaključku prireditve, se je po glasbenem nastopu flavtistke Jurke Zoroje and kitaristke Katje Porovne Silič, razglasilo še letošnjega zmagovalca ART Expa Ljubljana. Nagrado je prejel umetnik Alex Knapic (Hrvaška).

Vse podrobnosti o ART Expu Ljubljana so na voljo na uradni spletni strani www.artexpoljubljana.com.

Foto: Agencija Ekskluzivno

Kaly Kolonič

Agencija Ekskluzivno

PR in promocija

051 620 545