Tedensko obvestilo o pravnih novostih
Oktober 2023, številka 44 / letnik XXI.
>> Ali bom moral plačati, četudi bom delal v soboto?
Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP) je za leti 2023 in 2024 uvedel instituta solidarnostne delovne sobote in solidarnostnega prispevka. Logika institutov, vsaj po izjavah Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in Vlade Republike Slovenije naj bi bila relativno preprosta, tj. če bo zavezanec za plačilo solidarnostnega prispevka oddelal solidarnostno soboto, mu ne bo treba plačati obveznega solidarnostnega prispevka.
A natančno branje ZIUOPZP ob upoštevanju zadnjih pojasnil Finančne uprave Republike Slovenije privede do drugih zaključkov.

V DANAŠNJEM TEDNIKU:
› Novosti
› Obvestilo
› Aktualno
› Izbrano iz sodne prakse
› Pregled slovenske zakonodaje
› Strokovni članki
› IUS kolumna
› Dobro je vedeti
NE SPREGLEJTE
Obrazložitve zakonodaje
OBVESTILO
>> Le še nekaj dni za podajanje predlogov
Prvi del se počasi zaključuje in dvajset največkrat predlaganih pravnic in pravnikov se bo uvrstilo v nadaljevanje letošnjega izbora.

Če še niste oddali svojih predlogov, vas prijazno vabimo, da nam sporočite imena uveljavljenih slovenskih pravnic in pravnikov, ki so po vašem mnenju pomembno zaznamovali letošnje leto.

>> Podajanje predlogov do vključno torka, 7. novembra!
AKTUALNO – POMEMBNEJŠE PRAVNE NOVICE TEGA TEDNA
IZBRANO IZ SODNE PRAKSE
>> Dolžnikova pravica na prodanem stanovanju
Dolžnik, ki je zaradi opustitve zakonsko predpisanega obveznega pravnega pouka zamudil 60-dnevni rok za vložitev predloga, da obdrži pravico do najema stanovanja, zaradi tega ne sme trpeti škodnih posledic in ne sme izgubiti pravice do uveljavljanja te pravice. Njegov šele v pritožbi podani predlog je zato treba šteti za pravočasen, o njem pa bo moralo sodišče prve stopnje odločiti v nadaljevanju postopka.

PREGLED SLOVENSKE ZAKONODAJE – MED NAJPOMEMBNEJŠIMI IZPOSTAVLJAMO
>> Drugi novi predpisi: UL št. 109 – 111
STROKOVNI ČLANKI – IZBOR TEDNA
>> Priporočite Tednik IUS-INFO
Na povezavi lahko tudi svojim prijateljem in sodelavcem omogočite brezplačno prejemanje Tednika IUS-INFO, ki vsak četrtek vsebuje vse pomembne informacije o novih in spremenjenih predpisih, sodni praksi, aktualnem pravnem in političnem dogajanju v Sloveniji in EU ter novih strokovnih vsebinah na portalu IUS-INFO.