Izšla je težko pričakovana vinilna izdaja albuma “Vjeran pas“ legendarne skupine Termiti

 

Na dvojni vinilni plošči se nahajajo vsi obstoječi studijski in live posnetki legendarne reške skupine. Studijski vinil se vrti na 33-tih, live vinil pa na 45-ih obratih na minuto.

 

Končno smo dočakali težko pričakovan izid vinilne plošče “Vjeran pas“, ki združuje vse posnetke ene najbolj zanimivih in odštekanih zasedb na območju bivše Jugoslavije. Na to izdajo smo čakali kar 40 let, njen izid pa zaokroža celotno vinilno diskografijo vseh relevantnih punk in novovalovskih izvajalcev, ki so delovali v regiji.

Zbirka njihovih studijskih in živih posnetkov je bila prvotno izdana leta 1996 na zgoščenki z ironičnim imenom ‘“Vjeran pas LP”, saj je bila njihova največja želja združiti svoje dosežke na vinilu.

 

Z izidom zgoščenke Termitov pred dobrimi petindvajsetimi leti so oboževalci skupine dobili vsaj nekaj zadoščenja, v očeh oboževalcev pa je prav tako pomembna vinilka ‘Novi punk val 78-80’ s tremi pesmimi – “Vjeran pas”“Mama, s razlogom se brineš” in “Vremenska prognoza“ iz dveh razlogov: objavljena je v realnem času in na zadnji platnici je odlična fotografija skupine v živo.

Termite je bilo težko spregledati že od dneva, ko so se pojavili. Konec 70. let prejšnjega stoletja je na Reki prišlo do eksplozije mladostne energije in nenadnega povečanja številčnosti bendov, od katerih so mnogi izgledali in delovali precej izrazito – tako glede na takratno dominantno glasbeno sceno kot tudi v odnosu do socialističnih norm obnašanja, kulture, socializacije in politike. Toda tudi v tako barvitem in eksplozivnem kulturnem nemiru so se Termiti vanjo zasidrali, saj so že od začetka na sceno vnašali neverjetno dozo anarhije, norčavosti, humorja in nasploh svojevrstnega šarma in stila.

 

Termiti so v manj kot treh letih postali najbolj nor bend v živo, čudež, kakršnega še ni bilo, pa ne samo na Reki, ampak tudi v celi državi. Norost in surova energija ter odrska artikuliranost je tisto, kar je od nekdaj krasilo Termite in bo oboževalcem za vedno ostalo  v spominu.

Rezanje z britvicami, slačenje na odru, animiranje občinstva s triki tipa “zdaj se pa vsi uležimo na tla”, nato pa se člani skupine uležejo in igrajo na tleh, občinstvo pa se prav tako uleže na tla in nadaljuje divji ples z udarjanjem rok in nog, nato pa sledi »minuta zamrznitve«, kjer bend sredi koncerta zmrzne kot slika na ekranu. Njihove odštekane skladbe, novi umetnosti, gastarbajterju Uji in punk himna “Vjeran pas” na eni strani združujejo popolnoma uporniški punk, provokativen, suveren in oster, a na drugi strani izjemno poslušljiv in melodičen, vse skupaj pa je prežema psihedelija, humor in zafrkancija brez primere.

 

Skupina je živela za izumljanje edinstvenih odrskih performansev npr. z uporabo straniščne školjke, pa tudi z metanjem perja v zrak. Tu je seveda glavni pobudnik Damir Martinović Mrle, ki je perje iz Termitov prenesel najprej na Let 2 in nato na Let 3, in tako je to perje skozi desetletja postalo nekakšen koncertni fetiš Leta 3 in celotne reške rock scene.

Prvi pravi spektakel s perjem in straniščno školjko so uprizorili leta 1979 v Kristalni dvorani hotela Kvarner v Opatiji. Po tem dogodku so bili Termiti predskupina Buldožerjev na njihovih slovenskih nastopih v letih 1980 in 1981.

Reški nastopi Termitov, kot je bil tisti leta 1980 na Ri Rocku, ko so preizkušali playback sistem, ali istega leta v Narodni čitalnici v Trstu, in njihov zadnji koncert v t.i. Modri ​​dvorani Doma mladosti leta 1982, so bili nedvomno dogodki, ki so presegli svoj tedanji pomen in postavili generacijski mejnik. Takšna je tudi skladba “Vjeran pas”, ostra najstniška himna, s katero so se identificirali mladi in ki tudi danes ne izgublja svoje svežine in prepričljivosti. Svojčas, ob koncu sedemdesetih, so Termiti  veljali za najbolj zanesljiv live band vzhodno od Londona. Zato ne preseneča, da so njihove pesmi priredili v več evropskih državah.

 

Vinilna preizdaja albuma vsebuje v primerjavi z zgoščenko še dva unplugged posnetka ‘Redukcija’ in ‘Vjeran pas’ iz leta 1996, ko se je skupina za kratek čas ponovno zbrala. Zanimivost pričujoče izdaje pa je, da so na prvi vinilki studijski posnetki, ki se predvajajo na 33. vrtljajih, na drugem pa zapisi v živo pri 45 vrtljajih. Na naslovnici je veliko atraktivnih fotografij in tudi prvi plakat skupine. Reizdaja vinilke je naprodaj v Dallas Music Shop Ljubljana in na dallas.shop.si.