V prihajajočih dneh je pred nami pestro dogajanje. Že jutri bo v Mariboru potekala otvoritev razstave o izbrisu z naslovom 31 let s(r)amote, v soboto pa se bodo ljubljanske ulice že tradicionalno ovile v mavrične barve na Paradi ponosa. Pošiljamo vam tudi dobro novico, da je Evropska unija pristopila k Istanbulski konvenciji, kar predstavlja velik korak naprej v boju proti nasilju na podlagi spola.

 

 Kibla Portalu v Mariboru: 31 let s(r)amote

Vabljeni na otvoritev razstave, ki bo potekala jutri, 15. junija, ob 19. uri v Kibla Portalu.

V razstavi, ki bo na ogled od 15. junija do 28. julija 2023, se izbrisani skozi fotografsko oko Boruta Krajnca zazirajo v svoje spomine, izkušnje in odnos do izbrisa več kot trideset let pozneje. Pripovedujejo nam, da zanje izbris še vedno traja. Razstava pa vabi tudi k podpisu aktualne peticije za izbrisane.

 

Parada ponosa v Ljubljani ️‍

V soboto, 17. junija, bo v Ljubljani potekala že tradicionalna Parada ponosa. Na njej bo seveda tudi ekipa slovenske Amnesty. Dobimo se ob 17. uri na Metelkovi.

Dopoldan pa boste našo stojnico našli na Kongresnem trgu na Paradnem mestu. Vabljeni, da nas obiščete.

Kliknite in si oglejte še ostale dogodke, ki potekajo v sklopu meseca ponosa.

 

EU pristopila k Istanbulski konvenciji

Evropski svet je 1. junija 2023 pristopil h Konvenciji o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, t.i. Istanbulsko konvencijo. Gre za pomemben korak v boju proti nasilju na podlagi spola, saj se je s tem Evropska unija kot celota zavezala mednarodnim standardom na tem področju.