Obeležili smo 31. obletnico izbrisa. Ob tem smo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu skupaj z Mirovnim inštitutom in Civilno iniciativo izbrisanih aktivistov poslali poziv, naj država končno naredi, kar je prav in pripravi zakonske ukrepe, ki bodo omogočili povrnitev statusa in odpravo krivic za vse izbrisane.

 

Razstava 31 let s(r)amote

V petek, 24. 2., smo skupaj s fotografom Borutom Krajncem in portretiranci_kami otvorili razstavo, ki skozi fotografije in citate predstavlja tragične zgodbe izbrisa.

Razstava bo na Gallusovem nabrežju v Ljubljani do 17. aprila, vabimo vas k ogledu. Če bi želeli razstavo v manjšem formatu organizirati tudi vi, nam prosim to sporočite z odgovorom na ta e-mail.

»Danes smo tukaj tudi v opomin, da izbris ni le del naše zgodovine, ampak je žal del naše realnosti. Poprava krivic je bila navidezna, država je po dolgih letih s stisnjenimi zobmi sprejela dva zakona, ki sta mizerno popravila krivice oziroma zgolj navidezno,« je ob ogledu dejala direktorica slovenske Amnesty Nataša Posel.

Posnetek otvoritve razstave

Peticija za odpravo krivic

Vabljeni k podpisu peticije in pozivu vladi, naj država končno naredi, kar je prav.

»Žal izbris ni del zgodovine naše mlade države, ampak še vedno traja: izbrisani so zmagali na slovenskem ustavnem sodišču in Evropskem sodišču za človekove pravice, a 31 let kasneje poprava krivic ostaja zgolj navidezna: stalno prebivališče si je uspela povrniti manj kot polovica izbrisanih. Nekateri so v Sloveniji ostali brez urejenega statusa in povezanih pravic vse do danes,« je dejal predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširević.

Podpišite peticijo in pozovite k odpravi krivic

 

 

Z dogodki ob obletnici izbrisa ohranjamo spomin na izbris, izrekamo opomin, da so krivice in stiske izbrisanih še vedno nenaslovljene, in pozivamo vlado k ukrepanju.

Več o dogodkih ob obletnici