V torek bo v Hotelih Bernardin v Portorožu potekala opozorilna stavka osemintridesetih sobaric, ki je imelo dolgaleta redno zaposlitev pri Sava turizmu. S 1. marcem jih podjetje namreč spreminja v zaposlene pri zunanjem izvajalcu. T.i. outsourcing je škodljiv poslovni model, v okviru katerega so delavke in delavci velikokrat slabše plačani kot redno zaposleni za primerljivo delo, imajo nižje dodatke k plači, slabše pogoje dela, njihovo delo ni cenjeno in se jih na veliko izkorišča. Delavke se je na ta način izločilo iz matičnega podjetja, pa čeprav brez njihovih storitev hoteli sploh ne morejo delovati.

Stavki bodo sledile nove, še ostrejše sindikalne akcije, vse dokler bodo delodajalci vztrajali pri svojih ravnanjih na škodo delavk.

Inštitut 8. marec izraža polno podporo članicam in članom SGIT, zaposlenim v podjetju Sava Turizem d.d., pri napovedani »opozorilni stavki«, ki bo potekala dne 28. 2. 2023 od 10.00 do 14.00 ure v prostorih delodajalca na destinaciji Hotelov Bernardin.

Stavka, ki je napovedana le kakšen teden pred 8. marcem, ko so besede odločevalcev polne simbolnih izrekanj o pravicah žensk, je pomemben boj za pravice delavk, ki pogosto ostanejo nevidne in neslišane. Tistih delavk, ki že tako zaslužijo najmanj, zdaj pa se jih postavlja v še težji in še bolj nestabilen položaj.

Sobarice, ki bodo v torek stavkale, pravijo:

»… počutim se izdano, ponižano in ničvredno za vsa leta trdega dela v firmi.«

»… smo zelo prizadete, ponižane in izdane! Najhuje je da se obnašajo kot da gre za prenos predmetov, ne pa ljudi! Potiskajo nas v novodobno suženjstvo. Izropane smo dostojanstva… vlada, kako dolgo boš še molčala?«

»… po dolgih letih dela in pripadnosti nas je vodstvo Save odvrglo kot neuporabno smet. Sram jih je lahko.«

»… oropali so nas dostojanstva , nas do konca ponižali ter nas prodali. Za dobrobit koga?«

»… sobarice smo srce in duša turizma in gostinstva. Morali bi nas poveličevat, ne pa poniževat!«

Delimo njihovo vabilo na opozorilno stavko in povabilo, da se jim pridružite.

Smo poslednje sobarice v Savi turizem, iz Hotelov Bernardin, za katere se je uprava Save Turizem (družba v državni lasti), odločila, da nas s 1.3.2023 outsourcea. Res je, da smo za upravo »zgolj sobarice«, toda dostojanstva si ne bomo dovolile vzeti! In na to bomo na stavki opozorile javnost! V tej družbi smo pustile dolga leta svojega življenja, bile pripadne in lojalne družbi, ki se nas sedaj želi rešiti kot smet! Uprava Save Turizem se hvali o dvigu naših plač v Aktivi! A naše osnovne plače bodo še vedno 200 evrov pod minimalno plačo, pogoji dela pa vse težji! To je realnost! Na cedilu nas je pustila Vlada, odgovorni ministri, ki so svojo odgovornost z dopisi prelagali eden na drugega, za nas pa se ni rešilo še nič! Zato celotno slovensko javnost naprošamo, da nas v naših prizadevanjih, da nas Sava Turizem ne outsourca, podprete! Danes gre za nas, sobarice, jutri bodo morda outsourceali že vas! Bodimo solidarni!

Toda to je le ena izmed stavkovnih zahtev, za sobarice najpomembnejša.

Ostale stavkovne zahteve so še: takojšnja odprava plačnih nesorazmerij, uskladitev vseh osnovnih plač z višino inflacije iz leta 2022 v višini 10,3 %, sklenitev Aneksa h podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo in z dela na 0,21 evra na kilometer.

Stavka bo v TOREK, 28.2.2023, ob 10.00 uri v prostorih delodajalca. Ob 10.15 pa se bodo aktivnosti s podporniki in govorci odvijale pod hotelom Histrion, na promenadi ob morju.

POSLEDNJE, REDNO ZAPOSLENE SOBARICE V SAVI TURIZEM

V Inštitutu pa dodajamo še: 8. marec je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, a ne pozabimo, da izvira iz boja za pravice delavk. Bilo je leta 1857, ko so 8. marca v New Yorku stavkale tekstilne delavke, šle so na ulice in zahtevale boljše plače in delovne pogoje, iz njihovega boja pa so kasneje nastali prvi ženski sindikati.

8. marec naj bo prav vsak dan. Vsak dan, ko se je potrebno postaviti za tiste najranljivejše, za ženske pravice, za delavske pravice.

Vabimo vas, da se nam jutri v Portorožu pridružite na shodu ob 10.15 pred hotelom Histrion, ob promenadi na morju, pa tudi, da delite našo FB objavo podpore za sobarice na svojih družabnih omrežjih.

Povezava do objave na FB: https://www.facebook.com/photo?fbid=570856661755038&set=a.474089331431772

Mahamo,

Inštitut 8. marec